Međimurje Press
Gospodarstvo Kultura i obrazovanje

Čak dvadeset međimurskih učenika i Vajdinih stipendista trenutno se školuje za zanimanje mesara!

Srednja škola Prelog i Mesna industrija Vajda ove su godine ponovno pomaknule granice interesa međimurskih učenika za deficitarno zanimanje mesara. Zahvaljujući sustavu stipendiranja učenika i dugoročnoj suradnji s ciljem poticanja učenika i njihovih roditelja da prepoznaju sigurnost i situiranost koju im pruža školovanje za rad u perspektivnoj mesoprerađivačkoj industriji, ove je godine čak devetero učenika upisano u prvi razred Srednje škole Prelog za smjer mesara.

U posljednje dvije godine Mesna industrija Vajda, članica Grupe Pivac, ukupno je u okviru sustava stipendiranja izdvojila 423.000 kuna. U Srednjoj školi Prelog trenutno tako školuje ukupno dvadeset budućih mesara, a sve ih po završetku čeka siguran posao u najuspješnijoj kompaniji u Međimurju. Osim toga, i tijekom školovanja imaju brojne pogodnosti poput besplatnih udžbenika, mjesečnoj stipendiji u iznosu od 1.000 kuna, naknade za rad na praksi i tijekom školskih praznika, besplatnog toplog obrok za vrijeme rada i prakse te poklon-paketa za Uskrs i Božić. Dodatno, prijevoz od mjesta prebivališta do Vajde u kojoj odrađuju praksu plaća im Međimurska županija.

„Kad smo prije tri godine snažnije razvili sustav stipendiranja učenika za zanimanje mesara, ovakav rezultat zaista nismo očekivali. U optimističnim procjenama nadali smo se da ćemo ove godine imati najviše dvanaest stipendista, a samo se u ovoj generaciji upisalo njih devet. K tome, ukupan broj od dvadeset stipendista koji se trenutno školuju zvuči također pomalo nestvarno te potvrđuje sve ono dobro što su Srednja škola Prelog i Vajda u proteklim godinama zajedničkim snagama napravile. Dosad smo stipendirali ukupno 23 učenika, a pritom smo im dali ne samo novac, nego i priliku da sutra mogu sami zarađivati za kruh. Uz to smo osigurali opstanak branši koja je deficitarna, vratili povjerenje u sustav stipendiranja potvrdom kako je riječ o win-win modelu te osigurali našoj budućnosti posao kod kuće s dobrim uvjetima“, izjavio je Alen Kajmović, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda.

„Ovakve suradnje donose korist nama u obrazovnom sustavu, roditeljima koji brinu o budućnosti svoje djece i mladima na kojima svijet ostaje. Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjim rezultatima upisa, kakve nismo imali još od 2003. godine i koji pokazuju smisao u svemu onome što radimo s Mesnom industrijom Vajda kako bismo potaknuli učenike da izaberu zanimanje u kojem imaju sigurnu budućnost. Izuzetno smo sretni što smo nakon osamnaest godina uspjeli doći na takvu razinu da već govorimo i o preduvjetima za formiranje još jednog razreda koji će se školovati za mesare. Lijepo je i što prvi put imamo situaciju u kojoj imamo i braću mesare, odnosno dvije obitelji u kojima su sinovi u prvom i trećem razredu, što pokazuje njihovo obiteljsko opredjeljenje  za ovo zanimanjem. Vjerujemo da ćemo s takvim trendom nastaviti i u budućnosti te da će iz godine u godinu sve veći broj mladih i njihovih roditelja prepoznati u ovom projektu priliku da se nastave osobno i profesionalno razvijati u svom kraju“, izjavio je Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog.

Maja Gradišar Perotić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja