Ars organi Sisciae

Atraktivna orguljaška ruta za otkrivanje autentičnih i trajnih vrijednosti

U Glini, Sisku, Petrinji, Selima, Martinskoj Vesi, Voloderu i Ivanić-Gradu od 4. do 12. svibnja bit će održan 13. po redu Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, župana SMŽ Ive Žinića i petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića.

Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae već trinaest godina prezentira vrijednu orguljašku baštinu Sisačke biskupije. Festival se tradicionalno održava u prvom dijelu svibnja, ove godine od 4. – 12. svibnja. Tradiciju orguljanja u našem kraju pratimo od 18. stoljeća. Brojne orgulje spomeničke kulturne vrijednosti uništene su u Domovinskom ratu ili ih je toliko nagrizao zub vremena da ih se samo hitnom reakcijom može spasiti. No, neke su župe sačuvale ili obnovile svoje povijesne orgulje i svjedoče o tome kolika je vrijednost sačuvana za naše baštinike.

Crkva Sv. Ivana Nepomuka nova je crkva u 220. godina staroj župi u Glini, povijesnom gradu gdje je stolovao ban Josip Jelačić i gdje je skladana hrvatska himna. Nedavno je crkva obogaćena najvećim orguljama u biskupiji na kojima će festival otvoriti sjajni duo: sopranistica Valentina Fijačko Kobić i orguljaš Alen Kopunović Legetin. Za taj je koncert, uz pomoć Sisačko-moslavačke županije, organiziran besplatni autobusni prijevoz za publiku iz Zagreba (polazak 4.5.2019. u 18 sati ispred KD Lisinski, a povratak u 21 sat) i Siska (polazak u 19 sati ispred Glazbene škole). I ove smo godine u crkvi Sv. Lovre, no prvi puta će na festivalu nastupiti dva orguljaša – Katarinu Javoru i Krešimira Klarića – koji će četveroručno pokazati koliko su moćne i vrijedne petrinjske orgulje Heferer. Kroz sedam festivalskih dana tri programa se održavaju na području grada Siska: u Sisačkoj katedrali nastupaju sopranistica Margareta Klobučar i orguljaš Pavao Mašić, prvi puta ćemo gostovati u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira koncertom Hrvatskog baroknog ansambla, a na našim najvrjednijim orguljama iz 1777. godine u Selima gostovat će slovenska orguljašica Renata Bauer. Još jedan međunarodni festivalski gost, austrijski orguljaš David Boos nastupit će u Voloderu na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863. godine. Festivalsku subotu podijelili smo na dva programa: prije koncerta u Voloderu, dopodne smo u čarobnoj Posavini, u Martinskoj Vesi gdje na izvornim Hefererovim orguljama obilježavamo 30. obljetnicu djelovanja župnog orguljaša i zborovođe Domagoja Sremića. Festival zatvaramo u prelijepoj Moslavini, koncertom dva zbora uz orgulje proslavit ćemo u Ivanić-Gradu završetak 13. festivalske sezone Ars organi Sisciae.

Trinaestim izdanjem festival nudi atraktivnu orguljašku rutu za otkrivanje autentičnih i trajnih vrijednosti, promovirajući kulturnu baštinu kako bi se sačuvala i za buduća pokoljenja. Budite i vi dio Ars organi Sisciae!

(Valentina Badanjak Pintarić)

program AOS (3)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Komentiraj

*