Međimurje Press
Gospodarstvo Udruge

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Međimurja slavi danas 60. obljetnicu!

25.06.2021. godine u hotelu Park Čakovec s početkom u 14:30 sati u dvorani „Fazan“

 

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM Čakovec je udruga dragovoljno udruženih inženjera i tehničara građevinskih ali i drugih struka koje rade u graditeljstvu. Današnja proslava 60. obljetnice od osnivanja i kontinuiranog rada Društva pod pokroviteljstvom je Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Sada već daleka 1961. godina obilježena je značajnim događajima u svijetu. Prvi čovjek u svemiru. Početak izgradnje Berlinskog zida. Nobelova nagrada za književnost našem piscu. A u malom Međimurju, smještenom između rijeka Mure i Drave, skupina od 25, moglo bi se reći entuzijasta, osnovala je 16. ožujka te godine Društvo građevnih inženjera i tehničara Čakovec. Kasnije je naziv preimenovan u Društvo građevinskih inženjera i tehničara Međimurja, a to ime nosi i danas. Prvi predsjednik je bio inženjer Svetomir Stare, a do sada je društvo vodilo 7 predsjednica i 12 predsjednika. Društvo trenutno okuplja 145 članova. Kompletan rad i angažman članova je volonterski.

Vrlo je teško nabrojati sve aktivnosti Društva koja su obilježila rad u posljednjih 60 godina. Međutim, najvažniji događaji jesu redovito održavanje stručnih seminara, i to puno prije nego što je cjeloživotno usavršavanje inženjera postala zakonska obaveza. Zatim su tu stručna putovanja tijekom godine na uvijek zanimljiva gradilišta te europske i svjetske destinacije kao i na sajmove graditeljstva. Na kraju svake godine održava se skupština, koja uvijek okupi velik broj članova. To je prilika za druženje svih članova i prepričavanje raznih dogodovština nastalih između dviju skupština.

Do sada je Društvo izdalo 4 tiskane publikacije o svom radu: Monografije povodom 40. i 55. obljetnice (2001. i 2016. godine), knjiga „Međimursko graditeljstvo“ 2006. godine te „Naših pola stoljeća“ 2011. godine. Ponosni smo što smo za ovu obljetnicu snimili dokumentarni film o naših prvih 60 godina pod redateljskom palicom Roberta Lisjaka. Na filmu se intenzivno radilo skoro pa 2 godine a premijerno će biti danas ovdje i prikazan.

Posebna zahvala Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na pokroviteljstvu, visokim uzvanicima na odazivu i sponzorima koji su financijski pripomogli realizaciji filma. I naravno hvala svim članovima bez kojih Društvo ne bi postojalo svih ovih godina.

Predsjednik Društva:

Ratko Matotek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja