Ovako izgledaju misli jednog glazbenika kada kreira Deezer playlistu

“Za tebe odabrao…”

Hrvatska diskografska udruga u suradnji s Deezerom za slušatelje redovito priprema posebnu playlistu. Riječ je izboru pjesama koji donose izvođači domaće glazbene scene, a koji predstavlja njima omiljenu domaću glazbu s kojom se slušatelji imaju priliku upoznati.

Iza svake se playliste krije osobni izbor koji čini kompilacija podjednako domaće i strane glazbe. Neki od izvođača koji su podijelili svoju omiljenu glazbu sa slušateljima bili su Ivan Dečak, Mia Dimšić, Saša Lozar, Marko Škugor, Luce, Đani Stipaničev, Jure Brkljača, Ivana Kovač, David Temelkov, Boris Štok i brojni drugi.

Izbor pjesama mnogo govori o samome izvođaču, kao i njegovom glazbenom stilu, a ovaj smo put “zavirili” malo detaljnije u misli glazbenika koji odabire pjesme na Deezeru za svoje slušatelje. Novu je playlistu kreirao Goran Bošković, frontmen grupe Fluentes. Novi “Za tebe odabrao…” dostupan je na poveznici, a što je Goran otkrio o svom izboru, donosimo u nastavku.

1. U2 – ONE – ova pjesma je početak, sredina i kraj svega – potpuno savršenstvo bez mane, a s ovim bendom je započelo moje glazbeno obrazovanje.
2. PEARL JAM – JEREMY – Pearl Jam je bio i ostao do danas moj omiljeni bend. Toliko beskrajno savršenih pjesama s kojima potiču sva osjetila na doživljaj, tekstovi koji pričaju priče, a ova pjesma bila je ona koja me je privukla njima i do dan danas je ostala jednako dobra.
3. JOHN MARTYN – I DON’T WANNA KNOW – John Martyn bio je jedan od pjevača i kantautora čije me je umijeće pričanja priče gitarom i glasom promijenilo. Tad sam skužio da ako pjesma ne valja samo s gitarom i glasom onda neće valjati ako nalijepiš na nju sva čuda ovog svijeta, a ova pjesma u svojoj prvoj polovici kaže “valjam gola”, a u drugoj “valjam i kad naljepiš na mene sva čuda ovog svijeta”. A vokal svemirski.
4. CHRIS STAPLETON – TENNESSEE WHISKEY – još jedan o svemirski vokal koji pretvara obične pjesme u nešto najljepše na svijetu. Toliko emocije i safta u glasu ovog čovjeka, svaki put kad ga čujem ne mogu ostati ravnodušan. Hvala Adele!
5. STING – BROUGHT TO MY SENSES –  Stingov opus je nepregledan i pun nevjerojatnih pjesama. A ova pjesma je savršenstvo u svakom pogledu te ujedno i jedna od omiljenih Stingovih pjesama moga sina Jakova.
6. R.E.M. – NIGHTSWIMMING – ovaj popis bi bio nepotpun kada bi preskočio R.E.M. Sada im se rijetko vratim, jer imam dojam da im protok vremena nije bio naklonjen, ali Nightswimming je jedna od pjesama kojoj se uvijek vraćam, valjda zbog toga što je toliko ogoljena i jednostavna pa je samim time beskrajno lijepa i puna sjete i melankolije. Vraća me u vrijeme kada je sve bilo puno jednostavnije i pitomije
7. PAUL WELLER – YOU DO SOMETHING TO ME – volim Wellera i njegove pjesme, a ova pjesma bila je jedna od prvih koje sam čuo. do danas ostala je najupečatljivija. Jednostavno rečeno – remek djelo.
8. ADELE – ROLLING IN THE DEEP – nevjerojatan vokal, žena koja je pokazala modernoj produkciji i svijetu da je dovoljno imati dobru pjesmu i dobro je otpjevati
9. SADE – BY YOUR SIDE – Sade ima toliko nevjerojatnih pjesama i nisam znao koju bi odabrao – svaka pjesma stvorena je za ljubav, prenosi ljubav i puni slušatelja ljubavlju. Pa sam odabrao omiljenu pjesmu moje supruge koja je moja ljubav.
10. JAMES BAY – LET IT GO – prije par godina James Bay me je oduševio. Njegov album vrtio se danonoćno u autu i doma. Puno je favorita s tog albuma, ali mi se učinilo da mi je ova ostala najviše u glavi. Šteta pa se modernizirao i priklonio modernoj i šupljoj produkciji – prvi album ostaje kao neki ludi eksperiment kojem se nitko nije nadao u 21. stoljeću.
11. DAVE MATTHEWS BAND – SATELLITE – opus Dave Matthews Banda je nevjerojatan. Pun iskrenih i lijepo složenih pjesama, odlični tekstovi, te vokal koji su poslije mnogi kopirali i ponavljali. Ali samo je jedan Dave.
12. DECLAN O’ROURKE – GALILEO – Uz sve stare i mlade, klasike i nova čuda, Declan je došao iznenada i oduševio me. Ova pjesma je nešto neponovljivo i nevjerojatno – toliko komično, dovitljivo i hrabro tekstualno, a istovremeno glazbeno začudno i emotivno.
13. AMOS LEE – COLORS – prva pjesma koju je Amos Lee lansirao i s kojom me je kupio do kraja vremena. Svaki novi album željno iščekujem a ova stvar do dan danas ostala mi je favorit.
14. JACK SAVORETTI – I’M YOURS – nevjerojatan vokal, fantastičan kantautor kojeg jedva čekam čuti uživo. A uz to ovo je i omiljena pjesma moje kćerkice Marije te svaki put kada je vozim u vrtić ujutro pjevamo je iz sveg glasa (kada zakuha refren).
15. PAOLO NUTINI – GROWING UP BESIDE YOU – cijeli album “Sunny side up” je remek djelo i nisam znao koju bi pjesmu uopće izdvojio pa sam eto zažmirio i prstom upiknuo u ovu, ali Candy, Coming Up easy, Pencil full of lead ili bilo koja druga su savršene. Nešto nevjerojatno.
16. KATY PERRY – LAST FRIDAY NIGHT – Znate ono – uvijek slažemo wow listu pjesama gdje želimo pokazati kak smo kul i kako slušamo super mjuzu i na njoj uvijek imamo neke bendove ili izvođače za koje nitko nikada nije čuo i to je kao kul. No ja imam nešto drugo, neki svoj fetiš, slatkiš zbog kojeg me uvijek sprdaju, ono nešto što kažu da nije kul i jesam li ja lud pa mi je i to na listi. Pa jesam. Baš volim ovu ženu. blesava je i hrabra. Ima hrabre pjesme koje sama piše i izvodi sjajno. I divim joj se. I baš mi je kul. I boli me briga šta ko misli o tome.

I na kraju mi je ostalo još nešto mjesta za domaće. Odabrao sam ono što najviše slušam trenutno, te ono što sam najviše slušao.   

17. OLIVER – ŠTO TO BJEŠE LJUBAV – Olivera otkrivam u svoj njegovoj beskrajnoj ljepoti. posebni su mi favoriti sve stare pjesme, a ova odabrana mi je trenutni vrhunac.
18. GIBONNI – NISI VIŠE MOJA BOL – Gibonnija sam usput izgubio, no posljednji album “Familija” me je potpuno pridobio nazad i jako mi je teško odabrati koja mi je favorit. Jedan dan to je “Udica”, drugi dan “Bella….” a treći ” Bol…” I eto ispalo je da je danas treći dan u nizu.
19. LAUFER – DIO TEBE – Laufer i Urbana sam slušao u svojim dvadesetima i dio su mojeg glazbenog putovanja. Beskrajni dani ispunjeni njihovom glazbom, svakodnevno preslušavanje svake note, riffa i Urbanovog veličanstvenog vokala. A Dio tebe mi je do danas ostala vrhunac tih godina. 
20. HAUSTOR – UZALUD PITAŠ – Jednako tako i Haustor me sjeća na neke lude večeri i svirke s prijateljima koji su sada otputovali nekuda daleko. Uzalud pitaš bila je i ostala himna ludosti, bezbrižnosti i mladosti.

Poslušajte na  

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*