Predstavljen program Kliker festivala

Na konferencije za medije u varaždinskom kazalištu predstavljen je program ovogodišnjeg izdanja Kliker festivala za djecu i mlade.
Program festivala predstavio je Dejan Košćak ispred organizatora – VRUMA i Kliker platforme, a novinarima su se obratile i Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Varaždina, Jelena Toth, direktorica Ureda TZGV-a, Siniša Medved ispred HNK u Varaždinu te Ksenija Krčar, članica Kulturnog vijeća Grada Varaždina.

Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, u svom će drugom izdanju varaždinske mališane razigrati, nasmijati i educirati od 5. do 7. listopada. Tijekom ta tri dana u HNK u Varaždinu će organizatori, umjetnička organizacija VRUM i Kliker platforma, postaviti tri predstave i dvije radionice, a jedna će se predstava odigrati i u Čakovcu.

– Ovogodišnji Kliker festival proširio se i na Zagreb, Split i Rijeku, stoga nam je drago da je baš Varaždin grad koji je utabao put festivalu prema velikim gradovima. VRUM već 10 godina djeluje u Varaždinu, a posljednjih smo se godina usredotočili na mladu publiku te je festivalska programacija i ove godine inovativna i odvažna s namjerom da djeci i mladima pruži nesvakidašnje doživljaje – kaže Sanja Tropp Frühwald, umjetnička voditeljica festivala te dodaje da sve predstave propituju svijet i društvo u kojem živimo te, zahvaljujući mnoštvu interaktivnih programa, daje se glas najmlađima među nama.
– Trudili smo se prilagoditi svim dobnim skupinama, pažnju posvećujemo raznolikosti sadržaja i pronalazimo načine da dovedemo inozemne predstave i na taj način festival učinimo međunarodnim. Iz tog nam je razloga ključna podrška gradske vlasti te očekujemo ubuduće više razumijevanja za vlastitu djecu jer, naposlijetku, na mladima svijet ostaje – zaključuje Tropp Frühwald.


Predstave za djecu, mlade i one malo manje mlade

Prvog festivalskog dana, u četvrtak 5.10., izvođači slovenskog Zavoda Federacija postavit će interaktivnu predstavu Daj mi pokret!, namijenjenu djeci starijoj od 10 godina. Predstava u svoj proces nastajanja uključuje i djecu, a bavi se uspostavljanjem njihove uloge u društvu izvan obitelji.

Predstava primjerena uzrastu djece starije od dvije godine, „Igre ogledala“, izvest će se u petak 6.listopada. Izvođači austrijskog kolektiva Szene Bunte Wähne u predstavi se služe zrcalima i poigravaju s izmjenjujućim perspektivama i iskrivljenim stvarnostima na način koji će intrigirati osjetila najmlađih.

Superjunaci“, predstava Teatra Poco Loco i KD Pinklec, u subotu 7.10. obradovat će publiku od 10-18 godina. Posebnost ove predstave su koreografirane borbe superjunaka stvorene iz elemenata plesa i različitih borilačkih vještina. Predstavu prati i raznolika glazba, a cijela priča parafrazira filmove i crtiće o superjunacima koji su djeci poznati, s jasnom porukom da nasilju treba reći „ne“.

The killer in me is the killer in you my love” autora Sanje i Tilla Frühwald ponovo se vraća na daske čakovečkog Centra za kulturu, u petak 6. listopada. Predstava koja se kroz pet glumačkih uloga osvrće na emocionalne događaje nastale u najvažnijem ljetu njihovih života namijenjena je tinejdžerskom uzrastu, a zbog svog nostalgičnog momenta i veze sa neprežaljenim Dravskim bazenima svidjet će se i starijima. Autori preispituju percepciju vremena preklapajući pitanja “što će od nas postati?” i “koliko se zapravo trudimo razumjeti (druge)?” sa sjećanjima na doba kad smo ih postavljali.

(Mia Horvat Brozović)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*