Međimurje Press
Diskografija

Rundek & Ekipa oduševili publiku i osvojili najviše mjesto u Top listi prodaje

Dugo najavljivani i željno iščekivani novi album, dvostruki EP Brisani prostorRundeka & Ekipe ponedjeljka 7. prosinca, oduševio je ljubitelje dobre glazbe. Talentirani glazbenici još jednom su potvrdili svoje zasluženo mjesto na sceni, osvojivši najviše mjesto na Top listi prodaje albuma. Izlazak ovog studijskog izdanja pod krovom diskografske kuće MenartRundek & Ekipa popratili su i novim, trećim po redu, službenim singlom s albuma – pjesmom Mila.

Cjelina Brisanog prostora ispričana je  kroz dvije priče: Do i Od koje se međusobno dopunjuju i slušalac može birati njihov redosljed. Pet pjesama je na jednom i pet na drugom CD-u. Zgusnuto i koncentrirano. Likovi u tim pričama na brisanom su prostoru između kraja i početka, prenuli su se i u njima odjekuje svijet na prekretnici. Oni na intiman način govore o globalnom, na osoban način govore o univerzalnom, na specifičan način govore o općenitom. Album u cjelini sadržajno jako rezonira s vremenom i turbulencijama koje drmaju sadašnji trenutak.


Rundek & Ekipa, Brisani prostor, Menart

„Naše su probe i snimanja najčešće počinjali i završavali u zajedničkom sviranju ‘na slušanje’. Jednostavno bismo zajedno zaljuljali tišinu i puštali da nas vodi kroz otvorene forme, ne svirajući instrumente nego muziku. Kad bi ta muzika pitala za pjesmu, pojavljivale su se riječi, ponekad improvizirane, ponekad iz skladišta Rokovih i mojih bilješki.  Snimke tog rada poslužile su kao osnova EPa ‘OD’. Na EPu ‘DO’ je pet pjesama na kojima smo aranžmanski radili i snimili ih u DM studiju s Marijem i Zvonimirom Domazetom kao snimateljima i domaćinima. Ima Rokovih i mojih pjesama, a za više njih zajedno potpisujemo kompoziciju i tekst. On je puno učinio za kristaliziranje pjesama iz otvorenog i kreativnog materijala koji je iz cijele Ekipe obilato izvirao. Igor Pavlica je svirao trubu i pjevao. Saksofonistica Ana Kovačić je s njim zajedno slagala brass linije, ali i svirala tenor saksofon, bubnjeve, sintesajzer i gitaru. Bubnjar Silvio Bočić svirao je i gitaru, a Miro Manojlović udaraljke i vibrafon. Ja sam si dao oduška na električnoj gitari, a Roko Crnić je svirao bas i pjevao. Maja Posavec je poklonila prateće glasove na dvije pjesme, a David Vid Rundek pridružio nam se na više proba. Možemo čuti njegov glas na pjesmi ‘NEW WORLD’. Kad su svi materijali bili snimljeni, prihvatio sam se produkcije, izbora, montaže, miksanja i dosnimavanja. Taj je proces bio dugotrajan i poman“,  izjavio je Darko Rundek prilikom izlaska albuma.

I raniji albumi s Cargo Orkestrom i Triom proizlazili su u glazbenom smislu iz suradnje, a ovo je prvi album poslije Haustora na kojem se pojavljuju kompozicije i tekstovi ne isključivo Darka Rundeka, već i drugog autora, Roka Crnića. Ovaj put suradnja se odvila s grupom glazbenika okupljenih povodom obljetničke turneje Apocalypso NOW 2017-te godine, koja je dobila ime Ekipa. Prvo njihovo diskografsko izdanje je album međimurskih pjesama Mura Mura (Menart) s pjevačicom Andrejom Košavić Kurelec i pojačanjem iz Cinkuša.


Rundek & Ekipa, Barbara, Menart

Osim Brisanog prostora, Top lista donosi i još dva nova naslova. Prvi je kompilacijski album legendarne dive Gabi Novak pod nazivom Diskobiografija Vol. 1. Drugi album odnosi se na O čemu pričamo mlade i talentirane pjevačice Antonele Doko. Oba albuma izdana su pod krovom diskografske kuće Menart.

Drugo mjesto drže vječni Pips, Chips & Videoclips s reizdanim albumom Shimpoo Pimpoo. Album izdaju Croatia Records Heroj ulice. Treće mjesto ostvario je Vlatko Stefanovski s albumom Taftalidze Shuffle. Album izdaje Croatia Records.

Kada je riječ o poretku prodaje stranih albuma, na prvom je mjestu album, Power Up, legendarnih rokera iz benda AC/DC. Na drugo mjesto došao je album Letter To You, u izvedbi nezamjenjivog Brucea Springsteena. Za izdavanje oba albuma na naše tržište zaslužan je Menart. Treće mjesto pripalo je albumu Delicate Sound Of Thunder, jednog od glazbeno najkreativnijih bendova ikad, Pink Floyda. Album na domaće dtržište donosi Dancing Bear.

Tjednu top-listu prodaje Hrvatska diskografska udruga donosi na osnovu podataka prikupljenih sa 164 prodajna mjesta iz cijele zemlje i internetskih trgovina diskografskih kuća.

Novosti na domaćoj i stranoj listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na poveznicama:

Top lista prodaje_domaća_48.tjedan
Top lista prodaje_strana_48.tjedan

HDU

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja