Glas autora!

Što su glavne zadaće HDS ZAMP-a i kako ih obavlja? Film koji vam predstavljamo niže na linku, u nekoliko minuta donosi osnovne činjenice o ostvarivanju i zaštiti autorskih glazbenih prava u Hrvatskoj. Iako je pitanje zaštite autorskog prava staro pitanje, u našoj je javnosti još uvijek, nažalost, nedovoljno poznato. Zato Hrvatsko društvo skladatelja sa Službom ZAMP posljednjih godina na različite načine informira javnost tko su autori i koja su njihova prava.

„Autori najčešće nisu na koncertnim pozornicama i ne zarađuju novac od gaža kao izvođači, nego skladaju i pišu tekstove kod kuće ili u studiju. Za njih je jedini način ostvarivanja primanja upravo putem zaštite autorskih prava“, u filmu pojašnjava i Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Sustav kolektivne zaštite kojim služba ZAMP štiti i domaće i strane autore velik je i kompleksan. Gotovo 2 milijuna stranih autora nalazi se u našoj bazi, a za 2017. godinu proslijedili smo zarađene autorske naknade (90,447,851.31 kuna)  za više od 110 tisuća domaćih i stranih autora i nositelja prava, dok su obrađene izvedbe 243.906 glazbenih djela. Trend povećanja iznosa prikupljenih autorskih honorara (u 2017. godini porast za 2,5% u odnosu na 2016. godinu), kao i smanjenje troškova poslovanja, nastavlja se već više od pet godina zaredom. Sve to svrstava HDS ZAMP u jedno od najuspješnijih društava za kolektivno ostvarivanje prava u regiji.

U filmu poslušajte i što o suradnji s nama kažu glazbenici Predrag Martinjak P’eggyMia Dimšić i Ivan Dečak. Svoju perspektivu donose i predstavnici korisnika glazbe, direktorica programa zagrebačkog “Radija 101” Maša Golubić te voditelj privatnog obrta Josip Križnjak, kao i voditelj komunikacija HDS ZAMP-a Milan Majerović-Stilinović.

U ime svih autora koje štitimo i koji će tek postati dijelom ovog velikog sustava, hvala Vam što poštujete autorska prava. I ne zaboravite: glazba uvijek radi ZA vas!

LINK NA VIDEO

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*