Međimurje Press
Gospodarstvo

HAMAG-BICRO okupio domaće i inozemne stručnjake radi poticanja digitalizacije Hrvatske

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je radionicu PAMETNA PROIZVODNJA: RIS3 instrumenti i Digitalni inovacijski hubovi u sklopu projekta Smart Factory Hub koji ima za cilj potaknuti istraživanje i razvoj te međunarodnu suradnju u prerađivačkoj industriji. Budući da za iduće programsko razdoblje Europska komisija stavlja sve veći naglasak na razvoj inovacija i Digitalnih inovacijskih hubova, HAMAG-BICRO kao nacionalna inovacijska agencija, okupio je na jednom mjestu sve bitne dionike inovacijskog vrijednosnog lanca – kreatore međunarodnih politika, institucionalna provedbena tijela i poduzetnike radi razmjene iskustva i znanja.

U ulozi domaćina, radionicu je pozdravnim govorom otvorio Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, pritom istaknuvši: “Obzirom na bogato dugogodišnje iskustvo u kreiranju i provedbi mjera istraživanja, razvoja i inovacija, HAMAG-BICRO spremno preuzima ulogu promotora inovacijskog poduzetništva u Republici Hrvatskoj. Od kolovoza 2016. godine do danas, HAMAG-BICRO sudjeluje u provedbi 344 projekta iz više poziva za istraživanje, razvoj i inovacije, a za koje je ugovoreno 870 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok ukupna vrijednost projekata iznosi preko 1,6 milijardi kuna.“

Potom su se prigodnim riječima prisutnima obratili Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) i Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta (MINGPO). Projekt Smart Factory Hub, u okviru kojeg je organizirana radionica, a čiji je cilj poboljšanje okvirnih uvjeta inovacija u području pametne proizvodnje, predstavila je Tamara Sarvaš, ravnateljica Sektora za razvoj i podršku korisnicima HAMAG-BICRO-a. Strategiju pametne specijalizacije (S3), ključan dokument za donošenje programa odnosno instrumenata financiranja za poduzetnike u sljedećem programskom razdoblju 2021. – 2027., kao i njezine instrumente, iz različitih su perspektiva prezentirali Iva Milašinčić, voditeljica projekta Smart Factory Hub (HAMAG-BICRO), Tomislav Pinter (MRRFEU), Bruno Grubešić (MINGPO), Ira Bušelić (MZO), Agnieszka Krasicka iz odjela DG REGIO Europske komisije, dr. sc. Zoran Aralica (Ekonomski institut Zagreb) i Igor Matanović (Hrvatska gospodarska komora).

Digitalne inovacijske hubove (DIH-ove) kao bitan vid podrške tvrtkama koje bi uvođenjem digitalnih tehnologija unaprijedile svoje poslovne procese i ujedno učvstile svoju konkurentnost na tržištu, prezentirali su Željka Mrkša (MINGPO), prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić, voditelj radne skupine za digitalizaciju industrije Republike Hrvatske, Emil Perić, direktor CroTechHuba te Andrea Halmos iz DG CONNECT Europske komisije putem prikazane videoprezentacije.

Uslijedilo je predstavljanje projekta „Uvođenje RFID sustava za praćenje evidencije rada” tvrtke Purić d.o.o. iz Samobora kojoj je za izradu studije izvodljivosti pametnog rješenja HAMAG-BICRO dodijelio vaučer u iznosu od 7.500 eura u sklopu Smart Factory Hub projekta. Radi se o primjeni gotovog inovativnog rješenja tvrtke Infotech s.r.o. iz Slovačke kojim se ubrzavaju poslovni procesi i ostvaruju uštede. Prijavljenim inovativnim rješenjem tvrtka će digitalizirati proizvodnju i unaprijediti svoje poslovanje. Projekt je prezentirao Blaško Kovačević, direktor tvrtke Purić d.o.o.

Radionica je zaključena izlaganjem Ivana Podruga iz Službe za razvoj HAMAG-BICRO-a koji je predstavio Europsku poduzetničku mrežu (EEN), najveću poslovnu mrežu koja pomaže malim i srednjim tvrtkama u internacionalizaciji njihova poslovanja, traženju poslovnih partnera, međunarodnom transferu tehnologija i informiranju o izvorima financiranja.

HAMAG-BICRO jedan je od 10 međunarodnih partnera uključenih u projekt Smart Factory Hub. Provođenje projekta započelo je početkom 2017. godine, a završava u lipnju 2019. godine.

HELENA MADUNIĆ

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja