Branimir Bunjac predlaže spomenik Hrvatskoj zastavi

Inicijativa za podizanje spomenika povodom 100- godišnjice pripojenja matici zemlji

SLIJEDEĆE GODINE OBILJEŽAVAMO 100 GODIŠNJICU PRIPOJENJA MEĐIMURJA MATICI ZEMLJI.

Branimir Bunjac iz Živog zida, ujedno nositelj doktorskog studija povijesti sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, danas je održao press konferenciju u Maloj vijećnici Međimurske županije na temu Inicijativa za podizanje spomenika povodom 100. pripojenja Međimurja matici zemlji

Tema koja je jako stara, vezana je za pripojenje Međimurja Matici zemlji, danas se ponovno našla na dnevnom redu, a vezana je za uspomenu na Badnjak 1918. i Velike Narodne Skupštine 9. siječnja 1919.godine.

Govorilo se o ideji podizanja spomenika Dragutinu Perku, Ivanu Novaku Vinku Žgancu, uz niz povijesnih pozitivnih i negativnih činjenica koji po njemu nemaju osnovu, jer kroz svoje djelovanje imaju niz negativnih konotacija, pogotovo zbog naklanjanju Beogradu, Perko čak kasnije vezan uz Slavka Kvaternika koji je proglasio HND-a.

Puno je spornih elemenata koji stoje na putu podizanju spomenika upravo tim osobama, potkrijepio je to s niz primjera novinskim izvodima i polemikama onog vremena. Možda, kako Bunjac napominje, neko od njih zaslužuje spomen ploču.

Volio bih da stručnjaci kažu svoje mišljenje  pa i Franjevački samostan i svi zainteresirani i da se koncenzusom dogovore oko ove obljetnice i podizanja spomenika. Kako kaže Bunjac, krajnje je vrijeme da se krene s raspisom natječaja izgradnje spomenika, kako bi ova važna obljetnica dobila ono mjesto koje joj pripada i kada je 10.000 Međimuraca reklo NE Mađarskoj.

Bunjac predlaže izgradnju spomenika ZASTAVI HRVATSKE na Franjevačkom Trgu što je kompromisna činjenica povijesti Međimurja za sve strane.

(rd)

 

 

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*