U hotelu “Park” održan međunarodni skup kožarsko-prerađivačke industrije

Kožarsko-prerađivačka industrija u posljednjih pet godina bilježi konstantan rast te pozitivne trendove u svim segmentima poslovanja

Udruženje kožarsko-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore održalo je danas u čakovečkom hotelu “Park” četvrti Međunarodni skup proizvođača kože i proizvoda od kože s ovogodišnjom temom Budućnost kožarsko-prerađivačke industrije – modeli razvoja.

Ovaj skup u Čakovcu nije odabran slučajno, naime  više od 75% kožarsko-prerađivačke industrije koncentrirano je u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Kao gosti stigli su i gosti kožarske industrije iz susjedne Bosne i Hercegovine, što ga je učinilo međunarodnim.

Uspjesi prvih triju regionalnih skupova (2013. s temom Stanje i perspektive kožarsko-prerađivačke industrije, 2015. Obrazovanje stručnih kadrova za područje proizvodnje kože, obuće i galanterije te 2016. Kreativnost, inovacije i nove tehnologije) ohrabrili su HGK u nastojanju da ove skupove pretvori u tradicionalni susret kožara i obućara.

Uz današnju temu vodilo se računa o tome da upravo na području modela razvoja proizvodnih procesa i lanaca vrijednosti u cijeloj industriji postoje zajednički problemi, ali i iskustva koja se mogu unaprijediti.  Uz prigodnu izložbu prezentirani su radovi učenika srednjih škola i studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Suzana Mlinarić

Mladen Križaić predsjednik HGK Županijske komore Čakovec zom je prilikom naglasio je da je u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji zaposleno preklo 10000 radnika. Iako se ta inndustrija razvija rak-rana su plaće koje se kreću nešto više od 3.000 kuna, dok je Suzana Mlinarić, iz Haix obuće Mala Subotica rekla je kako tvrtka trenutno zapošljava 883 djelatnika, dok je kao problem navela deficit stručne radne snage.

Mario Lešina predsjednik Vijeća Udruženja kožarsko-prerađivačke industrije HGK, naglasio je kako je kožarska industrija suočena sa činjenicom da mora uz povećanja troškova pa i plaća ostati konkurentna na svjetskom tržištu. Kako bi mogla razviti taj model industrije 4,0 koja je njemački model, strategija je kojoj se moramo priključiti i to je jedna od važnijih tema ovog skupa. Vezana je uz četvrtu industrijsku revoluciju nastankom Interneta. Ni jedno poduzeće to ne može samostalno ispuniti ni pratiti, jer obrazovanje i znanost ne može držati korak s dijalektikom vremena. Novi Centri znanja bi trebali biti suport današnjem razvoju kožarske industrije.

Napomenimo da je ovaj međunarodni skup došao podržati i župan Međimurske županije Matija Posavec.

(rd)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*