Međimurje Press
Gospodarstvo

Ministar Horvat dodijelio potpore za tradicijske i umjetničke obrte te zadružno poduzetništvo

U okviru održavanja Gospodarskog foruma Grada Preloga, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u petak je svečano uručio 15 ugovora temeljem Programa „Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta“, te još 19 ugovora iz Programa „Razvoj zadružnog poduzetništva“ za 2019. godinu. „Ovime održavamo obećanje dano našim obrtnicima i zadrugama, kako ćemo za sve dobre projekte osigurati dodatna sredstva kroz rebalans proračuna. Iako neke od ovih potpora možda i nisu velike, mi smo svjesni činjenice da preko 99 posto svih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj čine obrti, mikro, mala i srednja poduzeća te OPG-ovi, kojima su ovakve potpore od velike važnosti“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat.

Svečanosti dodjele ugovora prisustvovali su i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, ataše u Odjelu za ekonomske poslove Veleposlanstva Mađarske u RH Botond Riczkó, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, pomoćnici ministra Ana Mandac i Zvonimir Novak, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predstojnica Ureda župana Međimurske županije Vesna Haluga, te mnogi drugi.

Nakon što je za tradicijske i umjetničke obrte prvotno bilo namijenjeno 3 milijuna kuna, rebalansom proračuna osigurano je dodatnih 700 tisuća kuna za još 15 potpora. S druge strane, vrijednost programa zadružnog poduzetništva iznosila je 2,7 milijuna kuna, a sredstva su podijeljena između 19 zadruga. „Danas su ovdje u Prelogu obrtnici i zadruge s područje cijele Hrvatske, što je vrlo simbolično s obzirom na značaj koji obrtništvo ima na području Međimurja. Zadruge mogu biti izuzetno dobar model samozapošljavanja i zapošljavanja, a kad govorimo o hrvatskom obrtništvu, osobito o tradicijskom i umjetničkom, treba istaknuti kako je isto opstalo zahvaljujući neizmjernom trudu pojedinaca. Zbog toga se nadam da će ove potpore biti i naš doprinos tome“, zaključio je ministar.

Za projekte hrvatskih i mađarskih poduzetnika dodijeljeno 4,2 milijuna eura 

Osim ovih potpora, na svečanosti u Prelogu dodijeljeni su i ugovori odabranim projektnim prijedlozima suradnje između hrvatskih i mađarskih poduzetnika u sklopu natječaja B Light (Beneficiary Light Grant Shema), ukupne vrijednosti 4,2 milijuna eura.

Ugovore je hrvatskim i mađarskim poduzetnicima uručio predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vrbanec. „HAMAG-BICRO kao glavni korisnik i koordinator programa B Light, ponosan je uspostavljenim poduzetničkim dijalogom i osmišljenim projektima suradnje Hrvatske i Mađarske. Prekograničnom suradnjom ojačat će se poduzetnički kapaciteti na programskom području i povećati konkurentnost poduzeća, čime će se omogućiti plasman njihova poslovanja na međunarodno tržište“, naglasio je Vrbanec. 

B LIGHT je shema dodjele bespovratnih sredstava kojom se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarska – Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.  Ovo je prvi i trenutno jedini program prekogranične suradnje putem kojeg se europskim sredstvima izravno financiraju poduzetnici za svoje razvojne projekte. Kroz program B Light poduzetnicima je dostupno ukupno 7,6 milijuna eura.

Kao glavni korisnik programa B Light, HAMAG-BICRO provodi projekt u suradnji s regionalnim (županijskim) razvojnim agencijama s programskog područja. Program B Light s hrvatske strane obuhvaća Međimursku županiju, Koprivničko-križevačku županiju, Virovitičko-podravsku županiju, Osječko-baranjsku županiju, Varaždinsku županiju, Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Požeško-slavonsku županiju te Vukovarsko-srijemsku županiju. S mađarske strane programom su obuhvaćene Zala županija, Somogy županija i Baranya županija.

U tijeku je priprema punih projektnih prijava u sklopu 3. poziva natječaja B Light, s rokom dostave do 20. prosinca 2019. Očekuje se da će odabrani projekti u okviru 3. poziva biti implementirani u prvom kvartalu 2020. godine.

MINGRO

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja