Nenad Marčec, direktor ZAMP-a, ponovno izabran za člana Nadzornog odbora CISAC-a!

Glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, ponovno je izabran za člana Nadzornog odbora Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja CISAC.

Novo poglavlje suradnje: predsjednik JASRAC-a i akademski kompozitor i tekstopisac Haku Ide, i glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec

Odluka je to netom održane godišnje opće skupštine CISAC-a u Tokiju, 30. svibnja, na kojoj su među 250 predstavnika iz cijelog svijeta sudjelovali Marčec te glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, Antun Tomislav Šaban. Ovogodišnje izdanje skupštine bilo je izbornog karaktera, a uz predstavljanje godišnjeg izvješća CISAC-a, okupljanje je poslužilo i za razmjenu iskustava autorskih društava po pitanju zaštite interesa kreativaca u rastućem digitalnom okruženju.

Poseban gost CISAC-a bio je japanski premijer Abe Shinzo koji je u svom obraćanju naglasio vitalnu važnost zaštite prava kreativaca u Japanu i širom svijeta. Predsjednik CISAC-a, Jean Michel Jarre, istaknuo je, između ostalog, izglasavanje EU Direktive kao prijelomni događaj godine za kreativce te putokaz za ostatak svijeta. „Velike tehnološke tvrtke proizvele su fantastične inovacije i ključni su partner nas kreativaca. No, ne smijemo smetnuti s uma da smo upravo mi, kreativci, gorivo digitalnog svijeta, a ne tehnološke tvrtke“, zaključio je Jarre.

 

Hrvatska delegacija na skupštini CISAC-a: Antun Tomislav Šaban, Danilo Šerbedžija (DHFR), Vinko Brešan (DHFR), Nenad Marčec

CISAC-ove brojke predstavljene u Tokiju kažu kako je za više od 4 milijuna kreativaca u 122 zemlje svijeta prikupljeno ukupno 9,6 milijardi eura autorskih naknada! Riječ je o rastu od 6.2% u odnosu na godinu ranije, a od 2013. rast iznosi čak 28.2%.

Jedan od naglasaka skupštine stavljen je i na važnost kontinuirane edukacije i komunikacije vrijednosti kreativnog rada, osobito prema političarima i donositeljima odluka.

Kompletno izvješće CISAC-a na engleskom jeziku dostupno je na linku.

HDS ZAMP

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*