Međimurje Press
Ekologija Gospodarstvo

MINGOR u Varaždinu predstavio kampanju „Poslušaj glas prirode!“

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) posjetiteljima 25. Međunarodnog sajma Priroda, lov, ribolov, turizam predstavilo je kampanju „Poslušaj glas prirode!“.

Riječ je o nacionalnoj kampanji koja se provodi u sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, najvećeg projekta osnaživanja sustava zaštite prirode u Hrvatskoj.

U sklopu cjelodnevnog programa, posjetitelji izložbenog prostora MINGOR-a mogli su se educirati o važnosti individualnih promjena navika te odgovornog ponašanja, vezanog uz zaštitu prirode i očuvanje bioraznolikosti, u svakodnevnom životu. Tako su primjerice, posjetitelji mogli doznati više o modelima volontiranja za prirodu i smanjenju potrošnje prirodnih resursa te se informirati o savjesnom ponašanju radi sprečavanja uvođenja u prirodu invazivnih vrsta i držanja egzotičnih ljubimaca.

Osim brojnih aktivnosti na izlagačkom prostoru, djelatnici ministarstva posjetitelje su informirali o ekološkoj mreži Natura 2000 te važnosti očuvanja bioraznolikosti i ekosustava, a oni koji su u sklopu nagradnih igara pokazali znanje o prirodi i njenom očuvanju nagrađeni su prigodnim nagradama.

Dr. sc. Ana Ješovnik iz MINGOR-ovog Zavoda za zaštitu okoliša i prirode za učenike odgojno–obrazovnih ustanova Varaždinske županije održala je i predavanje „Priče o divljim oprašivačima“ koje je učenicima približilo važnost očuvanja divljih oprašivača te njihovu nezamjenjivu uloga u proizvodnji hrane, ali i posljedično budućnosti opstanka brojnih vrsta.

Svi zainteresirani, uz pomoć VR naočala, mogli su u sklopu izložbe Diverterra virtualno prošetati kroz 10 zaštićenih područja u Hrvatskoj odabranih po ekosustavima, a najmanji su za svoje znanje o prirodi  i o tome kako zamišljaju da se odrasli trebaju odnositi prema prirodi dobili zanimljive poklone.

Darko Tomorad

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja