Poruke kreativaca s MAKK-a čula je cijela Europa!

Vaša konferencija me inspirirala da se aktivnije uključim u priču oko autorskih prava i zarade autora na Internetu. Vidim da, kao organizatori MAKK-a, ali i kao Hrvatsko društvo skladatelja zaista snažno zastupate interese svojih članova. Potaknuli ste me da se i sam ozbiljnije pozabavim ovom temom“, tim je riječima svoje dojmove sažeo Guy Chambers, autor, glazbeni producent velikih hitova Robbieja Williamsa i gost ovogodišnjeg, 6. izdanja Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK.

Chambers je bio samo jedna od zvijezda nedavno zaključenog MAKK-a koji se, u zajedničkoj organizaciji stručne službe HDS ZAMP i Hrvatskog društva za autorsko pravo, održao u Muzeju suvremene umjetnosti, okupivši zanimljive protagoniste kulturne i kreativne industrije, kako one hrvatske, tako i međunarodne.

Cijeli intervju sa zagrebačkim dojmovima Guyja Chambersa , ali i vrijednim savjetima za svoje hrvatske kolege, glazbene kreativce, pročitajte ovdje.

Ovogodišnji MAKK realiziran je u partnerstvu s Britanskom ambasadom u Zagrebu čiji je gost, Ian Moss, direktor javnih poslova BPI-ja, na samom otvaranju konferencije predstavio zanimljiv uvid u kulturni i gospodarski značaj britanske glazbe. Josipa Lisac je u razgovoru sa Sašom Antićem predstavila „dnevnik jedne karijere“, panel o gamingu i glazbi predstavio je domaći potencijal za globalno tržitše, a posebno živa diskusija razvila se u panelu Gorana Milića pod nazivom „Glazba kao ogledalo vremena“.

Ministrica kulture RH, Nina Obuljen Koržinek, predstavila je nove mjere koje hrvatski kreativci mogu očekivati u 2019., a njih su predstavljali glazbeni gosti ovogodišnjeg MAKK-a, Luce i Nikola Marjanović.

Pogledajte video sažetak MAKK-a 2018. – link

Panel diskusija o novoj EU Direktivi o autorskom pravu upozorila je na pozitivne učinke na budućnost kreativaca te oprez potreban pri njenoj implementaciji u zakonodavstva zemalja članica EU-a. Kako je zamišljena i od strane Europske komisije predložena, Direktiva bi trebala poboljšati  kvalitetan daljnji razvoj svih kulturnih i kreativnih industrija i na digitalnom tržištu, uključujući i one iz naše zemlje. Kreativcima u Hrvatskoj pripada 42.000 radnih mjesta, a njihove industrije doprinose domaćem gospodarstvu s 2,3% BDP-a godišnje. Više o kreativnoj digitalnoj budućnosti pred nama saznajte ovdje.

„Gostovanje velikog autorskog imena poput Guyja Chambersa, ali i raskoš domaćeg talenta predstavljenog na konferenciji, smjestili su MAKK na europsku mapu kao značajno mjesto susreta kulturne i kreativne industrije. Upravo s naše konferencije krenule su neke od inicijativa za poboljšanje položaja kreativaca na digitalnom tržištu i drago nam je da su poruke poslane s govornice MAKK-a došle do onih koji odlučuju o budućnosti kreativaca, a to su hrvatski europarlamentarci u Bruxellesu“, zaključio je Milan Majerović-Stilinović, urednik konferencije najavivši 7. izdanje MAKK-a u studenome 2019.

(HDS)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*