medjimurjepress@gmail.com

„Bombardiranje New Yorka“ je Vinil mjeseca!

Obožavatelji žestokog rock’n’rolla napokon su došli na svoje kada je prošlog mjeseca na police stiglo reizdanje legendarne kompilacije Bombardiranje New Yorka. 50 minuta najbolje domaće rock glazbe na LP-u u travnju pozicioniralo se na prvo mjesto prodaje vinila i zasluženo ponijelo titulu vinila mjeseca.


Kompilacija je originalno objavljena na LP-u 1989. godine u izdanju kuće Slušaj Najglasnije, da bi 11 godina kasnije Dancing Bear izdao kompilaciju na CD formatu te dodao 8 bonus pjesama. Na kompilaciji brojimo 19 pjesama  kultnih imena domaćeg rocka – MajkeSatan PanonskiMesserschmittKaotične dušeSköl i Machine Gun.

Ovi kultni bendovi žarili su i palili domaćom glazbenom scenom 80-ih godina, a sudeći prema velikom uspjehu u prodaji, njihov se utisak još uvijek cijeni u krugovima ljubitelja dobrog rock’n’rolla.

Aleksandar Dragaš, glazbeni urednik originalnog CD izdanja, povodom vijesti o Vinilu mjeseca osvrnuo se na važnost izdanja ovog LP-a, nekada, ali i danas: “U današnjem vremenu u kojem je objava albuma na ovom ili onom nosaču zvuka izgubila na nekadašnjoj važnosti, reizdanje “Bombardiranja New Yorka” na LP ploči podsjetnik je na to zašto je svojedobno bilo jako bitno izdati ploču, ali nikada prijatelja, da parafraziram KUD Idijote, također jedne od pionira neovisne diskografije u bivšoj Jugoslaviji. Bez Zdenka Franjića, njegove etikete Slušaj najglasnije i kompilacije “Bombardiranje New Yorka” povijest neovisne diskografije i ovdašnje rock scene bila bi daleko manje siromašnija i zanimljiva, a ovo LP reizdanje dočarava tu izvornu rock’n’roll uzbudljivost i onima koji te dane nisu proživjeli“, izjavio je Dragaš.

Na drugome mjestu liste domaćih vinila nalazi se album u izdanju Croatia Recordsa. Riječ je o debitantskom albumu Dangerous Waters kantautora J.R Augusta. Na trećem mjestu se našao album u izdanju Aquariusa Recordsa,  Aq Total Vinyl 01: Alenovo, kompilacija pjesama u izvedbi bendova Nipplepeople, Yammat, Jinx, Songkillers, Mayales i mnogih drugih.

Prvo mjesto na stranoj listi prodaje vinila nosi album Grant Greena naziva Nigeria. Drugo mjesto je zauzeo album Poppin’ Hanka Mobleyja, dok je na trećem mjestu album Stanleyja TurrentineaComin’ your way.

Više o najprodavanijim, novim i povratničkim izdanjima vinila pronađite na linkovima:

Top lista prodaje vinila_domaća_travanj
Top lista prodaje vinila_strana_travanj

Fotografije: Dancing Bear web

HDU

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*