medjimurjepress@gmail.com

Nenad Marčec: Iza nas izvrsna godina, pred nama dinamična i digitalna 2017.

Glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, zadovoljan je rezultatima poslovne 2016. te najavljuje „dinamičnu i digitalnu“ 2017. u kojoj se očekuje jača uloga digitalnih servisa u ostvarivanju autorskih prava.

Gotovo 500 novih autora godišnje daje punomoć HDS ZAMP-u za ostvarivanje njihovih prava. Uz već postojećih 9 tisuća članova, nove zakonske okvire te sve brži razvoj digitalnih tehnologija, pred službom su brojni novi izazovi i obveze o kojima smo porazgovarali s glavnim direktorom, Nenadom Marčecom

Kako je za HDS ZAMP i njegove članove, autore i nositelje prava, završila poslovna 2016. godina?

Poslovna godina 2016. završila je izvrsno, prihodi su veći nego u godini prije i svakako mogu reći iznad očekivanja i planova. Također, iskoristio bih priliku naglasiti da je HDS ZAMP jedan od rijetkih poslovnih subjekata u RH koji raste ama baš sve godine ekonomske krize još od 2008. godine, a istovremeno svake godine smanjuje svoje operativne troškove. To su izvrsni rezultati i volio bih se zahvaliti i pohvaliti sve svoje kolege koji nesebično i predano rade sve ove godine u HDS ZAMP-u.

Trenutno su u saborskoj proceduri izmjene ZAPSP-a: što očekujete od njih za HDS ZAMP?

Izmjene ZAPSP-a su doista značajne za HDS ZAMP jer se cijela izmjena upravo odnosi na rad organizacija za kolektivno ostvarivanje prava. Prvi dio novog Zakona donosi oko 30 članaka koji reguliraju transparentnost i dobro upravljanje organizacijom. Tu će doći do promjena u ovlastima skupštine društva, upravljačkih i nadzornih tijela društva. Također, prema autorima, korisnicima i javnosti objavljivat će se još više podataka nego danas.

Drugi dio Zakona odnosi se na prekogranično ostvarivanje online prava. U skladu s tim izmjenama u online poslovanju, HDS ZAMP je od 1. siječnja 2017. već zaključio nove ugovore s Deezerom, YouTubeom i Google Play Musicom koji omogućuju da HDS ZAMP izravno ostvaruje prava svojih članova u Europi, a i šire. Iako je uvijek nezahvalno prognozirati prihode, vjerujemo da će to dovesti do značajnijeg porasta online prihoda jer se hrvatska glazbe sluša izvan hrvatskih granica, osobito u regiji i zemljama gdje živi puno Hrvata (Njemačka, Austrija i sl.), a relativno malo novaca dolazi od online upotrebe hrvatske glazbe.

Kakve izmjene donose promjene Zakona za same autore?

Za same autore, izmjene Zakona najviše se odnose na fleksibilnost učlanjenja u bilo koje europsko društvo i to tako da je za svaku kategoriju prava (javno priopćavanje, mehanička prava, online prava…) moguće izabrati drugo društvo za zaštitu. Također, izmjene donose autorima više prava odlučivanja na skupštinama kolektivnih društava kao i pravo na više informacija o poslovanju društava.

Na koje je načine otvorena suradnja s novom Vladom RH, njezinim ministarstvima i kako očekujete da će se ona razvijati?

Moram reći da su dosadašnji kontakti s predstavnicima nove Vlade bili vrlo korektni. Vlada je već usvojila prijedlog novog ZAPSP-a i poslala ga u saborsku proceduru, a primjedbe koje smo imali usvojene su. S Ministarstvom kulture imamo tradicionalno dobre odnose, a sada takve moramo ostvariti i u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta objašnjavajući da su autorske naknade koje prikupljamo kreativni kotač gospodarstva, a ne nikakvo neporezno davanje ili parafiskalni namet.

Kako bismo bili još bliže svim gospodarskim forumima u RH, uz članstvo u HUP-u i Klasteru HKKKKI, upravo postajemo i članovi Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Koji su glavni zadaci i izazovi za rad HDS ZAMP-a u 2017. godini?

Glavni zadaci svakako će biti organizacijska prilagodba društva novom Zakonu, a istovremeno zadržavanje pozitivnih poslovnih trendova. Također, značajan trud bit će uložen upravo o prekogranično online ostvarivanje te novi krug pokušaja zaključenja ugovora s ostalim svjetskim online servisima poput Applea ili Spotifyja. Planiramo i brojne aktivnosti na području promicanja vrijednosti kulturnih i kreativnih industrija, kao i novu javnu kampanju vezanu uz promicanje vrijednosti autorskog rada.

(mp)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*