Potraga za optimizmom: David Byrne

Piše: Goran KOMERIČKI

Šali li se on? Priča li viceve? Ili možda govori o prošlosti? Dotiče li se budućnosti? Je li ironičan? Sve su to pitanja koja prate ono što radim ovoga trenutka. I onoga što zovem ‘American Utopia’, napisao je David Byrne povodom izlaska svog studijskog albuma i dodao kako mnogi od nas nisu zadovoljni svijetom koji smo stvorili i načinom na koji živimo svoje živote. Je li to pitanje apsurdnih očekivanja koja nas tjeraju da se svakodnevno vrtimo u iznenadno identičnim krugovima i manje vidljivih zapreka koje se čine nepremostivima i manje radosnima?

American Utopia prvi je potpuno samostalni rad Davida Byrnea još od 2004. godine, u međuvremenu objavljujući zajedničke projekte s Brianom Enom, Normanom Cookom i St. Vincent. Ona je, istovremeno, dio širega multimedijskog projekta Reasons to Be Cheerful kojime David Byrne obilazi zemlje svijeta i pronosi svoja razmišljanja uz težnju da budemo optimističniji i sretniji negoli što ovoga trenutka jesmo. Album je snimljen na nekoliko lokacija u New Yorku i Londonu, a donosi ono što bi New Musical Express opisao melodičnim, začudnim i šašavim glazbenikom na jednome mjestuMagazin Q dodat će kako ploča pokazuje da kreativna vatra njegova uma nije nimalo ugašena proteklih godina i kako je briljantan kao i uvijek.  Britanski Telegraph podvući će da se radi o glazbi koja predstavlja Byrneov forum u kojemu njegove čudnovate, zanosne i izazovne ideje postižu emotivno uvjerljiv izraz, te ističe kako je American Utopia još jedna blistava ponuda starog učitelja.

Kada slušate Davida Byrnea i njegovu novu ploču, bit ćete obasjani rečenicama strasti i tom optimističnom riječju kako je sve moguće mijenjati u vlastitu životu – od najmanjih do najvećih stvari. I to je vrijednost koja se pokazuje važnom s vremenom koje prolazi i mijenja postojeće. Ako u tjednu odlaska Stephena Hawkinga i prvome četvrtku u kojemu se – nakon šezdeset i šest godina – neće pojaviti tiskani broj britanskog NME-a, pronađete vrijeme za promišljanje o vlastitim krugovima, tada je to odlična prilika da pritom konzultirate album American Utopia i u satu koji ste ostavili samo za pronalaženje samoga sebe udahnete tračak obećavajućeg. It’s Not Dark Up Here, prisnažit će njujorški umjetnik.

Davida Byrnea i njegov optimizam odgledat ćemo na ovogodišnjem INmusic Festivalu. Prije toga pažljivo mjerimo snagu singla Perfect jer je jedanaesti tjedan boravka Eda Sheerana na prvome mjestu Airplay Radio Charta, službene top liste HR2 i Hrvatske diskografske udruge, sasvim raritetan podatak i zalog ljepoti svijeta u kojemu ljubavni klasik, kakvim ga već sada možemo prozvati, čini dominantnu pjesmu ukupne radijske rotacije.

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*