Udruga Ars organi Sisciae

U Sisačkoj biskupiji već 12. godine za redom organizira se Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae s ciljem prezentacije, obnove i očuvanja bogate orguljaške baštine

Svaka je tamošnja crkva imala orgulje što svjedoči o nekada živoj tradiciji orguljanja. Tijekom Domovinskog rata izgubili su više desetaka neprocjenjivih spomenički vrijednih povijesnih orgulja, zajedno sa crkvama za koje su građene. Ipak, još uvijek je orguljaški fond Sisačke biskupije vrlo bogat, no sami su instrumenti u vrlo lošem stanju i treba ih početi hitno obnavljati kako bi se sačuvali i za one koji će ih baštiniti.

Udruga je dosada uspjela pomoći u nabavi instrumenata koji su nadomjestili izgubljene orgulje u crkvama izgrađenim na ostacima nekadašnjih baroknih crkava. Također, uspjeli su osvijestiti javnost o postojanju ovog bogatog orguljaškog fonda, zbog kojega su prepoznati i među cijenjenim europskim umjetnicima orgulja. Tako je Ars organi Sisciae postao kulturni brand Hrvatske.

Organiziraju i orguljaški festival koji otvaraju u nedjelju 6. svibnja u Petrinji, a kroz 6 festivalskih događanja organiziraju koncerte u Viduševcu, Sisku, Martinskoj Vesi i Selima te festival ZRIN.

Valentina Badanjak Pintarić predsjednica Hrvatske udruge Ars organi Sisciae i producentica festivala u razgovoru za Međimurje Press govori: 

Za ovogodišnju prezentaciju sve orguljaške raskoši bogatog fonda povijesnih orgulja Sisačke biskupije (barem onoga što je preživjelo sve vrijeme i nevrijeme koje je protutnjalo našim krajem protekla dva i pol stoljeća od kada bilježimo izgradnju orgulja), kao i promociju bogate kulturne i povijesne baštine Banovine i Hrvatskog Pounja, zaslužne su Zagrepčanka, dvije Siščanke i jedan Petrinjac: magistra glazbe Milena Đukanović, orguljašica iz klase prof. Reitze Smitsa (prvog festivalskog međunarodnog gosta koji je na velika vrata najavio Europi naš festival) na Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Nizozemska; dok je na Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten dodiplomski studij orgulja završila kod (također našeg festivalskog gosta) cijenjenog prof. Pieter van Dijka; a na Zagrebačkoj muzičkoj akademiji u klasi prof. Maria Penzara i prof. Ljerke Očić, našoj publici dobro poznatih doajena hrvatske orguljaške scene; doktorica znanosti Jelena Blašković, glazbena pedagoginja sa specijalizacijom zborskog dirigiranja na Papinskom Institutu za crkvenu glazbu u Rimu, asistentica na umjetničkoj katedri (glazba) Učiteljskog fakulteta u Zagrebu-Odsjek u Petrinji i vlč. Robert Jakica, diplomirani orguljaš i teolog, povjerenik za crkvenu glazbu u Sisačkoj biskupiji. Uz nas, svoj doprinos dali su i mnogi naši suradnici, vrhunski domaći umjetnici i interprete barokne glazbe – Laura Vadjon i Krešimir Has i mnogi drugi koji su pomogli – ponajviše naša vjerna publika bez čije iskrene podrške festival ne bi preživio.

Nadam se da ste spremni biti jako iznenađeni potpuno novim zvukom već dobro poznatih orgulja, osupnuti do sada rijetko čuvenim komornim kombinacijama koje smo vam priredili, ambijentom koji nećete očekivati (unatoč već uvriježenim festivalskim guštanjima), novim vrhunskim međunarodnim gostima i domaćim umjetnicima…

Ovogodišnje festivalsko izdanje otvaramo u Petrinji, gradu limene glazbe s tradicijom dugom 210 godina! Koncertom najjačih trubačkih imena u Hrvatskoj – Vedran Kocelj i Sloveniji – Stanko Arnold, koje će orguljama podržavati friški „porinovac“ Pavao Mašić, na najljepši mogući način želimo istaknuti važnost grada Petrinje kao baštinika bogate kulturne tradicije. Prvi puta ove godine gostujemo u Gornjem Viduševcu, pitomom drevnom hrvatskom selu u srcu Banovine. Nekadašnja barokna župna crkva, smještena na Perlinskom brijegu iznad šumovitih brežuljaka, imala je Pumppove orgulje iz 1858. godine. U Domovinskom ratu crkva je potpuno razorena, a obnova je dovršena u jesen 2009. godine. Kroz šest festivalskih dana tri programa se održavaju na području grada Siska i to u centru grada – Sisačkoj katedrali, u Bazilici Sv. Kvirina i na našim najvrjednijim orguljama iz 1777. godine u crkvi u Selima. Produkcijski najveći zalogaj ovogodišnjeg festivalskog izdanja je koncert u Bazilici za koji je sastavljen međunarodni ansambl Musica maxima (orgulje, dva didgeridooa, gongovi, tibetanske zdjele, afrički bubanj i dvije školjke) koji uz light art Gordane i Zorislava Šojata, cijenjenih umjetnika svjetlosti. Ovaj kulturni događaj prvi je takve vrste ovom dijelu Europe, a ovakav instrumentarij još nigdje nikada nije zabilježen! Taj koncert za vrhunsku audio-vizualnu produkciju snima tim koji tijekom cijelog projekta dokumentira video materijale iz kojih će se kasnije montirati dokumentarni film namijenjen prikazivanju na javnoj televiziji i sudjelovanje na natječajima dokumentarnog filma, a sve u svrhu promocije kako projekta, tako i baštine našeg kraja i naših kulturnih dosega. Slijedi program koji smo nazvali 100% Sisak – u Katedrali nam naši Siščani, okupljeni u Katedralnom zboru, izvode skladbe sisačkog skladatelja Matije pl. Ivšića. U Selima festival zatvara, također za tu priliku okupljen, trio koji predvodi naša sopranistica Margareta Klobučar, Silvio Richter na violini i Erik Jan Eradus, ponajbolji nizozemski orguljaš mlađe generacije i veliki ljubitelj povijesnih orgulja, koji će nam još odsvirati i solo recital na Hefererovim orguljama u Martinskoj Vesi, dan prije.

U svakom slučaju, očekujte od 06. do 13. svibnja spektakularni orguljaški tjedan! A zatim se, od 03. do 10. lipnja pripremite na uživanje u čarima ozvučene čistoće netaknute prirode i divnih crkava i ostataka baštine Zrinski, čudom još očuvanih po Banovini i Pounju. Biti će to naše vrijeme, naši sati za punjenje, naši trenuci za o(t)puštanje i oduševljenje! A uz sav taj gušt, zajedno činimo najbolju moguću promociju svoga kraja bogate kulturne baštine i oduvijek kulturnog naroda, osvještenog o pravim vrednotama.

Dobro došli svi!

(mp)

12. međunarodni orguljaški festival

ARS ORGANI SISCIAE

Orguljaška baština Sisačke biskupije“

06.05.-13.05.2018.

Petrinja, Viduševac, Sisak, Martinska Ves, Sela / Hrvatska

06. 05. – NEDJELJA– 20 sati

Župna Crkva Sv. Lovro, Petrinja

Koncert otvorenja

Stanko Arnold, truba (Slovenija)

Vedran Kocelj, truba

Pavao Mašić, orgulje

07. 05. – PONEDJELJAK – 20 sati

Župna Crkva Sv. Franje KsaverskogViduševac

Camerata Garestin

10. 05. – ČETVRTAK – 20 sati

Katedrala Uzvišenja Sv. Križa – Sisak

Katedralni zbor Uzvišenja Sv. Križa

Jelena Blašković, dirigentica

Robert Jakica, orgulje

11. 05. – PETAK – 21 sat

Bazilika Sv. Kvirina – Sisak

Musica maxima: Molitva

Gordana i Zorislav Šojat, umjetnici svjetla

12. 05. – SUBOTA – 20 sati

Župna crkva Sv. Martin Biskup – Martinska Ves

Erik Jan Eradus, orgulje

(Nizozemska)

13. 05. – NEDJELJA – 20 sati

Župna crkva Sv. Marije Magdalene Sela

Margareta Klobučar, sopran

Silvio Richter, violina

Erik Jan Eradus, orgulje

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*