Međimurje Press
Diskografija

#petaknoveglazbe

Tjedni pregled novosti

Hrvatska diskografska udruga u ovom novom tjednom segmentu donosi vam pregled svih noviteta na domaćoj glazbenoj sceni. U pet minuta saznajte sve što vas zanima iz svijeta domaće glazbe!
NOVITETI

Albumi

Među najnovijim izdanjima nalaze se albumi ‘Lipanj, srpanj, kolovoz – Zapisi’ (Urban & 4), ‘Zvjezdana prašina/Star Dust (Remaster 2021)’ (Različiti izvođači), ‘Tribute to B.P.’ (Šimun Matišić Quintet) i ‘Posljednji trend’ (Mirna). Popis albuma objavljenih ove godine možete pronaći na profilu HDU-a na Deezeru.

Singlovi
Pjesme ‘Ženo draga’ (Maja Šuput), ‘Ljubav ima tvoje oči’ (Vlado Kamebler), ‘Volim što te ne volim’ (Zsa Zsa), ‘Thick’ (Bad Daughter) predvode playlistu novo na kojoj se nalaze pjesme objavljene ovih tjedana. Ovoga tjedna na playlisti novo nalaze se 23 nove pjesme. Playlistu novo odnedavno možete pronaći i na streaming servisu TIDAL.
Playliste
Playliste Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicSpotifyDeezer i TIDAL redovno se ažuriraju. Playliste su žanrovske iili pripremljene za različita raspoloženja. Najnovija ažuriranja pripremljena su na playlistama novo (pregled novih singlova), ljetno (pjesme za ljetno osvježenje), alternativno (alternativni zvuk, indie, rock)  i nedjeljni chill (glazba za opuštanje). Otkrijte što se na njima nalazi!
Videospotovi

Među najnovijim videospotovima koji su lansirani ovih tjedana, nalaze se spotovi za pjesme ‘Sama’ (Urban & 4), ‘Zaboravi na nas’ (Lana.s), ”Consul State of Mind’ (Leikauff) i ‘U.U.U.’ (Vikend revolucija).

HDU VIJEST TJEDNA


Emitiranje videospotova u programima Hrvatske radiotelevizije
Radi unaprjeđenja suradnje s Hrvatskom radiotelevizijom naši su članovi povukli odobrenje UNISON hrvatskom glazbenom savezu za isporuku videospotova prema ovom javnom servisu s ciljem osiguravanja jednostavnije isporuke sadržaja. To ne znači da je emitiranje videospotova zabranjeno, već su diskografske kuće kao vlasnici glazbenih spotova pokrenuli pregovore direktno s HRT-om o daljnjoj nesmetanoj isporuci glazbenih spotova i vjerujemo da će od ovih tehničkih unaprjeđenja korist imati prvenstveno izvođači i autori.

Sve diskografske kuće uložile su znatna dodatna sredstva u još bolju isporuku videospotova prema HRT-u u najmodernijem, HD formatu. Direktna suradnja Hrvatske diskografske udruge s HRT-om omogućit će veću transparentnost u izboru izvođača čiji će se spotovi emitirati na Drugom programu, odnosno u Noćnom glazbenom programu, kao i neovisnost urednika HRT-a u slaganju playlisti, bez pogodovanja ikome. Čim se objavi novi videospot, urednici na HRT-u imat će mu direktan pristup, jednako kao što je to već ranije učinjeno sa samim snimkama.

Hrvatski diskografi ponajprije žele zaštititi interese autora i izvođača i vjerujemo kako je ovo prvi korak u prijeko potrebnom uređenju tržišta glazbene industrije u Hrvatskoj, u koje se do sada i prečesto na razne načine utjecalo.
HDU VIJEST PLUS


Apple Music je lansirao tehnologiju prepoznavanja nositelja prava na miksevima DJ-a
Koristeći tehnologiju Shazama, streaming servis Apple Music razvio je mogućnost prepoznavanja sastavica mikseva DJ-a i izgradio bazu mikseva DJ-ja s elektroničke glazbene scene i hip hop scene, javio je Billboard. Tehnologija omogućuje prepoznavanje sastavnica mikseva i reguliranje plaćanja autorskih prava na ime slušanja na servisu. Na taj način, korisnici servisa mogu uživati u setovima DJ-ja nastalih, primjerice, za nastupe na festivalu Tomorrowland.

‘Napravili smo alat u kojem djelotvorno dopuštamo DJ miksovima da prolaze kroz tehnologiju Shazama, a Shazam ts vrlo, vrlo visokim stupnjem uspjehao identificira ono što se nalazi u miksu’, izjavio je Oliver Schusser. Potpredsjednik kompanije Apple za Apple Music i za magazin Beats i podvukao koliko je to velika stvar: “Puno plesne glazbe i DJ -a koji stvaraju nikada nisu pronašli načine da budu na streaming servisima, jer nije bilo procesa putem kojega bi diskografske kuće mogle očistiti glazbu koja se nalazi u miksu DJ-ja.’

Apple Music je, navodi glasilo industrije, poduzeo korake kako bi financijski podržao DJ-je kao kreatore mikseva, ali i sudionike poslovne priče poput festivala, klubova i nezavisnih diskografskih kuća, koji bi bili izostavljeni iz naknade za miks jer nisu nositelji prava. Sredstva će biti isplaćivana tromjesečno. Istovremeno, korisnici servisa će prepoznate pjesme moći izdvojiti iz mikseva i uvrštavati ih u vlastite digitalne kolekcije ili playliste. Servis Apple Music, ističe Oliver Schusser, trenutno ima oko 1200 mikseva koji su do sada ostvarili više od 300 milijuna streamova.

Terry Weerasinghe, direktor platforme Boiler Room, istaknuo je kako se radi o alatu koji je game-changer načina na koji će se miksevi DJ-ja razvijati u budućnosti: ‘Zapravo ćete moći činiti sve što želite jer je na Apple Musicu sve očišćeno. To je veliki plus za kreativnost.’
TOP OF THE POPS

Pregled aktualnog mjerenja popularnosti možete pronaći na našoj stranici top-lista.hr. Među top-listama se nalaze HRtop 40 (lista najemitiranijih domaćih pjesama), ARCtop 40 (lista najemitiranijih stranih pjesama) i top liste najprodavanijih albuma (domaćestrano).

1. mjesto HRtop 40

Ja još uvijek imam istu želju’ – Nina Badrić
Aquarius Records

1. mjesto Airplay Radio Chart

‘Bad Habits’ – Ed Sheeran
Asylum – Dancing Bear

1. mjesto Top liste prodaje domaćih albuma

‘Splitski festival 2021.’ – Različiti izvođači
Croatia Records

1. mjesto Top liste prodaje stranih albuma

‘Happier Than Ever’ – Billie Eilish
Universal Music Hrvatska

INKUBATOR DOBRE GLAZBE

Radijski show Inkubator možete poslušati u eteru vaše omiljene radijske stanice, ali i putem podcasta na platformama PodBeanApple Podcasts i Google Podcasts. Ana i Kornelije vas svakoga tjedna vode kroz zbivanja na domaćoj glazbenoj sceni.

Iz sadržaja aktualne emisije:

Iza nas su veličanstveni glazbeni tjedni u kojima se na scenu, nakon četrdeset godina, vratila grupa ABBA, a Drake je srušio sve moguće rekorde glazbenog streaminga. Koliko puta dnevno virite na svoj Spotify ili Deezer, Apple Music ili TIDAL?

Na streaming servisima možete pronaći playliste Hrvatske diskografske udruge s domaćim pjesmama. Dio aktualnih singlova s playliste Novo bit će s nama u ovotjednom Inkubatoru. Danas vam predstavljamo album ‘Ispod kože’ grupe Lili Gee, pregledavamo listu HRtop 40, donosimo glazbene vijesti i družimo se s pjesmama koje, između ostalih, izvode Gretta, Paraf, Ema Jusić i Jasmin Stavros.

HDU

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja