medjimurjepress@gmail.com

Tajnom vještinom do drugog mjesta na top listi prodaje

Album Tajna Vještina hrvatskog jazz pijanista Matije Dedića dospio je na drugo mjesto domaće top liste prodaje.

Riječ je o solo pijanističkom albumu u izdanju diskografske kuće Croatia Records na kojem Dedić donosi svoje interpretacije devet Gibonnijevih pjesama: Divji cvit, Žeđam, Cesarica, Kad sam nasamo s njom, “spod moga pramca (Tempera), Tajna vještina, Sve ću preživit, Hide the Mirror i Nisi više moja bol. 

Osim što je album ostvario velik uspjeh kod publike koja je prepoznala nenametljiv, sanjarski zvuk kojim je protkano ovo izdanje, i kritičari su imali samo riječi hvale pa tako donosimo samo neke od brojnih pozitivnih komentara. Davor Hrvoj tako je u recenziji albuma zaključio: “Očito je da Gibonnijeva glazba na poseban način rezonira u Matijinoj glavi, u njegovom tijelu, da njegova glazbena filozofija ima silan upliv na njegovu, da ga njegove skladbe opsjedaju, izbezumljuju, paranoično obuzimaju sve dok ih ne propusti kroz svoje prste. Kao da u tom trenutku dolazi do oslobađanja i iscjeljenja. Zato u izvedbama Gibonnijevih skladbi možemo čuti i njegovu skladateljsku osebujnost.” 

Da je riječ o velikom albumu svjedoči i sljedeća izjava novinara i glazbenog kritičara, Aleksandra Dragaša“Nije da se i prije nije obrađivalo Gibonnijeve skladbe, no ovo što je Matija učinio s Cesaricom, Žeđam, Temperom, Divjim cvitom ili Sve ću preživit doista spada u red “tajne vještine”… Osnovna melodijska linija ostala je čista, prezentna i neodovojiva od Gibonnija, a sve oko nje je jasna, nepobitna i neponovljiva Matijina improvizacija i kreacija kojima slušatelja upućuje na nova slušanja i promišljanja te ga vodi do neslućenih glazbenih obzora i obala”.

Pročitajte i kako je Matija prokomentirao ovaj uspjeh:

„S jedne sam strane iznenađen, naravno da mi je drago čuti ovakve vijesti u vrijeme određene hiperprodukcije svih mogućih žanrova, ali me s druge strane i ne čudi jer je materijal na albumu zbilja dobar. Publika ipak najviše voli kad sviram sam i kad sviram nešto prepoznatljivo, kao što je to bio slučaj i s albumom Matija svira ArsenaDefinitivno sam sretan i ponosan i moram priznati da sam nekako njušio ovaj ishod. Bez obzira na svu svoju stranu diskografiju, europska i američka izdanja, koje radim s prilično velikim imenima iz svijeta jazza, nijedan album nije imao sličan feedback albumu Matija svira Arsena, a čini se da se ista priča tiče i albuma Tajna vještina na kojem sam solo piano snimio glazbu Gibonnija.“

Antologija Miše Kovača još jednom se našla na samom vrhu domaće top ljestvice prodaje, baš kao što je i album Sretan put Mije Dimšić na trećem mjestu. Oba albuma donosi Croatia Records.

Na vrhu top ljestvice stranih izdanja zadržalo se novo izdanje Dua Lipe, Future Nostalgia koji na naše tržište donosi Dancing Bear. Na broj dva dospio je album Gigaton legendarnog grunge sastava Pearl Jam, a na trećem je mjestu Grammyjem okrunjena Billie Eilish uz album when we all fall asleep, where do we go? Oba albuma na hrvatsko tržište donosi Universal Music Hrvatska.

Tjednu top-listu prodaje Hrvatska diskografska udruga donosi na osnovu podataka prikupljenih sa 164 prodajna mjesta iz cijele zemlje i internetskih trgovina diskografskih kuća.

Novosti na domaćoj i stranoj listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na poveznicama:

Top lista prodaje_domaća_20.tjedan
Top lista prodaje_strana_20.tjedan

HDU
Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*