medjimurjepress@gmail.com

Modernizacije Kompostane Prelog

U prostoru Poduzetničkog centra Preloga, održana je, u petak 10. srpnja, početna konferencija projekta „Opremanje i modernizacija Kompostane Prelog“. Jedan je ovo u nizu projekata koje provodi Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom d.o.o. iz Preloga. Početna konferencija održana je uz dobru vijest pristiglu ovih dana iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Ministarstvo je objavilo preliminarne podatke u odvajanju otpada za Republiku Hrvatsku za 2019. godinu. Grupacija GKP Pre-kom d.o.o. zadržala je lidersku poziciju u Hrvatskoj sa 10 mjesta među dvanaest najboljih jedinica lokalne samouprave u odvajanju otpada. Listu inače predvode Prelog i Belica, sa 66,69 odnosno 66,16 % odvojenog otpada.

Početnoj konferenciji nazočili su predstavnica Međimurske županije Sandra Golubić, zamjenik gradonačelnika Grada Preloga Zdravko Kvakan, načelnici Općina Sveta Marija, Donji Vidovec i Kotoriba Đurđica Slamek, Josip Matulin i Ljubomir Grgec, pročelnici u Upravi Grada Preloga Miljenka Radović i Željko Poredoš te predstavnici komunalnih poduzeća iz Ludbrega, Novog Marofa i Murskog Središća.

Sve je pozdravio zamjenik gradonačelnika Preloga Zdravko Kvakan, a projekt je predstavila Tihana Jelačić Radiković iz Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom d.o.o. iz Preloga. Provedbom ovoga projekta, Kompostana Prelog će biti uređena prema svim vrhunskim, europskim, standardima, a kapacitet će se povećati na 7200 tona godišnje. Kompostana Prelog trenutno proizvodi kvalitetan kompost, uz korištenje efektivnih mikroorganizama te se kompost prodaje na području Republike Hrvatske, a dio završava i u susjednoj Sloveniji. Putem projekta nabavit će se novi učinkovitiji strojevi, a ujedno ekološki prihvatljiviji i to: drobilica biorazgradivog otpada i granja, sijačica komposta, mala punionica vreća kompostom, teleskopski utovarivač i obični utovarivač. Također će se u sklopu projekta napraviti automatizirani sustav vlaženja komposta te će se oko kompostane posaditi lipe. U sklopu projekta osigurana su i sredstva za plaće zaposlenika Pre-koma koji će voditi projekt kao i za provođenje informativnih aktivnosti projekta. GKP Pre-kom d.o.o. tu ne staje.

Ovih je dana stigla i obavijest da je projekt “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad” prošao administrativnu provjeru i provjeru prihvatljivosti prijavitelja i da kreće u Fazu prihvatljivosti izdataka koju provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost projekta je 4,2 milijuna kuna a bespovratna sredstva iznose 50% tog iznosa. Očekivanja su da će provedba ovog projekta krenuti početkom rujna mjeseca.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*