Održan 15. festival Kre Mure i Drove: večer glazbe, sjećanja i tradicije

Tradicionalni festival Kre Mure i Drove, petnaesti po redu održan je u petak u sportskoj dvorani OŠ Prelog u organizaciji radija Studio M.

Nakon dvije godine, program festivala autorske tamburaške i narodne glazbe kajkavskog govornog područja vratio se u dobro poznatu dvoranu iz koje je sve krenulo, sada već davne 2004. godine! Počelo je kao želja za očuvanjem naše tradicije i drage nam rečke ‘kaj’, a preraslo u tradiciju koja je okupila izvođače i vjernu publiku iz Međimurja, Podravine, Zagorja i Prigorja te iznjedrila više stotina pjesama.

Petnaesti Festival bila je večer sjećanja na prethodine godine, a kroz koju su publiku vodili Mirjana Švenda i Željko Sokač. Prvi dio donio je retrospektivu sa 16 odabranih pjesama s dosadašnjih festivala, a na trenutke s pozornice i one iza kulisa podsjećale su brojne fotografije koje su se izmjenjivale na velikom platnu.

15. festival Kre Mure i Drove

Na jedinstvenoj cvjetnoj pozornici pjevali su: Rajko SuhodolčanEmina GrahovecŽeljko GrozajMario MustačZlatko Bacinger, Božidar Brajković, Rahela Žižek, Filip Hozjak, Marko Košutić, TS Sinovi Međimurja, TS Svirci, Martin Srpak, Josip Šavora-Doda, Josip Sanjković-Mitrica, Juraj Galina, Julijana Kočila, Danijel Škvorc, Tino Jelenić i TS Kumovi, koji su pratili i neke soliste. Tradicionalno, većinu pjevača pratio je festivalski orkestar TS Frikovi pod ravnanjem dirigenta Valentina Škvorca. Gost iznenađenja bio je Mladen Medak-Gaga. 

Drugi dio večeri uz četiri tradicionalne međimurske skladbe, bila je prigoda za sjećanje na najveću čuvaricu međimurske popevke, Elizabete Toplek – Tete Lize, jer, bio je to prvi Festival bez Tete Lize.

Na samom kraju dodijeljena je i nagrada za najslušaniju pjesmu – Kaj pak mi morejuJosipu Sanjkoviću-Mitrici koju je uručio zamjenik gradonačelnika Preloga Zdravko Kvakan

Najslušanije pjesme s festivala Kre Mure i Drove 2017.:

1. Kaj pak mi moreju – Josip Sanjković-Mitrica

2. Tebi Drova bom povedal – Saša Štefić-Sale

3. Ne morem ja bez tebe – Rajko Suhodolčan i klapa Bistrica

Zajedničkim snagama, organizator i sponzori, i ove su godine brojnim posjetiteljima osigurali besplatni ulaz. Festival je dolaskom podržao i predsjednik Programskog vijeća HRT-a prof. dr.sc. Zdravko Kedžo.

(Željko Švenda)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*