Lijepa čakovečka manekenka s karijerom u Agenciji “Talia Model”

USPJEŠNA KARIJERA MLADE MEĐIMURSKE MANEKENKE I MODELA

MAGDA PILJUŠIĆ: “Nosila sam reviju u Monte Carlu pred princom i kraljevskom obitelji”

Našli smo se u subotnje jutro u prepunom kafiću jednog trgovačkog centra. Sa prozora ulazilo je čakovečko sunce i toplina, koje je jasno kazivalo kao da se dan prije novogodišnjeg slavlja,  nalazimo u proljeću nekih južnih dijelova zemljine kugle. Konobari oko nas jure poslužujući goste, a zvuk espresso aparata nadjačava svaki žamor. Kako je vrijeme prilazilo, sve više sam bio siguran da pored mene sjedi djevojka dovoljno mlada da uživa u onom što radi i dovoljno racionalna da djeluje kao odrasla osoba.

Pomalo iznenađeno poput tinejdžera slušam odgovore djevojke kojoj postavljam pitanja, a ona svojom elokvencijom i ozbiljnošću nadrasta dvadesetogodišnju djevojku. Taj žamor kavopija i kafe aparata oko nas, nikako nije mogao omesti razgovor koji je tekao i previše prirodno.

Priča je to djevojke kojoj je monotonija male sredine bila inicijalna kapisla da u doba sazrijevanja otkrije svoj talent, sreću, zadovoljstvo i ono najvažnije, što želi od života.

Upoznao sam je tek nedavno, na jednoj humanitarnoj reviji, gdje je jasno naznačila svoju postojanost, još uvijek neafirmiranu u svom rodnom Međimurju, ali zato daleko poznatiju van njega. Česta je to analogija Međimuraca koji tek kad uspiju vani postaju meta lokalne javnosti. Već na prvi pogled, njen nastup nikoga nije ostavljao ravnodušnim i onaj tko iole malo zna o modi i manekenstvu, uvjerio se te večeri da gleda istinski profesionalni nastup Čakovčanke Magde Piljušić.

ONA JE MAGDA PILJUŠIĆ

Jedna je od triju sestara majke Međimurke i oca Dalmatinca, sa prebivalištem u Pribislavcu. Krenula je u OŠ Pribislavec do šestog razreda, a onda se prebacila u Čakovec. Slično je bilo i sa srednjom. Prva dva razreda u Gimnaziji Varaždin, a onda dvije godine Gimnazija u Srednjoj školi Čakovec. Danas je na preddiplomskom studiju smjera ekonomije u Rijeci.

Uz studij zaposlila se, ali i posvetila humanitarnom radu u čak dvije studentske organizacije, a jedna od njih je i najveća svjetska studentska organizacija AIESEC. Ne slučajno, jer od malena, pomagala je potrebitima, osobito djeci, ali i sama organizirala brojne evente pa i modne revije. Širinu svog srca iskazuje pomažući ljudima u svakom trenutku i prilikama, nesebično i s puno ljubavi.

PODRŠKA RODITELJA, SAMOSTALNOST

Neupitna, od škole do današnjeg modelinga. Moji roditelji su uz mene i dan danas, iako ne živim s njima – ističe Magda. Od malena imali su puno povjerenje u mene. Nikada to nisam izigrala i trudila sam se da to opravdam. I dan danas nazovem mamu kad imam neki problem. Povjerenje je ono što sam stekla u svojoj obitelji. Sadašnju samostalnost i udaljenost od roditelja mogu zahvaliti upravo modelingu. U životu je sve moguće ako si rasporediš vrijeme i koncentraciju na stvari koje  su potrebne i koje voliš. Treba imati u životu nekakav balans između svega. Ako nešto ne voliš, možeš to nadograditi stvarima koje voliš. Uvijek moraš naći nešto što te ispunjava. Mene je od malena upravo interesiralo manekenstvo, a u tome su me podržavali roditelji, bez nekih bolesnih ambicija, kao što to mnogi čine. Sve se odvijalo spontano, onako kako bi to trebalo biti u razvoju svakog djeteta i njegovog talenta.

IZ ČAKOVCA DIREKTNO U AGENCIJU „TALIA MODEL“ TIHANE HARAPIN ZALEPUGIN

Moja prijateljica je  već bila u „Talii“ i i uputila me kako da se prijavim u Agenciju. Pošalji fotografije i napiši nešto o sebi. Dobila sam odgovor u roku jednog dana. Sa 17 godina otišla u Zagreb, bila primljena i tako sam započela karijeru. Manekenstvo mi je bio životni san od malena.  Ne shvaćam i ne doživljavam to kao posao, već kao dio sebe. Odradim reviju kao da je to dio moje svakodnevnice i uživam u tome. Tihana je kao majka, puna savjeta, stroga, ali realna. Zapravo istinska sofisticirana žena, jako cijenjena u modnom svijetu.

SPOZNAJA O VRIJEDNOSTI TALENTA

Čim uđeš u modeling obitelj, ekipu izabranih, postaješ svjestan da imaš ono nešto da je zanimljivo ljudima, nešto privlačno. Na moju sreću imala sam visinu i to je bilo ključno da nosim mnogobrojne revije i automatski upoznajem svijet i ljude. Vidim one krajeve o kojima moje vršnjakinje sanjaju.

REVIJA U MONTE CARLU PRED PRINCOM

Moram izdvojiti reviju u Monte Carlu. Tamo sam otišla na casting i dobila priliku nositi reviju. Bila sam ponosna, jer su  reviju gledali princ Monte Carla, cijela kraljevska obitelj, vozači Formule 1, slavni glumci, u pravom smislu celebrity. Shvatila sam u tom trenutku da mogu sve, bilo je to moje veliko zadovoljstvo.

SVIJET GLAMOURA

U Hrvatskoj zaista ne postoji glamour kao u svijetu. Više bi ga nazvala lokalni glamour s domaćim zvijezdama. Dolaze ljudi i iz vana koji ne nose  neki glamour, dok je vani to potpuno drugačije. Čast je nekome doći na reviju, nositi je, osjećate se zaista posebno, produkcije su velike. Vani je moda veliki biznis u kojem se okreće veliki novac i sve skupa djeluje profesionalnije. Donekle sam zadovoljna kada vidim u kojem pravcu se kreće hrvatska modna scena i veseli me što sam dio nje.

MODELING, NASLOVNICE, EDITORIJALI

Od samih početaka Moda.hr pa nadalje Story, Ljepota i zdravlje, editorij i naslovnica za Američki modni časopis PUMP,  gotovo u svim hrvatskim revijama, a po  Zagrebu mnogi billboardi. Ko bi se svega prisjetio u trenutku, skromna je Magda.

ZASIGURNO SI NAJPOZNATIJA MANEKENKA I MODELING SCENE IKADA IZ MEĐIMURJA

Ne, ne, ne, poznatija je Ema Kovač.  Znate li kad je češki fotograf Karel Losenicky vidio njezine fotografije na internetu, odmah ju je kontaktirao. Otputovala je na talijanski otok Capri, a već njezine prve fotografije osvanule su na naslovnici tamošnjeg modnog časopisa pa je postala prva Hrvatica kojoj je to uspjelo. Ubrzo su se za nju zainteresirale kuće Versace i Cavalli, a lani je postala zaštitno lice izložbe o povijesti donjeg rublja nazvane ‘Undressed: A Brief History of Underwear’. Ema je zaista broj jedan.

ODRŽAVANJE TIJELA, LICA, KONDICIJE

Na kozmetiku zaista trošim malo. Kao model držim se nekih pravila. Iako imam prirodno dobar ten, vodim brigu o samoj prehrani i održavanu tjelesne kondicije. Puno toga naučila sam u matičnoj Agenciji.

DUGOROČNI CILJEVI

Želim prvenstveno završiti faks zaposliti se dobro, ali prije svega želim da budem sretna i da radim ovo što radim. Trenutno mi je tako. Zadovoljna sam i sada. Jednog dana želim izaći iz Hrvatske. Razmišljam o sjevernim zemljama, Nizozemskoj, Danskoj Finsko,j Norveškoj, gdje prevladava velika kvaliteta života, ali i dobri programi fakulteta. Razmišljam nakon postdiplomskog napraviti godinu dana pauze da vidim kako je to raditi vani u manekenskim vodama, da osjetim svijet oko sebe i da se osamostalim na kraju krajeva, mada i u tome već imam podosta iskustva.

DEČKO, IZLASCI

Uh, bila sam u vezi, ali komplicirano je to kad si model. Izaziva kod druge strane dozu ljubomore. Veza je tako stalno pod rizikom i osjetila sam da mi vezivanje ne koristi karijeri. Dok sam bila u srednjoj školi voljela sam gužvu, od kad sam na faksu preferiram više privatne, mirnije, zatvorenije sredine. Slušam glazbu prema raspoloženju, ali prije svega modernu, uz opuštajuće melodije, npr. Lane Del Rey.

DOLASCI KUĆI

Trenutno je sezona revija  gotova, ako me ovih dana pozovu na shutting, uvijek sam spremna. Nemam stalne gaže, ako su revije u pitanju agentica šalje poziv. Nekada češće, danas dolazim svakih mjesec i po dana. Volim doći u Međimurje, sresti se s  dobrim prijateljima, iznenadilo me da još od srednje škole imamo grupni inbox na Facebooku, prava konekcija kako volim reći.

MEĐIMURSKA MODA

Uvjerila sam se u posljednje vrijeme s velikim potencijalom. Postoje neki dizajneri koji naprosto moraju svoje kreacije i talent pokazati u Zagrebu. Šteta da se zadovoljavaju lokalnom sredinom. Previše su samozatajni i zaslužuju istinski PR. Nosila sam dosta revija Xenia Design i mislim da je to put kojeg treba preslikati. S razvojem društva, kulture i sl. razvijaju se stil, moda i osobnost. Volim vidjeti ljude koji odskaču od prosjeka.

TVOJA PORUKA GENERACIJI

Vrlo jednostavna. Smatram da imam dovoljnu dozu mladenačke zaigranosti, ali opet dovoljno ozbiljnosti da mogu popričati s starijima od sebe i naći zajedničku temu. To savjetujem svojoj generaciji. Problemi se lakše savladavaju, a filozofija života je takva da svi želimo biti sretni i zadovoljni. Važan je cilj, a u tom cilju, savjetujem da rade samo ono što zaista vole.

Lijepa, pametna, uspješna u onom što radi. To je Magda Piljušić, djevojka koja samo sa 20 godina ima jasne životne stavove i ciljeve. Međimurka u svijetu mode, revija, modelinga, svijetu koji toliko voli i koji joj daje osobnost i smisao. Van tog svijeta, jedna pristupačna, prelijepa, razgovorljiva i nadasve draga osoba.

(Tekst: R.Dobošić)

Foto: MP i privatna arhiva

 

 

 

 

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

  1. blazenka krizan Reply

    Magda je čudesna mlada ljepotica/umjetnica, nadam se, da će se više o njoj pisati…

Komentiraj

*