Kreditne prijevare

Krediti su čudna biljka. Kao konoplja koja liječi, ali ostavlja trajnije posljedice. Kada ste bili u financijskoj neprilici, a sve više ste u tom stanju, kad nema više posudbe rodbinaša, prijatelja ili nekog trećeg obraćate se svetim kravama-bankama. U ovom neoliberalnom kapitalizmu one su država iznad države. Plijene vašu pažnju, a usput vam se široko smiju. “Pad” u njihove ruke je kao da vas dohvatila panđa neke opasne divlje zvijeri. Stojite pokorno pred šalterom i slušate tantijeme službenice koja vam objašnjava okolnosti.

Pun vam je ku… toga, jedino razmišljate kako do love. Šalju vas po papire, ovjere, osiguranja, bilježnike, takse, biljege, potpise, ni sami ne znate koliko ste autograma podijelili u minuti. sve to lijepo podastrete nakon nekoliko dana trošenja vremena, ali uvijek, baš uvijek postoji još jedan papir, dokument ili isprava…kopirate, parkirate, ludujete i čekate bankarsku komisiju koja treba odlučiti da li da vam “proda” kredit ili ne. Većinom u Hrvata praksa je takva da ste nesposobni kreditoprimac pa vas šalju da pronađete u sijenu iglu, tj. jamca, sudužnika ili kako to dobrano zvuči, šalju vas u nemoguću misiju.

Kako vam je neophodno potreban kredit, posegnete za dodatnim sadržajima ponuda raznih agencija i ureda putem tiskovina i interneta. Sve vrvi od ponuda; ne gleda se HROK, ne gleda se zaduženost, ništa se zapravo ne gleda. Čisti ste ko suza i spremni za kreditnu avanturu, samo nazovite…

Tako jednostavno i efikasno. Akcija započinje. Dobar dan, interesira me ponuda kredita koji ste objavili, molim recite mi uvjete za realizaciju. Ako ste pomislili da je to lako ono pravo tek slijedi….dobar dan, kako se zovete?, gdje radite?, da li je firma državna?, d.0.o. ili privatna?, koliko ljudi radi u firmi?, jeste li kreditno zaduženi?, koliko?, gdje sve?, koliko vam je plaća nakon odbitaka?, jeste li jamac?, jeste li sudužnik?, kome sve?, koliki iznos?, koliko imate godina?, je li firma gdje radite u blokadi?, koliki su mjesečni prihodi tvrtke u kojoj radite cca?, jeste li bili u blokadi?, imate li zaduženja preko kreditnih kartica?, koliko su ta zaduženja?, u kojoj banci primate plaću?, imate li kredita van plaće gdje i koliko?, koliko godina firma posluje?, koliko radite kod istog poslodavca?, jeste li bolovali od neke opake bolesti?

Kad na sve lijepo odgovorite dobijete odgovor: gospodine, da biste dobili kredit u firmi mora raditi najmanje 5 ljudi, vlasnicima tvrtki ne dajemo kredite kao ni jednom zaposlenom. Hvala i doviđenja…ali molim vas ovdje piše da dajete svima bez razlike i da ste najbolji…gospodine moj to samo tako piše, mi radimo sa svim bankama u Hrvatskoj.

Vrag odnio šalu pa nazovem još nekoliko garantiranih ureda i za vraga sve isto u dlaku. Čemu onda takve hvale u oglasima kad je sve isto banka ili kreditni ured. Zobilazeći HROK upadam u RAZROK. I kad potpuno izgubim nadu nailazim na oglas koji me privuče kao magnet, evo šanse za kredit. “dajemo kredite i pozajmice svima bez obzira na primanja uz kamatu od 2% ” . Pošaljem mail i odmah dobim odgovor-možemo vam ponuditi kredit uz kamatu od 2 % molimo ispunite upitnik. Popunim nekih 6 traženih podataka i čekam. Drugi dan stiže odgovor-odobren vam je kredit u traženom iznosu, molimo vas da nam potvrdite ako se slažete s uvjetima: Naravno odmah pošaljem povratni mail i čekam. Sad malo duže, jer pomislim kako traje procedura…nakon dva dana evo mog spasitelja…”Poštovani, vama je odobren kredit koji će se isplatiti na vaš račun koji ste poslali pa vas molimo da z a osiguranje kredita uplatite navedeni dolje navedeni iznos i to putem Western uniona na ime našeg odvjetnika. Tražim na googlu ime i prezime tog odvjetnika, ali nikako da ga pronađem..samo neka imena iz Nigerije, Toga i sl. Pošaljem mail i pitam dotičnu osobu kako to nema nigdje odvjetnika i pitam da li to osiguranje mogu odbiti od kredita. Odgovor je koncizan i jasan-ne brinite sve je u redu samo uplatite osiguranje kako bi novac odmah krenuo prema vama.

Prelistavam internet i naiđem na identična događanja i komentare ostalih građana. Svi redom prevareni..uplatom osiguranja nestaje trag svakog kreditodavca s interneta. I ne samo to, isto je počela raditi skupina koja djeluje u Hrvatskoj pod kojekakvim sumnjivim imenima i mailovima. Em si u našim bankama (bolje rečeno stranim) građanin desetog reda, em te oglašivaći varaju u začetku bilo domaći ili strani.

U ovoj državi više ne možeš vjerovati nikome. A kredit? Ko ga jebe, ako neće banka u državi, hoće lihvari na svom zadatku.

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

  1. Svetlana Fatic Reply

    Kredit diticne Jacovic Michel je cista prevara. Ne nasedajte. Ja sam se opekla i iz licnog iskustva vam govorim da se ne upustate ni u jedan od ovih “povoljnih” kredita.

Komentiraj

*