medjimurjepress@gmail.com

Certifikat znanstveno-istraživačke razine

Međunarodno priznanje za stručni rad i kvalitetno poslovanje

Krovna svjetska Sekcija za biodinamičku poljoprivredu švicarskog Goetheanuma, uvrstila je na svojoj karti svijeta Centar dr. Rudolfa Steinera kao edukacijski centar za biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju.

Smješten u Donjem Kraljevcu, Centar dr. Rudolfa Steinera jedna je od najvećih turističkih atrakcija Međimurja. Nose ime Dr. Rudolfa Steinera, velikana svjetskoga glasa i začetnika waldorfske pedagogije, koju danas provodi preko tisuću škola na 6 kontinenata te tisuće vrtića i brojne terapijske i druge ustanove.

Promociju načina života i njegove misli, ali i razvoj samog Centra treba svakako pripisati ravnateljici Dijani Posavec koja je  znalački, od prvog dana imenovanja pregalački radila na njegovoj afirmaciji.

Rudolf Steiner rođen je u Hrvatskoj, u mjestu Donji Kraljevec u Međimurju. Neprestano je govorio kako se treba okrenuti prirodnom uzgoju hrane. Mješavinom sedam vrsta čajeva i prirodnog stajskog gnoja dobio je oplemenjeno gnojivo jednaka učinka poput onoga umjetnog. Mnogi se proizvođači, koji nastavljaju njegovim putem, hvale mrkvama težima od kilograma, uzgojenim na potpuno prirodan način što im je priskrbilo i teško dostupnu oznaku Demetar za posve zdravu hranu.

Iako se sam pridržavao vegetarijanstva, nije drugima branio uživanje uz mesu, ali je upozoravao na opasnosti pretjerana uzgoja mesa. Na europskoj je konferenciji o zdravstvu, održanoj u siječnju 1923. poručio da će krave, biljojedi, poludjeti budu li ih hranili mesom. Smijali su mu se tada zamišljajući krave u ludim pozama, ali danas se više ne smijemo. I ma koliko bili oprezni prema mistici koja obavija Steinerov život i djelo, možemo se samo složiti da je svakako riječ o iznimnoj ličnosti koja je život posvetila poučavanju čovječanstva kako bi ga učinila spremnijim za izazove koje su pred njim, ne postavljajući sebe u središte svoje misli, nego učenika kojem se obraća. Kao što i dolikuje pravom učitelju.

(mp)

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*