Međimurje Press
Gospodarstvo

Austrijanci otkrili burek iz Hrvatske, a Talijani obožavaju sve s hrvatskim tartufima!

Izvoz hrvatskih proizvoda kroz SPAR prodajnu mrežu u Austriji, Italiji i Sloveniji i dalje raste. U prvih šest mjeseci 2021. vrijednost izvoza putem SPAR-a iznosila je gotovo 370 milijuna kuna, što navješta da će i ova godina biti rekordna. U prvom dijelu 2021. kroz trgovine SPAR-a najviše je rastao izvoz ribe, prerađevina s istarskim tartufima, ali i bureka.

Ovime je potvrđeno da je grupacija SPAR-a iznimno jak partner za hrvatske proizvođače za izvoz hrvatskih proizvoda u Europsku uniju. Najveći porast, čak više od 10 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani, bilježi izvoz u Sloveniju, a iza nje slijedi Austrija s porastom od 7,4 milijuna kuna. Hrvatski proizvodi su čak redovito dodatno promovirani u INTERSPAR i SPAR letcima u Austriji i Sloveniji. 

„U SPAR-u Hrvatska smo ponosni što se, osim velikih, i mali proizvođači sve više probijaju na europskim tržištima. Kontinuirani porast prodaje hrvatskih proizvoda još je jedna potvrda njihove kvalitete koju europski kupci znaju prepoznati.“, izjavio je Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska.

Posebno veseli porast izvoza manjih tvrtki i onih sa specifičnim proizvodima iz Hrvatske poput bureka. Tako je iznenađujuća prodaja bureka samo u jednom INTERSPAR hipermarketu u Salzburgu koje doseže gotovo 200 komada dnevno.

U Italiji raste izvoz proizvoda Zigante, dok proizvodi tvrtke Alden male obiteljske tvrtke iz Istre koja proizvodi SPAR Premium bakalar na bijelo i bakalar na bijelo s maslinama bilježi rast od 50%.

Izvoz Cromarisa u Sloveniju je u odnosu na prošlu godinu porastao za 35%. U Sloveniji raste i izvoz domaćih mesnih prerađevina s tartufima tvrtke Pisinium koja bilježi rast od čak 40%. Raste i izvoz proizvoda iz neretvanske tvrtke Mandarinko koja u slovenskom SPAR-u prodaje mandarine, lubenice i češnjak.

Nikola Šimunović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja