medjimurjepress@gmail.com

„Čardaš moje garave” osvojio Grand Prix 17. Međimurskog festivala “Ljubo Kuntarić”

ISPUNJENA DVORANA, SJAJAN DEKOR,  ODLIČNA PUBLIKA, GODINU PRIJE PUNOLJETNOSTI MEĐIMURSKOG FESTIVALA

Juraj Galina iz Novog Marofa  i „Čardaš moje garave” pobjednici su 17. Međimurskog festivala “Ljubo Kuntarić”.  Tekst je napisao Leonardo Baksa Čeči, aranžman i produkciju potpisuje Toni Eterović. Osim Grand Prixa ova je skladba dobila i nagradu za najbolji scenski nastup te Toni Eterović za najbolji aranžman. Uz Galinu na pozornici su nastupili plesači Plesnog studija D&D Varaždin i violinist Danijel Nikolić iz Sombora.

Uvertiru u festivalsku večer dao je KUD Mihovljan, Niko Božek (tuba) i Josip Vrtar cimbulaš. U show programu nastupile su balerine UŠ Miroslav Magdalenić – Osnovna baletna škola Čakovec. Izvođače je pratio festivalski orkestar sa sjajnim glazbenicima koji je vodio Damir Rodiger, a večer vodio Branko Uvodić.

Sedamnaesto izdanje Međimurskog festivala „Ljubo Kuntarić” iznjedrilo je osamnaest novih skladbi. Čakovečka publika imala ih je prilike čuti uživo u  prepunoj sportskoj dvorani Graditeljske škole. Izvođači su nastupili na novoj j pozornici odrađenoj prema najvišim svjetskim televizijskim produkcijskim standardima.Najviše izvođača je bilo iz Međimurja i Zagorja, ali stigli su i pjevači s Jadrana primjerice čest gost Igor Brešan i Edita Kolombo, a pjevao je Robert Ficker  iz Ljubljane koji je opjevao Čakovec.

Rajko Dobošić izvršni direktor, Darko Golubić umjetnički direktor i Robert Guterman tehnički direktor festivalu su dali osobit pečat. Festival je natjecateljskog karaktera, pa su organizacijski odbor i članovi ocjenjivačkog suda u sastavu Blanka Tkalčić, Darko Golubić i Damir Rodiger dodijelili sljedeća priznanja autorima i skladbama:

 najbolji scenski nastup: Juraj Galina „Čardaš moje garave” (Leonardo Baksa Čeči-Toni Eterović-Toni Eterović)

– najbolja debitantica:  Nives Hažić; „O lepo Međimurje” (Dušan Bačić-Dušan Bačić-Toni Eterović)

– najbolji tekst: Čakovčanka Petrana Sabolek; Ana Pahur „Senja življenja” (Petrana Sabolek-Damir Rodiger-Damir Rodiger

– najbolja glazba, Tihomir Kožina; Andrea i Goran Šafarić „Baš svaki put” (Tihomir Kožina-Tihomir Kožina-Goran Šafarić)

– najbolji aranžman Toni Eterović; Juraj Galina „Čardaš moje garave” (Leonardo Baksa Čeči-Toni Eterović-Toni Eterović)

– najbolji etno izričaj Fra Miroslav Petrac (rodom  iz Donje Dubrave) za skladbu  „Dravi i Muri”; (Miroslav Petrac-Miroslav Petrac-Toni Eterović). Skladbu je izveo u suradnji sa ženskim vokalnim sastavom Pučpuljike iz Čakovca

– najbolja interpretacija Edita Kolombo; „Prekrit ću te snovima” (Leonardo Baksa Čeči- Tomislav Radić-Tomislav)

– posebno priznanje Međimurske županije i Grada Čakovca za doprinos kulturi i promicanju kajkavskog jezika: Etno duo Goga i Željko „Nigdi lepšeg cvetja nema” (Gordana Lach-Željko Grahovec-Željko Grahovec)

 Grand Prix festivala: Juraj Galina „Čardaš moje garave” (Leonardo Baksa Čeči-Toni Eterović-Toni Eterović)

Nagrade su pobjedniku Galini uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i Jurica Horvat u ime Grada Čakovca.

Snimku festivala gledatelji diljem Hrvatske moći će pogledati uskoro i na HTV-u. Sve skladbe objavljene su i na kompilacijskom nosaču zvuka u izdanju Croatia records. Generalni pokrovitelji festivala su Grad Čakovec i Međimurska županija, TZ Međimurske županije i Grad Zagreb u čije ime je na festival stigla Gordana Rusak. Hrvatsko društvo skladatelja i Croatia recordsa suorganizatori su festivala. After party i druženje sudionika festivala održano je u Casa Latini.

Tekst: Roberta Radović

Foto: (mp)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*