medjimurjepress@gmail.com

Usnulom statuom otvorene 43. osorske glazbene večeri

Praizvedbom djela Usnula statua (La Statua dormente) akademika Frane Paraća i izvedbom Njemačkog rekvijema Johannesa Brahmsa, u nedjelju 15. srpnja u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osoru otvorene su 43. osorske glazbene večeri.

Festival koji u gradiću Osoru, na razmeđi Lošinja i Cresa, postoji od 1976., a od 2011. nosi status nacionalnog festivala svečano su otvorili gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić i državni tajnik Ministarstva kulture Krešimir Partl.

“Danas kada je hrvatska nogometna reprezentacija postigla povijesni uspjeh i time otvorila sasvim novu knjigu hrvatskih sportskih uspjeha, mi u Osoru ispisujemo već četrdeset i treću stranicu naše povijesti. Kroz sve ove godine, Osorske glazbene večeri dale su snažan doprinos našoj destinaciji i daju uvijek iznova potvrdu kako naša kultura, povijest, baština i izvornost imaju izniman potencijal koji moramo iskoristiti i na njemu graditi bolje sutra” naglasila je Ana Kučić.

„Ovogodišnja glazbena pozornica pružit će obljetnički okvir trojici skladatelja koji su se na hrvatskoj glazbenoj sceni pojavili u razmaku od po jednog desetljeća, akademiku Frani Paraću, Berislavu Šipušu i Davoru Bobiću, čija će se djela izvoditi na gotovo svim koncertima. Uvijek se iznova vraćamo viziji  i posvećenosti utemeljitelja festivala Danijela Marušića, koji nam je podario reprezentativan nacionalni događaj što spaja suvremeno skladateljstvo i glazbenu baštinu. Zanimljivo je prisjetiti se da je naš festivalski najmlađi slavljenik, skladatelj Bobić, imao tek 8 godina u vrijeme kada je redatelj Danijel Marušić ovdje vizionarski započeo graditi zvučne i kiparske spomenike hrvatskim skladateljima“, izjavio je Krešimir Partl te tako na najbolji način podcrtao festivalsku povijest oslikavši i trenutni kontekst osorskog festivala.

Izvrsno uigran zbor Gustav Mahler iz Beča i brazilski dirigent Luiz de Godoy, zborovođa i proslavljenih Bečkih dječaka, glazbeni dio večeri započeli su praizvedbom djela La Statua dormente akademika Frane Paraća. A u izvedbi Njemačkog rekvijema Johannesa Brahmsa pridružili su im se sopranistica Marija Kuhar Šoša, bas bariton Krešimir Stražanac te pijanisti Kyoko Yoshizawa i István Mátyás.

43. osorske glazbene večeri traju do 18. kolovoza, s 15 uzbudljivih koncerata u širokom spektru programa od gitare, preko renesansne i barokne glazbe pa sve do najsuvremenijih glazbenih idioma ili koncerta eksperimentalnog dua udaraljki, izvedbe Piazzolline tango operete te komornog muziciranja pod umjetničkim vodstvom Monike Leskovar. Praizvest će se čak šest skladbi hrvatskih skladatelja te će do kraja kolovoza ugostiti oko 150 renomiranih izvođača iz zemlje i inozemstva.

(HDS)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Leave a Reply

*