Međimurje Press
Diskografija

Tjedni pregled novosti

Hrvatska diskografska udruga u ovom novom tjednom segmentu donosi vam pregled svih noviteta na domaćoj glazbenoj sceni. U pet minuta saznajte sve što vas zanima iz svijeta domaće glazbe!
NOVITETI

Albumi

Među najnovijim izdanjima nalaze se albumi ‘U po’ ure’ (Gibonni), ‘I Am Eric’ (Eric), ‘Ako učini vrime’ (Klapa Sveti Florijan) i ‘U vremenu što ostaje’ (Bloom). Popis albuma objavljenih ove godine možete pronaći na profilu HDU-a na Deezeru.

Singlovi
Pjesme ‘Pleši sa mnom’ (The Bastardz), ‘Mora li, mora’ (Magazin), ‘Taj beguin’ (Tina Vukov) i ‘Plešem sama’ (Lorenzo feat. Maja Bajamić) predvode playlistu novo na kojoj se nalaze pjesme objavljene ovih tjedana. Ovoga tjedna na playlisti novo nalazi se 38 novih pjesama.
Playliste
Playliste Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicSpotify i Deezer redovno se ažuriraju. Playliste su žanrovske iili pripremljene za različita raspoloženja. Najnovija ažuriranja pripremljena su na playlistama novo (pregled novih singlova), zabavno (pjesme zabavne glazbe, klapska pjesma, tamburice, etno, folk), pop (pop glazba, plesni singlovi, radiofonične pjesme) i asfalt (hip hop, trap, R&B, soul). Otkrijte što se na njima nalazi!
Videospotovi

Među najnovijim videospotovima koji su lansirani ovih tjedana, nalaze se spotovi za pjesme ”Zaboravljeni’ (ToMa), ‘Sve što smo htjeli’ (Heeidi šeće psa), ‘Trebam oči tvoje’ (Valerio i Klapa Motovun) i ‘Zona sumraka’ (4 Hombres & Flowery).

EU DIREKTIVARAZOTKRIVENE NAMJERE MINISTRICE KULTURE NINE OBULJEN KORŽINEK

Održana tematska sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj se ‘raspravljalo’ o odnosu izvođača i glazbenih izdavača pokazala je da je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek iskoristila Odbor kao alibi za neutemeljene i neobrazložene, već najavljene izmjene konačnog prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Ministrica se na sastanku vrlo pristrano priklonila stajalištima predstavnika izvođačkih organizacija Hrvatske glazbene unije i HUZIP-a, ne uvažavajući niti jedan argument koji su iznijeli nositelji hrvatske glazbene industrije koji se ignoriraju mjesecima, te najavila izmjene Zakona i postojećeg glazbenog modela koji uspješno funkcionira u svijetu, ali po njezinom mišljenju, ne i u Hrvatskoj.

Ministrica je očito preuzela ulogu zakonodavca jer je svojevoljno donijela odluku o tome da su potrebne dodatne izmjene u nacrtu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, unatoč tome što nakon prvog čitanja u hrvatskom Saboru na tekst prijedloga Zakona nije bio stavljen niti jedan amandman.

Upuštanje ministrice u privatne ugovorne odnose između izvođača i glazbenih izdavača zasigurno nije niti njena uloga niti uloga zakonodavca koji bi trebao biti u službi naroda, općih, a ne privatnih interesa, a naročito ne ako se time zapravo ograničavaju prava izvođača i smanjuje iznos financijske naknade koji će izvođači u konačnici primiti. To je u suprotnosti sa smjernicama koje su postavljene u EU Direktivi, a kojih se sve ostale države članice pridržavaju. Očito ministrica ni sama ne shvaća da bi bilo kakvo zadiranje države u privatne odnose prouzročilo potpuno urušavanje glazbenog sustava u Hrvatskoj.

HDU VIJEST TJEDNA

„NOVA PLOČA!“ – VJEČNA INSPIRACIJA GLAZBENE INDUSTRIJE

Povodom 25. rođendana, Hrvatska diskografska udruga osnovala je nagradu Nova ploča koja će se, prije svega, dodjeljivati istaknutim pojedincima za izuzetan doprinos te promicanje značaja hrvatske glazbene industrije, značajnu potporu u ostvarivanju ciljeva HDU-a te bitan i prepoznatljiv uspjeh u širenju ugleda i položaja udruge.

U godini ustanovljavanja nagrade, njeni prvi dobitnici su ujedno i osnivači Hrvatske diskografske udruge i članovi prvog Upravnog odbora – Hrvoje Markulj, Šimo Jovanovac, Branko Paić, Veljko Despot i Zdravko Josipović.

Svečano uručenje nagrade dobitnika predviđeno je za jesen u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

HDU Vijest tjedna Plus

HRVATSKA DISKOGRAFSKA UDRUGA I CMC TELEVIZIJA PREDSTAVLJAJU “GUNDULIĆEVU – ULICU GLAZBE”

Hrvatska diskografska udruga i CMC Televizija lansirale su novi glazbeni projekt koji će svakoga utorka donositi priče iz svijeta domaće glazbene industrije. Glavne uloge pripadaju najuspješnijim diskografima i najeminentnijim izvođačicama i izvođačima, a emitirat će se upravo iz zagrebačke Gundulićeve ulice.

Smještena u centru Zagreba, ulica je desetljećima bila domaćinom različitih institucija. Svojedobno je u njoj bila zgrada Muzičke akademije i Glazbene škole ‘Vatroslav Lisinski’, a u prvoj polovici prošlog stoljeća tamo je bila smještena tvrtka Beyer u čijoj prodavaonici su se prodavali gramofoni i gramofonske ploče.

U Gundulićevoj ulici smještena je zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, a svojedobno je u njoj bila smještena i Muzička naklada.  Danas se u njoj nalaze prestižni glazbeni dućani, jednako kao i sjedište predstavništva jedne od najvećih svjetskih diskografskih kompanija.

TOP OF THE POPS

Pregled aktualnog mjerenja popularnosti možete pronaći na našoj stranici top-lista.hr. Među top-listama se nalaze HRtop 40 (lista najemitiranijih domaćih pjesama), ARCtop 40 (lista najemitiranijih stranih pjesama) i top liste najprodavanijih albuma (domaćestrano).

1. mjesto HRtop 40

Ja još uvijek imam istu želju’ – Nina Badrić
Aquarius Records

1. mjesto Airplay Radio Chart

Higher Power’ – Coldplay
Dancing Bear

1. mjesto Top liste prodaje domaćih albuma

CMC Festival Vodice 2021.’ – Razni Izvođači
Croatia Records

1. mjesto Top liste prodaje stranih albuma

Reprise’ – Moby
Universal Music Hrvatska

INKUBATOR DOBRE GLAZBE

Radijski show Inkubator možete poslušati u eteru vaše omiljene radijske stanice, ali i putem podcasta na platformama PodBeanApple Podcasts i Google Podcasts. Ana i Kornelije vas svakoga tjedna vode kroz zbivanja na domaćoj glazbenoj sceni.

Iz sadržaja aktualne emisije:
Vrijeme je rođendana Hrvatske diskografske udruge i lansiranja nove glazbene nagrade Nova ploča. U ovotjednom Inkubatora govorimo o novoj nagradi HDU-a, baš kao i o nedavno održanom CMC Festivalu u Vodicama. Gina će nam govoriti o svojoj novoj pjesmi, a predstavit ćemo i debitantski dvostruki album koji potpisuje Anezi. Zatim! Listamo zbivanja na listi HRtop 40, donosimo novosti s domaće scene i družimo se uz pjesme koje, između ostalih, izvode Sandi Cenov, Colonia, Tedi Spalato i Dalmatino.

HDU 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja