Dan socijalnog partnerstva!

U ponedjeljak, 21. siječnja 2019. godine u Maloj vijećnici Međimurske županije održat će se konferencija za medije u prigodi obilježavanja „21. siječnja – Dan socijalnog partnerstva“.

Tom prigodom, obratit će se predsjednik Gospodarsko – socijalnog vijeća Međimurske županije Ivan Senčar te dopredsjednici, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i Stjepan Cirković.

Gospodarsko-socijalno vijeće predložilo je, a Hrvatski sabor je na sjednici održanoj 12. listopada 2007. godine proglasio 21. siječnja „Danom socijalnog partnerstva“, imajući u vidu da su navedenog dana 1994. godine Vlada RH, poslodavci i sindikati postigli dogovor o institucionalnom socijalnom dijalogu te je stupio na snagu „Osnovni tekst Sporazuma o osnivanju, nadležnosti i djelovanju Gospodarsko-socijalnog vijeća“. Navedeni dan može se s opravdanjem smatrati začetkom tripartitnog socijalnog dijaloga u samostalnoj Republici Hrvatskoj.

Neprijeporno je da socijalno partnerstvo može najučinkovitije doprinijeti socijalnoj ravnoteži društvenih interesa, minimalnoj društvenoj polarizaciji, ukidanju većih interesnih suprotnosti i poželjnom konsenzusu kao bitnim pretpostavkama ostvarivanja jasnih ciljeva i općeg napretka.

Za Republiku Hrvatsku je od osobitog značaja razvoj i unapređenje ne samo socijalnog dijaloga, već istinskog socijalnog partnerstva kako bi zajedničkim naporima svih relevantnih čimbenika hrvatskog društva uspješno proveli prilagodbu gospodarskog, socijalnog i pravnog sustava kriterijima Europske unije.

Obilježavanje Dana socijalnog partnerstva treba predstavljati kontinuirani poticaj daljnjem razvoju socijalnog partnerstva u Republici Hrvatskoj.

(mk)(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*