Međimurje Press
Gospodarstvo

Dodjela nagrada SozialMarie 2022.!

Sozial Marie je prestižna nagrada za društvene inovacije, a dodjeljuje se za područje Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Hrvatske i Slovenije. Dodjeljuje ju Unruhe Privatstiftung tj. Privatna zaklada Unruhe (‚Nemir‘) koju su 2000. g. utemeljili Wanda Moser-Heindl i Friedrich Moser.

Socijalna zadruga Humana Nova ove godine bila je nominirana za dodjelu nagrade, a u okviru same dodjele osvojila je jednogodišnje mentorstvo od strane SozialMarie mentora iz Hrvatske – Ivane Tepšić.

  1. nagrada (15.000 eura): Red Flags Slovakia.Digital (Slovačka)
  2. nagrada (10.000 eura): Hobby Lobby (Austrija)
  3. nagrada (5.000 eura): uugot.it TV (Austrija)

Nagrade u vrijednosti od 2.000 eura osvojilo je sljedećih 12 projekata: CHANGES for Women (AT), CITAC – Centre for IT and Alternative Communication (CZ), Die Gesundheitsgreisslerei (AT), European ESOP – Pilot Programme in Slovenia (SI), Feed the Doctors (HU), Gamifactory (SK), Inclusive Cinema (SK), Inclusive Kindergartens (HU), Jump over the Moon (SI), Zidne novine u Kninu (HR), SWALLOW: Healing the Wings (HU), We speak… (AT)

Među nominiranima bilo je čak 6 društvenih inovacija iz Hrvatske:

Muzej osobnih pričaFADE IN

Otoci – predvodnici čiste energijePokret otoka

Razvoj poslovanja Socijalne zadruge Humane Nove

Senior centar & zajednica stambenih jedinicazaklada Zajednički put

Zaštitna radionica Srednje strukovne škole Varaždin

Zidne novine u KninuOtvoreni likovni pogon (nagrada od 2.000 eura)

Čestitamo Zidnim novinama u Kninu, suradnji udruga Otvoreni likovni pogon i Porta, Narodne knjižnica Knin i Srednje škole Lovre Montija Knin! Projekt piše svježu i inspirativnu lekciju iz povijesti pisanu odozdo nagore. A autori/ce joj nisu vertikale nacije, nego stanovnici grada Knina koji pričaju priču o svom gradu.

Na natječaj se prijavilo 275 projekata, od kojih je 35 nominirano, a 15 nagrađeno iznosima od 15.000 (1. nagrada), 10.000 (2. nagrada), 5.000 (3. nagrada) i 2.000 eura (daljnjih 12 nagrada).

Glavna nagrada ide slovačkoj incijativi za transparentnost: Ovogodišnji je pobjednik slovački projekt Red Flags. Projekt upozorava na ozbiljan problem u više srednjoeuropskih država, a taj je da se novac poreznih obveznika ne troši na učinkovit način, uzrok čemu su korupcija, nerazumijevanje legislative ili pak manjak stručnosti. Red Flags Slovakia.Digital pokrenula je zajednica IT stručnjaka koji prate državne ugovore i novac koji se troši na razne projekte digitalizacije. Red Flags osnažuje javnu raspravu o korupciji i bori se za poštenu i ravnopravnu raspodjelu javnih resursa.

Druge dvije glavne nagrade otišle su projektima koji su aktivni u polju obrazovanja. Hobby Lobby je program besplatnih tečajeva u okviru kojih učitelji volonteri rade s djecom u bečkim četvrtima gdje mahom žive građani nižeg socijalnog statusa. uugot.it TV nudi mobilnu aplikaciju koja generira tzv. ‚pametne podnaslove’ na odabranom jeziku. Pomoću ove aplikacije nenjemački govornici gledaju austrijske televizijske emisije i ostaju u tijeku s lokalnim događanjima.

SozialMarie je otvorena za inovacije u svim zamislivim društvenim područjima, od socijalne skrbi do tehnoloških inovacija, naravno, s naglaskom na širu društvenu korist i učinak. Nakon svakog natječajnog roka radimo analizu prijavljenih projekata: zanimljivost je da su prijave iz područja obrazovanja ove godine brojčano nadmašile one iz socijalnog rada i skrbi. Slijedi rad na integraciji i osnaživanju potencijala koji dolaze iz društvene raznolikosti, zatim lokalna uprava, područje rada i borbe protiv siromaštva, pa okolišna akcija, pravo i, na koncu, umjetnost i kultura.

Priopćenje za medije (5)

Karolina Kraljić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja