Međimurje Press
Diskografija

Tjedni pregled novosti!

Hrvatska diskografska udruga u ovom novom tjednom segmentu donosi vam pregled svih noviteta na domaćoj glazbenoj sceni. U pet minuta saznajte sve što vas zanima iz svijeta domaće glazbe!
NOVITETI

Albumi

Među najnovijim izdanjima nalaze se albumi ‘101 ljetni hit’ (Različiti izvođači), ‘Intima’ (Marija Vidović), ‘Ivan Pl. Zajc, Skladbe posvećene Pjevačkom društvu’ (Gudački ansambl Muzičke akademije, Muzički zbor Instituta za crkvenu glazbu, Muški zbor Muzičke akademije) i ‘Nice and Jazzy – Live at Kontessa’ (Miro Ungar & Kaplowitz/Križić Quartet). Popis albuma objavljenih ove godine možete pronaći na profilu HDU-a na Deezeru.

Singlovi
Pjesme ‘Kampo Kaštelo’ (Jure Brkljača), ‘Prvi put’ (Filip Dizdar), ‘U oblacima’ (Volžana) i ‘Morska’ (Deni) predvode playlistu novo na kojoj se nalaze pjesme objavljene ovih tjedana. Ovoga tjedna na playlisti novo nalazi se 23 nove pjesme. Od ovoga tjedna playlistu novo možete pronaći i na streaming servisu TIDAL.
Playliste
Playliste Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicSpotifyDeezer i TIDAL redovno se ažuriraju. Playliste su žanrovske iili pripremljene za različita raspoloženja. Najnovija ažuriranja pripremljena su na playlistama novo (pregled novih singlova), ljetno (pjesme za ljetno osvježenje), alternativno (alternativni zvuk, indie, rock) i asfalt (hip hop, trap, R&B, soul). Otkrijte što se na njima nalazi!
Videospotovi

Među najnovijim videospotovima koji su lansirani ovih tjedana, nalaze se spotovi za pjesme ‘Zvijezde’ (Neno Belan), ‘One Night’ (Zembo Latifa x Full Ferry x Bruns Lay), ‘Sve smo mi u pakao pretvorili’ (Hari Rončević) i ‘Padaju padaju’ (Hiljson Mandela).

HDU VIJEST TJEDNA


Hrvatska diskografska udruga: ‘Podržavamo reformu streaminga, ali ne i uvođenje naknade koja pogoduje samo izvođačkim organizacijama’

„Podržavamo raspravu i reformu streaminga, ali ne i uvođenje „pravične naknade” koja pogoduje samo izvođačkim kolektivnim organizacijama, a ne samim izvođačima. Kada bi se tako nešto uvelo u Hrvatskoj to ne bi bilo u skladu s EU Direktivom te bi naštetilo cjelokupnoj hrvatskoj glazbenoj sceni”, napominju iz Hrvatske diskografske udruge.

Reguliranje odnosa u glazbenoj streaming industriji na način da 50 posto prihoda generiranih sa streaming platformi ide glazbenicima izvođačima preko kolektivnih organizacija, preporuke su Odbora za kulturu, medije i sport unutar Britanskog parlamenta koji smatra da će tako spriječiti zloupotrebu dominantne tržišne pozicije streaming servisa i velikih svjetskih diskografskih kompanija. Istovremeno napominju kako je riječ o skupu preporuka, a ne o Zakonu koji bi imao neke pravne učinke.

„Normalno je da Velika Britanija analizira i istražuje ova pitanja, jer nije reformirala svoja autorska prava u skladu s Direktivom EU-a s obzirom da se nalazi u Brexitu. Ostatak Europe je već odlučio o tim pitanjima”, stoji u priopćenju IMPALA-e (Europske organizacije za neovisne glazbene tvrtke i nacionalne udruge).

Hrvatska glazbena scena kao i Vlada koja trenutno odlučuje o tekstu konačnog prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, trebaju imati na umu kako je riječ o preporukama koje nisu u skladu s EU Direktivom, mišljenje je Hrvatske diskografske udruge.

Mišljenje dijeli i AIM – Organizacija za nezavisne glazbene izdavače u Britaniji, koja je naručila istraživanje čiji prvotni podaci vrlo jasno pokazuju kako bi uvođenje ovakvog modela dovelo do narušavanja tržišta glazbene industrije i neodrživosti glazbenog ekosustava.

TOP OF THE POPS

Pregled aktualnog mjerenja popularnosti možete pronaći na našoj stranici top-lista.hr. Među top-listama se nalaze HRtop 40 (lista najemitiranijih domaćih pjesama), ARCtop 40 (lista najemitiranijih stranih pjesama) i top liste najprodavanijih albuma (domaćestrano).

1. mjesto HRtop 40

Ja još uvijek imam istu želju’ – Nina Badrić
Aquarius Records

1. mjesto Airplay Radio Chart

Save Your Tears’ -The Weeknd Feat. Ariana Grande
Republic/Universal Music

1. mjesto Top liste prodaje domaćih albuma

‘Megapunk’ – KUD Idijoti
Dancing Bear

1. mjesto Top liste prodaje stranih albuma

‘Teatro D’Ira – Vol. 1’ – Maneskin
Menart

DISKOGRAFSKA SPAJALICA


Doris Dragović: Vjekoslava je pjesnikinja moje duše 

Puno ljudi utjehu, zadovoljstvo i veselje nalaze u pjesmama koje izvodiš, a koliko je ponekada teško biti zabavljačica, mediji koji tu emociju iz pjesme treba donijeti do publike?

Doris: Za ovakva pitanja uvijek koristim kvisko zanat. U svakom trenutku sam svjesna kako ne mogu postići nešto kod osobe koja me sluša ukoliko ne znam način i nemam metodu koju nisam naučila. Na taj način ja bježim od priče o emocijama, jer one ne trebaju biti izrečene riječju, ne moraju biti ispričane. Čvrsto se držim tog čuda kojeg Bog valjda čini sa svim našim instrumentima, a tu pripada i glas i na taj način dodiruje ljudske duše i stvaraju se određena raspoloženja koja nas onda podižu ili spuštaju. Smijemo se ili plačemo zbog njih.

Koje tri pjesme smatraš svojom osobnom iskaznicom, koje na neki način najbolje opisuju tebe kao osobu, tvoj karakter i temperament?

Doris: Kada bi sada krenula na sve to odgovoriti vjerojatno bi sve bilo krivo, jer moj karakter i temperament ne može opisati tako. One pjesme koje su bile u sklopu nekih natjecanja i bile su uspješne kao što su “Marija Magdalena” ili “Željo moja” su moje upečatljivije pjesme, ali one ništa ne govore o meni. One su bile samo izazov u svom trenutku i vremenu na koji sam se trudila odgovoriti najbolje što znam. Jedna temperamentna “Marija Magdalena” ništa više, niti manje ne govori o meni od jedne „Malo mi za sriću triba” koja je toliko opća, općenita da ne postoje životi u koje se ona ne može uklopiti. Recimo pjesmu “Krivi ljudi” dobar dio moje publike doživljava osobno i dramatično i to samo zato što im se sve to iz pjesme u životu i dogodilo. U svemu tome najbitnija je pjesnikinja moje duše Vjekoslava Huljić koja ima taj iskaz, a kojim onda ja mogu izreći nešto što želim poručiti kroz tu određenu pjesmu, nešto što bi imalo smisla i nešto čemu ja mogu vjerovati. To nije nešto što ja u životu proživljavam ili mi se događa, nego jednostavno kada čujem pjesmu u to mogu vjerovati. Upravo prava težina svih autora i jest u tome, kada se u ton stavi sve ono što su napisali, a tome se može vjerovati. Takvih autora nema puno i to nije jednostavno napraviti.

Možeš li nam reći nekoliko stihova koje je napisala Vjekoslava, a koji su ti se odmah sviđali?

Doris: „Šta je to za mene dignut prašinu, uvijek je bolje gurat vitar nego tišinu, a ja idem po svome u svitlu tvome”. Ovo su stihovi koji nisu reprezent već samo primjer koliko je žena u stanju staviti slika u tako malo riječi. Imaš osjećaja kao da se koristi najnužnijim riječima i kao da je slika koju ona vidi dok stvara toliko zgusnuta da joj riječi niti ne trebaju, jer svaka riječ joj je slika. Vjekoslava ima moć u svom peru. Možda ona i eksperimentira dok piše, ali ja imam dojam da ona dahne taj svoj tekst.

Diskografska spajalica donosi razgovore s glazbenicama i glazbenicima s domaće scene koje potpisuje radijski voditelj, glazbeni kritičar i urednik na HR2 Zlatko Turkalj Turki. Kompletan razgovor nmožete pročitati na stranicama Hrvatske diskografske udruge.

INKUBATOR DOBRE GLAZBE

Radijski show Inkubator možete poslušati u eteru vaše omiljene radijske stanice, ali i putem podcasta na platformama PodBeanApple Podcasts i Google Podcasts. Ana i Kornelije vas svakoga tjedna vode kroz zbivanja na domaćoj glazbenoj sceni.

Iz sadržaja aktualne emisije:

Evo nas ponovno s dobrim zvukom domaće glazbene scne koja je iznimno bogata i izrazito razvedena. O tome nam svjedoči playlista novo Hrvatske diskografske udruge na streaming servisima. Kroz playlistu novo mjesečno prodefilira oko 120 potpuno novih pjesama različitih žanrova.

U našem tjendom odabiru dijela tog bogatstva, donosimo vam mnoštvo informacija i novosti s domaće glazbene scene. naš Album tjedna je ‘Sveluzija’ grupe Diskodelija, a naš glazbeni meni donosi listanje zbivanja na listi HRtop 40 i druženje s pjesmama koje, između ostalih, izvode Mia Dimšić, Nika Turković, ITD band i Alen Nižetić.

HDU

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja