Međimurje Press
Ekologija

Marina Prelog privukla velik broj zaljubljenika u ptice!

Marina Prelog ponovo se pokazala kao odlična lokacija za promatranje ptica. Obitelji s djecom, mladež i umirovljenici te ostala zainteresirana javnost dali su potporu obilježavanju Europskim danima promatranja ptica (EuroBirdwatch). Ovu zabavnu i poučnu aktivnost na otvorenom brojni zaljubljenici diljem Europe i središnje Azije organiziraju europski BirdLife partneri prvog vikenda u listopadu već trideset godina. U Hrvatskoj je koordinator ovogodišnje aktivnosti bila  Udruga BIOM iz Zagreba. U Međimurskoj županiji akciju je provela u nedjelju 2. listopada Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode na Marini Prelog.

Jedna umirovljenica iz Preloga isprva se dvoumila približiti mobilnom štandu Međimurske prirode, ali kad se na poziv djelatnika Međimurske prirode ohrabrila prići,  kazala je: – Hvala vam što ste ovo organizirali i što ste me potakli da budem dio ovog događaja i promatranja ptica. Nikad nisam imala priliku gledati kroz durbin i dalekozor. Sada sam oduševljena. Kada ćete ovo ponoviti?

Na preloškom jezeru je velika raznolikost ptičjih vrsta, pa su sudionici ptičarenja imali priliku vidjeti divlje patke, riječne galebe, sivu čaplju, malu bijelu čaplju, velikog vranca, sivu vranu, ćubastog gnjurca, eju močvaricu, škanjca i druge vrste. Naravno, neizbježni su i crvenokljuni labudovi. Kao što i na postavljenoj poučnoj tabli piše, javnosti se upućuje apel: Kruh je ljudska hrana, nije primjeren za labudove i ptice. Želimo li hraniti ptice dobrodošli su kukuruz, sjemenke i žitarice.

Međimurska priroda pobrinula se da sudionici aktivnosti kući ponesu i uspomenu. Na poklon su dobili kalendar za 2023. godinu koji na naslovnici ima motiv crne žune, te bilježnice s ilustracijama vodomara i leptira. U dva sata informacije o pticama i priliku pogledati kroz dalekozor i durbin imalo je priliku više od sto pedeset osoba, pristiglih ne samo iz Međimurske županije, već i Koprivnice, Križevaca i Varaždina.

Ukupni rezultati EuroBirdwatch 22 akcije dostupni su na stranici eurobirdwatch.eu

Roberta RADOVIĆ

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja