Čuvanje intime i toplina romanse: Miguel i Ed Sheeran

Piše: GORAN KOMERIČKI radijski producent

‘Seksualnost je za Miguela uvijek imala dozu političnosti’, ispisat će Conssequence of Sound uvodeći nas u sadržaj albuma ‘War & Leisure’, ploče na kojoj lider afirmativnog  pristupa seksu razmatra zahtjevnost razmjene intime u doba globalne histerije. Jer, pomisao na društvenu stvarnost nije poticajna za opuštanje u klubu ili spavaćoj sobi. A pritisak upitnosti egzistencije ili oružanog rješavanja bijesom izazvanih problema, smanjuje kvalitetu svakodnevice u kojoj je to isto opuštanje isprepleteno s ratnim temama, rasnih i međukulturalnih sukoba.

‘Želio bih da moja glazba bude poticaj ljudima da se osjećaju dobro u vremenu kada ih tweetovi svakoga jutra podsjećaju na društvenu nepravdu kojima smo okruženi’, podvukao je Miguel u razgovoru za  Entertainment Weekly. No, netko treba postavljati pitanja. A taj netko je umjetnik kojega po senzualnosti skladanoga i izvedenoga vrlo često uspoređuju s Princeom. Zašto? Jer, sugestija požude  vrlina je kojom se mogu pohvaliti stvari iz repertoara Miguela Jontela Pimentela s njegovih albuma. Zato i ritam funka i lascivnost lirskoga izričaja na ploči ‘War & Leisure’ omogućuje to propitivanje intime i sklonost seksualnom opuštanju na način koji će nas odmaknuti od svjesnog.

Pa, premda je svjestan problema ljudskih tragedija na izbjegličkom koridoru našega kontinenta, nepravda u američkoj imigracijskoj politici i zastrašivanja koje je poprimilo razmjere sveopće društvene zaraze, Miguel je svjestan kako stvarna promjena dolazi u odnosu jedan na jedan. I zato se njegovo pitanje ‘hoćemo li djecu učiti mržnji’, izrečenu u završnoj – jasno adresiranoj – pjesmi ‘Now’, stavlja u kontekst hipnotičkoga ritma koji podsjeća kako je tjelesnost jednako važna kao i misaona strana naših osobnosti. Jer omogućuje odmak i eskapizam. A to je i razlog zašto volimo Miguela. Jer dvije strane naših svakodnevnih identiteta drži na okupu. i podsjeća kako smo jednako živi kada mislimo i kada – uživamo.

Na ploči snimanoj u nizu studija Sjedinjenih Država, Kanade i Nizozemske,  Miguel, navodi Consequence of Sound‘opisuje modernu ljubav pod pritiskom nepravednih sustava’. I propituje ‘kako se, usred međunarodnih previranja, brinemo jedni za druge’. I kako da, u toj atmosferi, ‘ne samo da sačuvamo naše intimnosti već  da ih i produbljujemo’. Slušanjem glazbe udvoje, recimo. I pločom koja, kako naslovljuje Guardian‘briljantnom maštovitošću popa’ omogućuje da – na način Marvina Gayea– privučemo privlačnost u naše dane. I od života stvorimo romansu.

Pa makar i na tren.

Možete li zamisliti bolji zalog romanse od Dueta Eda Sheerana i Beyonce? Postoji li pjesma koja bi nam bolje približila čaroliju prosinca od Simfonije Eda Sheerana i Andreje Bocellija? Koji je bolji soundtrack čvrstoga ljubavnog zagrljaja ove zime od pjesme ‘Perfect’? Tog budućeg klasika youtube filmova s vjenčanja pronašli smo na prvome mjestu Airplay Radio Charta, top liste HR2 i Hrvatske diskografske udruge, taman na vrijeme da Božić dočeka na vrhu službene radijske liste u Hrvatskoj.

Želimo da toplina perfektne ljubavne pjesme bude i okrilje toplih poljubaca ispod imele. Mahnite zato svima koje volite i tu su onkraj vas pa im streamajte radijski broj jedan. Ili, ako su se tko-zna-zašto zagubili po putu, dozovite ih linkom pjesme na fejsu/whatsappu/viberu/esesmesu.

Tko zna čemu će sve ta blagost kantautorova rukopisa svjedočiti.
Poslušajte na  

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Komentiraj

*