Međimurje Press
Festivali Glazba

„Čardaš moje garave” osvojio Grand Prix 17. Međimurskog festivala “Ljubo Kuntarić”

ISPUNJENA DVORANA, SJAJAN DEKOR,  ODLIČNA PUBLIKA, GODINU PRIJE PUNOLJETNOSTI MEĐIMURSKOG FESTIVALA

Juraj Galina iz Novog Marofa  i „Čardaš moje garave” pobjednici su 17. Međimurskog festivala “Ljubo Kuntarić”.  Tekst je napisao Leonardo Baksa Čeči, aranžman i produkciju potpisuje Toni Eterović. Osim Grand Prixa ova je skladba dobila i nagradu za najbolji scenski nastup te Toni Eterović za najbolji aranžman. Uz Galinu na pozornici su nastupili plesači Plesnog studija D&D Varaždin i violinist Danijel Nikolić iz Sombora.

Uvertiru u festivalsku večer dao je KUD Mihovljan, Niko Božek (tuba) i Josip Vrtar cimbulaš. U show programu nastupile su balerine UŠ Miroslav Magdalenić – Osnovna baletna škola Čakovec. Izvođače je pratio festivalski orkestar sa sjajnim glazbenicima koji je vodio Damir Rodiger, a večer vodio Branko Uvodić.

Sedamnaesto izdanje Međimurskog festivala „Ljubo Kuntarić” iznjedrilo je osamnaest novih skladbi. Čakovečka publika imala ih je prilike čuti uživo u  prepunoj sportskoj dvorani Graditeljske škole. Izvođači su nastupili na novoj j pozornici odrađenoj prema najvišim svjetskim televizijskim produkcijskim standardima.Najviše izvođača je bilo iz Međimurja i Zagorja, ali stigli su i pjevači s Jadrana primjerice čest gost Igor Brešan i Edita Kolombo, a pjevao je Robert Ficker  iz Ljubljane koji je opjevao Čakovec.

Rajko Dobošić izvršni direktor, Darko Golubić umjetnički direktor i Robert Guterman tehnički direktor festivalu su dali osobit pečat. Festival je natjecateljskog karaktera, pa su organizacijski odbor i članovi ocjenjivačkog suda u sastavu Blanka Tkalčić, Darko Golubić i Damir Rodiger dodijelili sljedeća priznanja autorima i skladbama:

 najbolji scenski nastup: Juraj Galina „Čardaš moje garave” (Leonardo Baksa Čeči-Toni Eterović-Toni Eterović)

– najbolja debitantica:  Nives Hažić; „O lepo Međimurje” (Dušan Bačić-Dušan Bačić-Toni Eterović)

– najbolji tekst: Čakovčanka Petrana Sabolek; Ana Pahur „Senja življenja” (Petrana Sabolek-Damir Rodiger-Damir Rodiger

– najbolja glazba, Tihomir Kožina; Andrea i Goran Šafarić „Baš svaki put” (Tihomir Kožina-Tihomir Kožina-Goran Šafarić)

– najbolji aranžman Toni Eterović; Juraj Galina „Čardaš moje garave” (Leonardo Baksa Čeči-Toni Eterović-Toni Eterović)

– najbolji etno izričaj Fra Miroslav Petrac (rodom  iz Donje Dubrave) za skladbu  „Dravi i Muri”; (Miroslav Petrac-Miroslav Petrac-Toni Eterović). Skladbu je izveo u suradnji sa ženskim vokalnim sastavom Pučpuljike iz Čakovca

– najbolja interpretacija Edita Kolombo; „Prekrit ću te snovima” (Leonardo Baksa Čeči- Tomislav Radić-Tomislav)

– posebno priznanje Međimurske županije i Grada Čakovca za doprinos kulturi i promicanju kajkavskog jezika: Etno duo Goga i Željko „Nigdi lepšeg cvetja nema” (Gordana Lach-Željko Grahovec-Željko Grahovec)

 Grand Prix festivala: Juraj Galina „Čardaš moje garave” (Leonardo Baksa Čeči-Toni Eterović-Toni Eterović)

Nagrade su pobjedniku Galini uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i Jurica Horvat u ime Grada Čakovca.

Snimku festivala gledatelji diljem Hrvatske moći će pogledati uskoro i na HTV-u. Sve skladbe objavljene su i na kompilacijskom nosaču zvuka u izdanju Croatia records. Generalni pokrovitelji festivala su Grad Čakovec i Međimurska županija, TZ Međimurske županije i Grad Zagreb u čije ime je na festival stigla Gordana Rusak. Hrvatsko društvo skladatelja i Croatia recordsa suorganizatori su festivala. After party i druženje sudionika festivala održano je u Casa Latini.

Tekst: Roberta Radović

Foto: (mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja