Domašinec, Martijanec i Podturen potpisali Odluku o pristupanju „Zero waste 2020.“

Načelnici općina Domašinec, Martijanec i Podturen, Mario Tomašek, Dražen Levak i Perica Hajdarović potpisali su, u gradskoj upravi Grada Preloga, Odluku o pristupanju međunarodnoj strategiji „Zero waste 2020.“.

Početkom 2016. godine ovu su Odluku potpisale jedinice lokalne samouprave, tada okupljene oko Gradskog komunalnog poduzeća Pre – kom d.o.o.

Unutar Gradskog komunalnog poduzeća Pre – kom d.o.o. okupljeno je danas 12 jedinica lokalne samouprave (Grad Prelog te općine Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava, Goričan, Donji Kraljevec, Kotoriba, Belica, Dekanovec, Domašinec, Martijanec i Podturen) te se Pre – kom d.o.o. svrstava u vrh gospodarenja otpadom na razini Republike Hrvatske, budući da se, po stopi odvajanja otpada, čak šest općina i gradova u kojima prikuplja otpad nalazi među 10 najboljih u Hrvatskoj.

Odluka je potpisana u sklopu konferencije za novinare održane u petak, 8. veljače 2019. godine. “Zero waste” (koncept bez otpada) je strategija oponašanja prirode koja ne poznaje smeće – sve se reciklira u kružnom toku materije i energije.

Cilj “zero waste” strategije je stvoriti uvjete u kojima sve što proizvodimo i trošimo ima minimalni učinak na okoliš i čovjeka koji u njemu živi. Zadatak je proizvodnja takvih proizvoda koji su dugovječni, a na kraju njihove uporabe mogu biti popravljeni, ponovo korišteni ili reciklirani.

Također, u sklopu konferencije za novinare, direktor GKP Pre – kom d.o.o. Siniša Radiković, predstavio je preliminarne rezultate u odvajanju otpada za 2018. godinu. Sve jedinice lokalne samouprave napreduju, a posebno je vidljiv skok novih članica grupacije Pre – kom. Najbolji postotak unutar grupacije ima Općina Belica 65,68% odvojeno sakupljenog otpada, a iza Belice, Grad Prelog, sa 60,78%.

Cilj je postići 70% odvojeno sakupljenog otpada te je direktor Radiković istaknuo da se nada da će to uspjeti postići do 2020. godine. Radiković je naglasio i da se ponose svojim komunalnim radnicima koji po suncu, kiši ili snijegu sakupljaju sve vrste otpada. Rezultate Pre – koma je pohvalio i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, a sve je pozdravio i  Marko Košak, voditelj programa Gospodarenja otpadom Zelene akcije, koordinator Zero waste Hrvatska.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*