Na zatvaranju festivala dodijeljene su nagrade u pet kategorija i održan je glazbeni program

Zatvaranje FUSE festivala

Nakon tri dana posvećena kratkometražnim eksperimentalnim filmovima, FUSE festivalu došao je kraj. Drugo izdanje festivala u tri dana donijelo je posjetiteljima natjecateljske projekcije, okrugli stol, cjelovečernju projekciju filma, glazbeni program te čak dvije izložbe. FUSE festivalFilm Under Severe Experiment u organizaciji Kinokluba Karlovac filmski je festival posvećen hibridnim filmovima autora u dobi od 18 do 29 godina. Ove godine prijavljen je 71 film te su Bogdan Bošnjak, Pavle Kocanjer i Stipe Radić kao članovi selekcijske komisije, imali težak zadatak odabrati filmove koji će biti prikazani u natjecateljskom programu. Odabrali su sedamnaest filmova u natjecateljskoj kategoriji, a prikazani su i filmovi za koje je žiri procijenio da bi trebali biti prikazani unatoč tome što nisu zadovoljili kriterije za sudjelovanje u natjecateljskom programu.

Posljednja večer FUSE festivala održana je na Maloj sceni Hrvatskog doma. Posjetitelji i gosti mogli su pogledati film koji je rezultat radionice odrazne prvi dan pod vodstvom Marka Kekića. Na zatvaranju festivala proglašeni su dobitnici nagrada u čak pet kategorija, a članovi stručnog žirija – Petra Belc, Ana Husman i Dejan Durić priznali su kako im zadatak nije bio nimalo lak jer su iznimno zadovoljni kvalitetom prikazanih filmova. Nagrada publike i Grand Prix otišli su u ruke Božidara Sekulića koji je svojim uratkom Puležani osvojio i publiku i žiri. David Bakarić odnio je nagradu za najbolju režiju filmom Vikend u Dubrovniku. Film Twin K autorice Barbare Radelje donio joj je nagradu za najboljeg direktora fotografije. Nagradu za najbolju režiju dobila je Iva Gavrilović za svoj film In Continuo. Film Poremećaj ličnosti Martine Molnar prema odluci žirija zavrijedio je posebno priznanje. Čestitamo svim dobitnicima i nadamo se da ćemo nagodinu pogledati njihove nove uratke na trećem izdanju FUSE festivala.

Nakon dodjele nagrada dobitnici, gosti i posjetitelji uživali su u glazbenom programu za kojeg je bilo zaduženo dvoje mladih glazbenika – Dino Saurić i Marina ElezovićMAR. Ovi iznimno talentirani mladi glazbenici oduševili su goste i posjetitelje zatvaranja festivala, a s obzirom na nadasve pozitivnu reakciju publike, koja je nekoliko puta tražila bis, zasigurno će ponovno zasvirati u Karlovcu.

Kinoklub Karlovac organizira FUSE festival u partnerstvu sa Savezom udruga KAOPERATIVA koji upravlja prostorom Male scene Hrvatskog doma, a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Zajednica tehničke kulture Karlovac te Vodovod i kanalizacija d.o.o.

Organizatori zahvaljuju svim partnerima i prijateljima festivala koji su podržali ovu manifestaciju te publici koja je posjetila festivalska događanja, a posebno autorima koji su došli u Karlovac. Zahvale idu i platformi F12 i udruzi Bloomsday Croatia koja vodi istoimeni festival na izložbama u sklopu FUSE festivala.

NAGRADE 2019.

Nagrada publike:

Puležani / Pula People – Božidar Sekulić

Posebno prizananje/Special mention:

Poremećaj ličnosti / Personality Disorder – Martina Molnar

Jednostavna, duboka, lijepa i iskrena, precizno izvedena filmska minijatura.

Najbolji direktor fotografije:

TWIN K /DUPLO K – Barbara Radelj

Za elaborirano vizualno pripovijedanje filmskim kadrom u djelu koje preslagivanjem, ritmizacijom i asocijativnošću istražuje polje sekvencijalne umjetnosti.

Najbolji montažer:

Vikend u Dubrovniku / Weekend in Dubrovnik – David Bakarić

Za istraživanje granica medija i vještu primjenu montaže i refotografije kao gradivnih elemenata u vizualnom sažimanju košmarne dubrovačke svakodnevice.

Najbolja režija:

IN CONTINUO / IN CONTINUO – Iva Gavrilović

Spajanjem različitih jezičnih sustava i analitičkom upotrebom filmske slike, autorica u gledatelju uspijeva reaktualizirati vlastiti subjektivni doživljaj zapamćenog trenutka.

Grand Prix:

Puležani / Pula People – Božidar Sekulić

Za cjelovitost, promišljenost i duhovito korištenje filmskih sredstava u kritičkom prikazu (malo)građanskog posttranzicijskog društva i mračne strane turizma.

(f.f.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*