Međimurje Press
Gospodarstvo

Evidencija nezaposlenosti u kolovozu u našoj županiji

Krajem kolovoza 2020. godine u evidenciji je bilo 2.786 nezaposlenih osoba. Broj nezaposlenih u porastu je u odnosu na prethodni mjesec (1,4 postotnih bodova) i kolovoz prošle godine (26,7 postotnih bodova). Stopa registrirane nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za kolovoz je 6,4%.

Izlasci iz evidencije nezaposlenih

Tijekom kolovoza iz evidencije nezaposlenih izašlo je 280 osoba, što je smanjenje u odnosu na prethodni mjesec za 19,1 postotnih bodova, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine evidentirano povećanje za 4,9 p.b.. Zbog zaposlenja evidenciju je napustilo 215 osoba, čime je udio brisanih zbog zaposlenja u porastu u odnosu na kolovoz prošle godine za 29,5 postotnih bodova, dok je u odnosu na prethodni mjesec evidentirano smanjenje za 21,2 postotnih bodova. Na temelju radnog odnosa zaposleno je 205 osoba (95,3%), dok je 10 osoba (4,7%) zaposleno na temelju drugih poslovnih aktivnosti (registriranje trgovačkog društva ili obrta,
ugovor o djelu, zapošljavanje prema posebnim propisima, itd.). Osim izlazaka zbog zaposlenja iz evidencije je iz ostalih razloga sukladno Zakonu o tržištu rada brisano 65 osoba, npr. zbog izlaska iz radne snage, nepridržavanja zakonskih odredbi te odjave s evidencije.

Ulasci u evidenciju nezaposlenih

Tijekom kolovoza u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 319 osoba. Broj ulazaka smanjen je u odnosu na prethodni mjesec za 43,4 postotnih bodova, dok je u odosu na kolovoz prošle godine evidentirano povećanje za 2,9 p.b.. Promatrajući strukturu novoprijavljenih najvećim udjelom evidentirane su osobe direktno iz radnog odnosa – 173 osobe ili 54,2%. Nadalje, 86 osoba (27,0%) evidentirano je iz neaktivnosti, 59 osoba direktno iz redovnog obrazovanja (18,5%), dok je 1 osoba (0,3%) ušla u evidenciju iz nekog drugog oblika rada.

Novčanu naknadu u kolovozu 2020. godine koristile su 882 nezaposlene osobe ili 31,7% od ukupnog broja nezaposlenih osoba. Broj korisnika smanjen je u odnosu na srpanj za 3,9 postotnih bodova, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine evidentiran porast za 21,8 postotnih bodova. Promatrano prema spolu, udio žena je 68,6% ili 605 korisnica naknade, dok je udio muškaraca 31,4% odnosno 277 korisnika.

Dana 29. svibnja 2020. usvojena je odluka o provedbi mjere Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom (Covid 19) za lipanj s djelomično izmijenjenim uvjetima provedbe u odnosu na prethodne mjesece. Nadalje, donesene su i odluke o provedbi mjera u narednom razdoblju s ciljem očuvanja radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom (Covid 19) narušena gospodarska aktivnost, i to:

Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (Covid 19) za mikropoduzetnike za srpanj i          kolovoz 2020.
Potpora za očuvanje radnih mjesta za skraćivanje radnog vremena
Potpora za očuvanje radnih mjesta za srpanj-kolovoz 2020.
Potpora za očuvanje radnih mjesta u zaštitnim radionicama, integrativnim radionicama i radnim jedinicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE

Područni ured Čakovec

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja