Međimurje Press
Glazba

“Talentom do izvrsnosti – postajanje glazbenikom” – Erasmus+ projekt Glazbene škole u Varaždinu!

Utjecaj koji glazba ima na razvoj društva kroz povijest je neizmjeran, a prava kultura bez glazbe ne može se ni zamisliti. U Varaždinu i Varaždinskoj županiji, glazba se pokazala kao umjetnički izričaj koji je izuzetno obogatio kulturu i utjecao na razvoj kulture kao takve na cijelom području sjeverozapadne Hrvatske.

Glazbena škola u Varaždinu oduvijek je bila nositeljica umjetničkog obrazovanja i kulturnog života sjeverozapadne Hrvatske te je jedna od najstarijih i najistaknutijih odgojno – obrazovnih institucija u Republici Hrvatskoj. 15 učenika viših razreda srednje glazbene škole u pratnji 2 nastavnika boravilo je posljednja dva tjedna u Den Haagu. Učenici su tijekom svog boravka u Nizozemskoj bili u mogućnosti upoznati i sudjelovati u radu glazbene škole School for Young Talent koja djeluje u sklopu institucije “Royal Conservatoire The Hague” – Koninklijk Conservatorium u Nizozemskoj.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu boravkom u Den Haagu upoznali su kulturu, običaje i radnu etiku ove države zapadne Europe, koja je kroz svoju bogatu povijest iznjedrila slavne slikare, književnike, filozofe, znanstvenike i umjetnike kao što je Erazmo Roterdamski po kojem je cijeli program mobilnosti Europske unije nosi ime. Kozmopolitsko nizozemsko društvo i izuzetno gusta naseljenost na relativno malom prostoru odražava visoku razinu tolerancije i demokratičnosti u svim aspektima djelovanja pa tako i na području glazbene umjetnosti. Kako je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić istaknuo „smatram kako su učenici u sklopu ove mobilnosti stekli mogućnost ostvariti i proširiti svoja poznanstva s mladim umjetnicima u Den Haagu te im je pružena prilika surađivati sa svjetski priznatim pedagoški  i umjetničkim autoritetima. Izgledno je za očekivati kako će možda neki od njih, nakon ove mobilnosti, upravo poželjeti nastaviti studij na spomenutoj instituciju u klasi nekog od profesora kojeg će imati priliku upoznati.“

Tokom svog boravka u Den Haagu učenici uz redovno pohađanje nastave u školi i na konzervatoriju učenici su iskoristili priliku te posjetili glavni grad Nizozemske Amsterdam u kojem ih je ugostio ravnatelj Škole za mlade talente Jan van Bilsen. Na cjelodnevnom izletu u Amsterdam učenici su dobili priliku vidjeti neke od najvažnijih obilježja ovog grada tolerancije i raznolikosti, od amsterdamskih kanala do svjetski poznatih muzeja i sve do značajnih povijesnih znamenitosti Amsterdama. Sopranistica Marta Lončar koja je završila studij baroknog i klasičnog pjevanja na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu učenike i nastavnike Glazbene škole u Varaždinu dočekala je u sveučilišnom gradu Leidenu gdje su učenici upoznali grad uživajuću u vožnji poznatim nizozemskim kanalima. U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj učenici Glazbene škole u Varaždinu i učenici School for Young Talent ” održali su koncert u kulturnom središtu Haaga, koncertnoj dvorani In Het Koorenhuis na kojem su bili prisutni predstavnici visokog diplomatskog zbora. Nakon koncerta veleposlanica Dubravka Plejić Marković ugostila je učenike i nastavnike Glazbene škole u Varaždinu, ravnatelje dviju glazbenih škole Davora Matačića i Jana van Bilsena, gradonačelnika grada Varaždina Nevena Bosilja, predsjednika Alink-Argerich fondacije Gustava Alinka na svečanom prijemu u ambasadi te im još jednom čestitala na iznimnom talentu i ostvarenim rezultatima.

Iako se još nisu slegli ni svi dojmovi nakon dvotjednog boravka na mobilnosti u kojoj su sudjelovali učenici srednje Glazbene škole u Varaždinu, s velikim nestrpljenjem očekujemo najavljeni video koji su učenici snimili povodom svog boravka u Nizozemskoj.

Sanja Buhin

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja