Međimurje Press
Glazba

Tjedni pregled novosti

Hrvatska diskografska udruga u ovom novom tjednom segmentu donosi vam pregled svih noviteta na domaćoj glazbenoj sceni. U pet minuta saznajte sve što vas zanima iz svijeta domaće glazbe!
NOVITETI

Albumi

Među najnovijim izdanjima nalaze se albumi ‘Šuti i pjevaj’ (Sara Renar), ‘Luka’ (Miroslav Tadić and Yvette Holzwarth), ‘Album’ (Kameny) i ‘Impressions’ (Različiti izvođači). Popis albuma objavljenih ove godine možete pronaći na profilu HDU-a na Deezeru.

Singlovi
Pjesme ‘Vidi kako se smiješ’ (Vatra), ‘Posljednji trend’ (Mirna), ”Pun mjesec, ti i ja’ (Boris Novković) i ‘Daj bebo (Remastered)’ (Doktor) predvode playlistu novo na kojoj se nalaze pjesme objavljene ovih tjedana. Ovoga tjedna na playlisti novo nalaze se 32 nove pjesme.
Playliste
Playliste Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple Music, Spotify i Deezer redovno se ažuriraju. Playliste su žanrovske iili pripremljene za različita raspoloženja. Najnovija ažuriranja pripremljena su na playlistama novo (pregled novih singlova), uvijek dobre: đorđe balašević (klasici domaće diskografije, Đorđe Balašević) ljubavno (pjesme ljubavi i romanse)  i uvijek dobre: ljubavno (pjesme ljubavi i romanse, antologija). Otkrijte što se na njima nalazi!
Videospotovi

Među najnovijim videospotovima koji su lansirani ovih tjedana, nalaze se spotovi za pjesme ‘Govorila je tako tiho, tiho, tiho…’ (Rade Šerbedžija), ‘Ostani tajna moga života’ (Jure Brkljača), ‘Duži put do doma’ (Nikša Sviličić) i ‘Commitment’ (Ischariotzcky).

HDU VIJEST TJEDNA

BTS su globalno najuspješniji sastav, objavila je IFPI. Streaming servisi su važni.

Članovi grupe BTS najuspješniji su izvođač na globalnoj razini popularne glazbe, objavila je Svjetska diskografska federacija. Na taj način je južnokorejski sastav postao dobitnikom godišnjeg priznanja IFPI Global Recording Artist of the Year Award za 2020. godinu. BTS su prvi izvođač koji primarno ne pjeva na engleskom jeziku, a koji je postigao toliku popularnost.

Nagrada se dodjeljuje na temelju ukupnih performansi koje umjetnici tijekom godine ostvaruju na globalnoj razini, a uključuje digitalne platforme i fizičke prodajne formate. Kako na digitalnim audio i video platformama poput servisa Apple Music, Spotify ili YouTube, tako i na fizičkim nosačima zvuka poput CD-a, kaseta ili vinilnih izdanja.

Apple Music, Deezer i Spotify u Hrvatskoj su sve traženiji. Za uspjeh i prepoznatljivost na glazbenoj sceni na domaćoj sceni važno je uputiti publiku na glazbene streaming servise. Danas je, uz ‘CD je izašao, kupite ga’, dobro reći i ‘album se nalazi na Spotifyju’, poslušajte ga’.

Jer, BTS su popularnost su dosegli i zbog usavršavanja pojavnosti na digitalnim platformama. Članovi grupe osvojili su još dva priznanja Svjetske diskografske federacije IFPI – Global Album All Format Chart i Global Album Sales Chart – za album ‘Map of the Soul: 7’.

 

TOP OF THE POPS

Pregled aktualnog mjerenja popularnosti možete pronaći na našoj stranici top-lista.hr. Među top-listama se nalaze HR Top 40 (lista najemitiranijih domaćih pjesama), ARC Top 40 (lista najemitiranijih stranih pjesama) i top liste najprodavanijih albuma (domaćestrano).

1. mjesto HRtop 40

‘Tick Tock’ – Albina
Universal Music

1. mjesto Airplay Radio Chart

‘Save Your Tears’ – The Weeknd
Universal Music

1. mjesto Top liste prodaje domaćih albuma

‘Haustor’ – Haustor
Croatia Records

1. mjesto Top liste prodaje stranih albuma

‘Medicine At Midnight’ – Foo Fighters
Menart

DISKOGRAFSKA SPAJALICA

Vanna: ‘Pjesme pišem u zanosu’

‘Nije poanta napisati pjesmu koja izaziva neku bol, sjetu ili sličnu asocijaciju. Izbor riječi je ključan. To nije jednostavno i zato me pisanje pjesama jako zabavlja’, rekla je Vanna u drugom razgovoru našeg novog glazbenog projekta Diskografska spajalica.

Diskografska spajalica donosi razgovore s glazbenicama i glazbenicima s domaće scene koje potpisuje radijski voditelj, glazbeni kritičar i urednik na HR2 Zlatko Turkalj Turki.

Domaća diskografska industrija prošla je kroz razne faze razvoja, pomno prateći promjene – kako u svijetu, tako u glazbenoj umjetnosti i popularnoj kulturi. Njezina uloga danas je još veća. Uz osnove snimanja, objavljivanja, distribuiranja i oglašavanja raznovrsnih glazbenih djela, u opis njezina djelovanja ubrajaju se i organiziranje evenata, odnose s javnošću, publishing, obavljanje koncertnih djelatnosti, glazbeno savjetovanje i organizacija medijskih kuća. Jer, sve to je glazba.

Vođeni idejom spajanja glazbenog svijeta pod jedan nazivnik, Hrvatska diskografska udruga je odlučila približiti javnosti riječi onih bez kojih taj svijet ne bi bio moguć – glazbenicama i glazbenicima. Cilj novog projekta Diskografska spajalica je, putem zanimljivih i sadržajnih intervjua, predstaviti najbolje doajene i najnovije talentirane izvođače i izvođačice.
INKUBATOR DOBRE GLAZBE

Radijski show Inkubator možete poslušati u eteru vaše omiljene radijske stanice, ali i putem podcasta na platformama PodBeanApple Podcasts i Google Podcasts. Ana i Kornelije vas svakoga tjedna vode kroz zbivanja na domaćoj glazbenoj sceni.

Iz sadržaja aktualne emisije:

Tema ovogodišnjeg Nacionalnog dana glazbenog albuma je proslava žena u glazbi, objavio je organizacijski odbor diskografskog praznika u Velikoj Britaniji. Radi se o četvrtom izdanju dana koji slavi umjetnički format glazbenog albuma, a iskoristit će se kako bi skrenuo pozornost na utjecaj ženskog glazbenog pisma i podsjetio na izrazito utjecajne albume ženskih umjetnica u povijesti popularne glazbe i kulture općenito. Nacionalni dan glazbenih albuma ove godine će se obilježiti u subotu, 16. listopada.

Naše druženje u vikendu Grammyja obogatili smo predstavljanjem albuma ‘Album’ kojega je objavio DJ Kameny. Pregledavamo listu HRtop 40 i donosimo novosti s domaće glazbene scene. S nama su, između ostalih, Eni Jurišić, Boa II, Cambi i Ogenj.

HDU

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja