Serge i Jane “Je t’aime

JEDNA OD NAJLJEPŠIH LJUBAVNIH PJESAMA IKAD NAPISANIH

Glumački i pjevački par ništa nije uspjelo toliko proslaviti kao jedna jedina pjesma “Je t’aime… moi non plus”, ili u prijevodu “Volim te… niti ja tebe”. Bilo je 1969. godine.

O senzualnosti ove pjesme ispisane su stranice i stranice teksta i komentara, baš kao i o perverznom i dekadentnom načinu života Sergea Gainsbourga. Zavodnik i šarmer bez premca, Serge je tih godina postao opčinjen jednom drugom ženom, bila je to francuska glumica i seks simbol Brigitte Bardot. Pjesmu  “Je t’aime… moi non plus” je zapravo napisao za nju. Brigitte Bardot je u to vrijeme bila u braku s njemačkim plejbojem i bogatašem Guntherom Sachom, ali vrlo nezadovoljna njihovim odnosom, odlučila je popustiti i prihvatiti Sergeov poziv na večeru.

Serge je kasnije priznao da je taj njihov izlazak bio potpuna katastrofa jer je on bio izbezumljen njenom ljepotom i potpuno zbunjen. Brigitte ga je pak nakon toga nazvala i zamolila ga da joj napiše jednu lijepu ljubavnu pjesmu ukoliko želi popraviti prvi dojam. Ne bilo mu teško, već iduće jutro Serge je imao dva nova hita: Bonnie et Clyde i Je T’aime … Moi Non Plus.

Ova potonja toliko se svidjela Brigitte da ju je pristala snimiti sa Sergeom u studiju. Pjesma je bila izmiksana i spremna, ali se Brigitte predomislila te povukla svoj pristanak da se pjesma objavi. Plašila se reakcije svog tadašnjeg muža, te je molila Sergea da je ne objavi, na što je on i pristao.  Kada se Brigitte razvela 1986. godine, otkrila je medijima cijelu tu priču o pjesmi.

Jane Birkin et Serge Gainsbourg a la premiere du film "Slogan" de PierreGrimblat le 28 aout 1969  -- Jane Birkin and Serge Gainsbourg  august 28, 1969

Jane Birkin et Serge Gainsbourg a la premiere du film “Slogan” de PierreGrimblat le 28 aout 1969 — Jane Birkin and Serge Gainsbourg august 28, 1969

Ostavljen od Brigitte, Serge je godinu dana nakon prvog snimanja Je T’aime … Moi Non Plus, tu istu pjesmu snimio s novom ljubavnicom, engleskom glumicom Jane Birkin. Erotski tekst i senzualni glas Jane Birkin izazvali su pravi skandal, ali je singl prodan u golemih 4 milijuna primjeraka. Govorkalo se čak da su neki snimci napravljeni tako što su postavljali mikrofon u svoj krevet.

„Je t’aime… moi non plus” bio je prvi hit na nekom drugom jeziku koji je u Britaniji dospio do broja 1, iako je na samo početku bio zabranjivan na većini radijskih postaja po Europi, u Švedskoj, Španjolskoj, Brazilu, Britaniji, Italiji pa čak i Francuskoj, gdje je bilo dozvoljeno njeno emitiranje, ali samo nakon 23 sata navečer.

Senzualnost i erotičnost koji su postignuti u pjesmi, ostali su nenadmašni još i danas. Nekad zabranjivana, danas se smatra jednom od najljepših ljubavnih pjesama, ikada napisanih.

Jane Birkin je zahvaljujući toj pjesmi postala poznatija kao pjevačica nego glumica. Karijera joj je krenula uzlaznom putanjom i osvojila je i francusko tržište.

J t’aime…” je samo jedna od Sergeovih sjajnih pjesama, kojih ima na tisuće. No, znam da je to pjesma uz koju će me pokopati. Kad odem, na vijestima će prikazivati moje fotografije uz zvukove “J t’aime…”. I nemam ništa protiv toga.“, izjavila je čak jednom prigodom Jane.

Nakon samo te jedne pjesme, Jane Birkin postala je nezaobilazni dio pop kulture, ostavivši trag u svakom njenom djelu i postavši muzom brojnih umjetnika.

(mp)

/Coolclub.com/

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*