Međimurje Press
Svijet

Svjetski dan slobode medija

U KRIZI SE POKAZUJE VAŽNOST NOVINARSTVA

U povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske poziva svoje članice i članove da tradicionalnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine po 21. put upozore na važnost novinara i medijskih radnika, ali i na njihov sve lošiji položaj. Iza nas je godina u kojoj smo pokušali upozoriti na važnost zaštite radnih i radničkih prava kao preduvjet za slobodu novinarstva i medija, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske.

Upozoravali smo da naše kolegice i kolege rade bez kolektivnih ugovora, da se ne poštuje Zakon o radu, da poslodavci koriste njihovu neorganiziranost i nameću neprimjerene uvjete rada i neodgovarajuće plaće. Onda je izbila pandemija koronavirusa (Covid-19) i u kratkom roku svi problemi dodatno su potencirani.

Poslodavce, ali i nadležne koji upravljaju krizom, upozorili smo na nepoštivanje Zakona o zaštiti na radu jer poslodavci nisu osigurali sredstva za zaštitu kolegica i kolega koji se svakodnevno, izvještavajući s terena, izlažu opasnosti za zdravlje, ali smo iskazali solidarnost putem SNH i kupili i podijelili zaštitnu opremu.

U nastojanju da poboljšamo položaj novinara i drugih medijskih radnika, s kolegama iz HND-a pripremili smo zajednički prijedlog mjera za pomoć novinarskom sektoru jer se udar na radnička prava i primanja osjetio odmah, a kod nekih poslodavaca i prije nego što su financijski osjetili posljedice krize.

Primanja su rezana u nekoliko medijskih kuća, ponegdje i bez socijalnog dijaloga. Anketa koju smo pokrenuli s kolegama iz HND pokazala je da je čak 28,7 % slobodnih novinara izgubilo poslove, 26,2 % njih izgubilo je većinu svog prethodnog angažmana, a 15,9 % polovicu. Samo 15 % njih zadržalo je angažman. Osim smanjivanja plaća stalno zaposlenima, mnoge medijske kuće otkazale su suradnju stalnim honorarnim suradnicima i freelancerima.

Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo predložili su konkretne mjere za pomoć novinarskom sektoru (http://www.snh.hr/hitne-mjere-za-spas-novinarstva/) jer mjere za očuvanje radnih mjesta koje je predložila Vlada RH ne pokrivanju mnoge koji su zaposleni u medijskom sektoru. Započeli smo i razgovore s Ministarstvom kulture u kojima pokušavamo dogovoriti da se osiguraju specifične mjere za novinarski sektor.

Kad je Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio popis poslodavaca kojima je odobrena pomoć u krizi uzrokovanoj COVID-om 19, uvidjeli smo kako je nekoliko poslodavaca iz medijskog sektora povuklo sredstva, ali da su, unatoč pomoći države, drastično smanjili primanja radnika. Smatramo kako je socijalno pravedno i solidarno da poslodavac koji je iskoristio javna sredstva ista usmjeri izravno i isključivo u plaće i primanja radnika te da ni u kom slučaju ne smije zadirati u najniže plaće. U situaciji kada država daje 4000 kuna po radniku poslodavci nemaju nikakvog razloga radnicima s malim primanjima dodatno smanjivati plaću te držimo da je Vlada dužna osigurati mjere za zaštitu prava tih ljudi.

I u ovoj krizi se potvrdilo da su radnici prvi na udaru i kad država pomaže poslodavcima. A novinari i novinarke nisu bili doma ni u potresu ni u epidemiji, nego su bili na mjestu događaja da bi izvještavali javnost. Kod nekih od poslodavaca kojima je država pomogla, novinari, snimatelji i fotografi ne rade u smanjenom obujmu te se svakodnevno izlažu opasnosti i dokazuju koliko su novinarski poslovi društveno važni i vrijedni. Pritom su mediji i u ovim izvanrednim uvjetima nastavili ispunjavati svoju ulogu korektiva vlasti I upozoravati na propuste ili netransparentne postupke. Jer, to je novinarstvo.

Zašto je novinarstvo važno i zašto ga volimo, mnogi pokazuju svakodnevno svojim radom, ali i kratkim izjavama za našu kampanju koju smo pokrenuli uoči 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, a koju možete pratiti na našim društvenim mrežama. Mi ćemo i dalje raditi s terena, i dalje ćemo pošteno i profesionalno izvještavati o svim događajima od interesa za javnost, ali i od poslodavaca i vlasti očekujemo da poštuju i adekvatno vrednuju naš rad.

Čestitamo vam 3. svibnja, Svjetski dan slobode medija!

Izvor: snh.hr

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja