Međimurje Press
Gospodarstvo

Gospodarski forum otvorio ministar gospodarstva Filipović!

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, uz gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka otvorio je ovogodišnji Gospodarski forum Grada Preloga, održan u petak 25. studenog, u prostoru Hotela Panorama u Prelogu.

Otvorenju Foruma nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, zatim predsjednik Uprave HAMAG – BICRO Vjeran Vrbanec, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Čakovec Mladen Križaić, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Dražen Novak, zamjenik gradonačelnika Grada Preloga Zdravko Kvakan, predstavnici Međimurske županije, susjednih općina, predstavnici brojnih institucija i poduzeća s područja Grada Preloga i Međimurske županije.

301 poduzeće, 115 obrtnika, više od 400 poljoprivrednih gospodarstva s preko 5000 zaposlenih na području grada koji ima oko 7,5 tisuća stanovnika, impresivne su brojke kojima se Prelog može pohvaliti, istaknuo je na gradonačelnik Ljubomir Kolarek. Dodao je i da je Grad Prelog lokomotiva gospodarskog razvoja razvoja Međimurske županije. Da je Grad Prelog predvodnik u gospodarstvu Međimurske županije, istaknuo je i ministar Filipović, a podsjetio i da je na tom putu razvoja pomogla i Vlada. Između ostalog istaknuo na darovano zemljište za izgradnju gospodarske zone vrijedno oko 9 milijuna kuna, bespovratne potpore poduzetnicima, kao i sredstva kroz jesenski paket mjera. Istaknuo je i da je Prelog lider u odvajanju otpada u Hrvatskoj, visoku zaposlenost te sposobnost privlačenja stranih investicija i poticanje domaće proizvodnje što je pripisao spoju dobrog upravljanja Grada i marljivosti stanovništva. Nakon otvorenja, ministar Filipović, u pratnji domaćina gradonačelnika Kolareka, obišao je preloške tvrtke Heplast-pipe d.o.o. te Šestan-Busch d.o.o.

Gospodarski forum održan uz brojna događanja

Ovogodišnji Gospodarski forum Grada Preloga sastojao se od dva dijela. U prvom dijelu održalo se nekoliko zanimljivih predavanja i radionica, u suradnji Grada Preloga i partnera. Hrvatska banka za obnovu i razvitak u Gospodarskom forumu sudjelovala je sa radionicom na temu “Financiranje kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave”. Hrvatska zajednica inovatora organizirala je radionicu 3D printanja za učenike osnovnih i srednjih škola. HAMAG BICRO (Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije) u Gospodarski se forum uključio radionicama “Financijski instrumenti iz NPOO-a i Mikro zajam za obrtna sredstva“ te “Provedba ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava“, dok su svi zainteresirani mogli proći i edukaciju o obvezama pravnih i fizičkih osoba u zaštiti intelektualnog vlasništva u organizaciji, koju organizira tvrtka Novum Cognitionis d.o.o.

U večernjem dijelu održala se završna svečanost, uz obraćanje uzvanika te tematsku panel diskusiju. Tako su se svim nazočnima obratili gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, Ivica Baksa, zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije, Dražen Novak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije te Mladen Križaić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Gospodarske komore Čakovec. Uoči panel rasprave pod nazivom „Energetska sigurnost“, prezentaciju „Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026.“ je održala Paula Letunić, Viša savjetnica u Uredu predsjednika Vlade RH, članica koordinacijskog tima za pripremu i provedbu NPOO-a. U zanimljivoj panel raspravi o svojim su iskustvima sa obnovljivim izvorima energije govorili Zdravko Poštenik, rukovoditelj prozvodno-tehničke službe Heplast-pipe d.o.o., Davor Sokač, pomoćnik direktora HEP Operator distribucijskog sustava, Igor Ivković, direktor Elektre Čakovec te Alen Višnjić, direktor Međimurske energetske agencije. Nakon završne svečanosti uslijedilo je i tradicionalno druženje svih poduzetnika s područja Grada Preloga.

Za sjajan glazbeni ugođaj pobrinuli su se Martina Sabljak i Dean Mošmondor.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja