Međimurje Press
Gospodarstvo

Čateks d.d. među najstarijim je tvornicama tekstila i sa više od 145 godina iskustva!

Kvaliteta je putovanje, ne cilj! Kako do kvalitete? Konstantnim ispitivanjima, istraživanjem i razvojem. Kako to rade u Čateksu?

Veliku ulogu u kontroli i osiguranju kvalitete u Čateksu ima interni laboratorij. Kao dio proizvodnje i razvoja, laboratorij kontrolira i testira sve ulazne sirovine prije upotrebe u proizvodnji. Ulazna kontrola sirovina je bitna faza proizvodnje, jer se ranim otkrivanjem grešaka na sirovinama znatno smanjuje vjerojatnost nezadovoljavajuće kvalitete cijele serije.

Tijekom razvoja novog proizvoda, potrebno je ispitati i utvrditi kvalitetu artikla u svakoj fazi. Na osnovi analize laboratorijskih ispitivanja donose se odluke što će se i kako izmijeniti, ovisno o tome koja svojstva artikla se žele postići. Laboratorijska ispitivanja redovito se provode i u svim fazama redovne proizvodnje, čime se kontrolira ujednačena kvaliteta proizvoda te se omogućuje praćenje stabilnosti tehnološkog procesa.

Rezultati dobiveni laboratorijskim ispitivanjima prate se i statistički obrađuju s ciljem isporučivanja najviše moguće kvalitete proizvoda kupcima, uz poštivanje svih potrebnih standarda i propisa.

Laboratorij Čateks ima ulogu popratiti sve proizvodne centre u Čateksu, kao i razvojne odjele svojim ispitivanjima i analizama. U laboratoriju se provodi ulazna kontrola sirovina (pređa, pletiva, tkanina, izbojenja), zatim međufazna kontrola, te izlazna kontrola gotovih proizvoda.

Foto: Arhiva Čateks

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja