Pijanistički duo D&B među brojne koncerte u svijetu upisao i gostovanje u Varaždinu

Svoj doprinos proslavi 190. obljetnice varaždinske Glazbene škole koncertom dali su i mladi pijanisti Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek.

Punih 12 godina rođena Varaždinka, bivša učenica Glazbene škole, koja je svoje glazbeno obrazovanje stjecala na Moskovskom državnom konzervatoriju Petar Iljič Čajkovski u Moskvi, te potom na Konzervatoriju u Lausannei i njen suprug Bruno Vlahek, jedan od najmlađih studenata u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu nastupaju zajedno kao D&B duo oduševljavajući publiku širom svijeta.

Iza sebe imaju brojne osvojene nagrade, a u pretrpanom rasporedu u kojem se koncerti isprepliću i s profesorskim obvezama na glazbenom konzervatoriju Katarina Gurska u Madridu i majstorskim tečajevima, pronašli su vremena i za koncert u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinske slavljeničke škole. 2006. godine svojim su prvim nastupom u Švicarskoj ostvarili golem uspjeh, nakon čega su mladi pijanisti koji su se upoznali za vrijeme studija na Konzervatoriju u Lausannei, započeli održavati brojne koncerte izvodeći originalna djela pisana za dva klavira i klavir četveroručno, kao i djela suvremenih autora od kojih su neka posvećena upravo njima. „Iznimna mi je čast da se možemo koncertom našeg dua uključiti u proslavu 190. obljetnice Glazbene škole u kojoj sam započela svoje glazbene korake i u koju se uvijek rado vraćam i drago mi je mogu nakon osam godina ponovno nastupiti pred varaždinskom publikom. Poseban je osjećaj i veliko uzbuđenje nastupati pred poznatim licima i profesorima, obitelji, a s druge strane i velika radost“, istaknula je Dubravka Vukalović koja je svoje prvo glazbeno obrazovanje stekla kod profesorice Olimpije Vojvoda u Glazbenoj školi.

Vođena ljubavlju prema glazbi gradila je svoju karijeru u inozemstvu, baš kao i njen suprug Bruno Vlahek. „Dolazio sam u Varaždin svirati kao klinac, učenik zagrebačke glazbene škole, svirao sam i s Varaždinskim komornim orkestrom, ali naravno da je poseban osjećaj nastupiti u Varaždinu sa suprugom Varaždinkom. Koncipirali smo za koncert šarolik program, uglavnom naš poznati repertoar s kojim nastupamo diljem svijeta, s time da po prvi puta predstavljamo jedno djelo Gustava Holsta iz suite „Planeti“, rekao je Bruno Vlahek koji među brojnim osvojenim nagradama i priznanjima ima i počasnu nagradu španjolske kraljice Sofije, kao i nagradu Porin.

Ovaj uspješan glazbeno-pijanistički-bračni par otkrio je kako vježbaju svakodnevno, stalno se druže s klavirom koji im je životni suputnik, a kada pripremaju recitale i nove koncerte onda zajednički vježbaju na madridskom konzervatoriju na dva klavira.

Nakon Varaždina, duo D&B putuje u Dubai gdje zatvaraju sezonu komornih koncerata u novoj operi. Uslijedit će seminar za mlade pijaniste u Madridu, pa potom odlazak u Kinu. Popunjavaju već i posljednje slobodne termine koncerata za iduću godinu, a pripremaju se i za izdavanje novog zajedničkog nosača zvuka. Srdačno je brojna varaždinska publika prihvatila mlade glazbenike i nagradila ih dugotrajnim pljeskom za njihovo izvođenje djela Schuberta, Saint-Saensa, Holsta, Solera, Kurtaga, Lutoslawskog, Debussya, Kabilja, de Falle i Piazzolle. Na koncertu je bio i španjolski veleposlanik u RH N. E. Eduardo Aznar Campos, čijim su dolaskom bili počašćeni i mladi pijanisti, kao i organizatori koncerta Glazbena škola u Varaždinu i Hrvatska glazbena mladež u Varaždinu.

Za vrijeme svog posjeta Varaždinu Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek održali su i masterclass za učenike Glazbene škole, s kojima su se i družili na glazbenoj tribini.

(Sanja Buhin)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*