medjimurjepress@gmail.com

Reizdanje Antologije legendarnog jazz glazbenika Boška Petrovića po prvi put na top listi prodaje

Velika karijera još većeg vibrafonista čija reputacija seže do svjetske razine, jednog od najvećih domaćih promotora jazza, urednika brojnih TV i radijskih postaja, diskografa i pedagoga Boška Petrovića, od sad je dostupna na bogatom četverostrukom i antologijskom CD reizdanju B. P. Collection. Album izdaje Croatia Records.

Svoju glazbenu karijeru nije njegovao samo u solističkim vodama, već i u različitim formacijama, kao što su Zagreb Jazz QuartetZagreb Jazz QuintetB.P. Nonconvertible All Stars, Boško Petrović & Damir Dičić Big band, B.P. Convention i Boško Petrović Trio. Uz domaće jazz glazbenike, Boško Petrović je svoju karijeru temeljio i na međunarodnim suradnjama s velikim jazzerima poput Louisa ArmstrongaDizzyja GillespiaJohna LewisaArta FrameraJoea PassaStana GetzaJohnnyja GriffinaGeorgiea FrameaMichaela Legranda, i brojih drugih.

Glazbenik je po uzoru na londonski Ronnie Scott’s Jazz Club, otvorio zagrebačku inačicu B. P. Club, u kojem je domaća publika mogla uživati u različitim izvedbama najuglednijih jazzera koji su baš zbo samog Boška i njegovog osebujnog pristupa počeli gravitirati kultnom zagrebačkom klubu.

Izvedbe djela koja se nalaze na 4 CD-a B.P. Collectiona dokaz su Boškove skladateljske nadarenosti, svestranosti i visoke estetike, ali i iznimnog instrumentalističkog umijeća. Pjesme poput Feel So Fine!Two SongsB.P.Club After DarkOberkreiner Lullabye ili Round Midnight podsjetit će vas zašto ovaj glazbenik uživa status jednog od najvećih domaćih jazzera.

Boško Petrović bio je naš najznačajniji jazz glazbenik s impozantnom međunarodnom karijerom i nezaboravnim glazbenim suradnjama zbog kojih je doslovno najzaslužniji za dolazak velikog broja svjetskih jazz virtuoza u Hrvatsku. Izravno je zaslužan i za procvat hrvatske jazz scene i brojne klupske jazz programe, kako kroz svoj legendarni B.P. Club, tako i druge prostore. Baš kao i originalno izdanje antologijskog ‘B.P. Collectiona’ objavljenog 2010. godine i reizdanje u nešto drugačijem pakiranju zainteresiralo je jazz i općenito glazbenu publiku, stoga nam je iznimno drago što i nakon 10 godina Boška Petrovića i njegovu glazbu možemo vidjeti na top listi najprodavanijih izdanja u Hrvatskoj“, rekli su uz Croatia Recordsa.


Boško Petrović

Na prvom mjestu Top liste prodaje došao je bend Tate Romanova s albumom Iz razloga. Drugo mjesto ostvarili su Bajaga & Instruktori s albumom Ovaj svet se menja. Na trećem mjestu ljestvice nalazi se world music diva Amira Medunjanin i njen “kafanski” album For Him and Her. Sva tri albuma izdaje Croatia Records.

Kada je riječ o poretku prodaje stranih albuma, na prvo je mjesto došao je album, koji na naše tržište donosi Dancing BearOHMS, američkog rock sastava Deftones. Na drugo mjesto došao je album Us + Them,  pjevača Rogera Watersa. Album na naše tržište donosi Menart. Treće mjesto pripalo je novom albumu Toma PettyjaWildflowers & All the Rest. Album na naše tržište donosi Dancing Bear.

Tjednu top-listu prodaje Hrvatska diskografska udruga donosi na osnovu podataka prikupljenih sa 164 prodajna mjesta iz cijele zemlje i internetskih trgovina diskografskih kuća.

Novosti na domaćoj i stranoj listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na poveznicama:

Top lista prodaje_domaća_42.tjedan
Top lista prodaje_strana_42.tjedan

Fotografije:
Croatia Records i Marko Miščević Cropx

HDU

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*