Najbolji hrvatski startup MVT-Solutions

MVT-Solutions predstavljat će Hrvatsku na najvećem europskom natjecanju iz područja održivog razvoja i energetike – PowerUp!

U ponedjeljak 7. svibnja u Zagrebu je održano državno finale PowerUp! natjecanja u organizaciji Invento Capital Partners, gdje je peteročlani žiri izabrao najbolji hrvatski startup  MVT-Solutions koji se predstavio s pobjedničkim projektom Mobile Vehicle Technology.

Mobile Vehicle Technology jedinstvena je IoT platforma koja krajnjim klijentima omogućava jednostavno korištenje IoT tehnologija u postojećim i novim sustavima uz jednostavnu konfiguraciju putem web aplikacije, bez potrebe za znanjem o obradi i analizi podataka. Platforma uključuje hardverske module koji osiguravaju vezu cloud-a, strojnog učenja i umjetne inteligencije s vanjskim svijetom.

Drugo mjesto osvojio je Visiobike – startup koji razvija, proizvodi i prodaje električne bicikle i baterijske pakete, a kojem će Invento Capital Partners omogućiti sudjelovanje na The Business Booster, svjetskom forumu inovacija iz područja održivog razvoja koji će se održati u Copenhagenu u listopadu ove godine. VisioBattery je novi proizvod Visiobike-a koji predstavlja revoluciju na tržištu baterijskih paketa za električne bicikle.

Startup WePark, s projektom koji predstavlja Airbnb za parkirna mjesta, osvojio je treće mjesto te će kao sudionik na Voogle konferenciji u Varaždinu dobiti priliku za osvajanje nagrade u vrijednosti od 10.000 eura. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja nudi mogućnost uvida u slobodna parkirna mjesta u realnom vremenu, rezervaciju parkirnog mjesta i naplatu po minuti, a za sada se možete besplatno isprobati na dvije lokacije u Zagrebu.

Ovakvi događaji su sjajni jer inspiriraju mlade ljude, a onima koji su već krenuli putem poduzetništva daju priliku da odu korak dalje, prikupe kapital za prvu i drugu fazu razvoja svog projekta te se umreže s ekosustavom u Hrvatskoj i inozemstvu i dobiju potrebna znanja i kontakte za daljnji napredak”, izjavio je Nenad Bakić, jedan od članova ovogodišnjeg žirija.

299 startupova iz 24 zemlje središnje i istočne Europe sudjelovalo je u četvrtom izdanju najvećeg cleantech startup natjecanja, organiziranog od strane EIT InnoEnergy-a. Hrvatskom finalu prethodio je dvodnevni intenzivni Bootcamp gdje su predstavnici hrvatskih timova imali priliku sudjelovati u edukativnim programima za koje su bili zaduženi stručnjaci i iskusni mentori koji su im pomagali pripremiti se za natjecanje. Osim rada na pripremi prezentacija i jačanju prezentacijskih vještina, natjecatelji su dobili vrijedne savjete stručnjaka za intelektualno vlasništvo i razvoj proizvoda te razradu poslovnog modela.

Kroz bootcamp i cjelokupno natjecanje naučili smo kako se najbolje prezentirati na tržištu. Ova pobjeda za nas predstavlja veliki korak naprijed jer će nam omogućiti da se predstavimo na svjetskoj sceni. Očekujemo da će nam finale u Pragu otvoriti mnoga nova vrata prema investicijama i novim klijentima”, naglasio je Ivan Golubić, vlasnik tvrtke Mobile Vehicle Technology čiji je projekt ove godine proglašen najboljim.

Tijekom državnog finala osam hrvatskih startupova prezentiralo je svoja inovativna rješenja žiriju, investitorima i predstavnicima medija.

“Jako smo zadovoljni ovogodišnjim odazivom i prijavljenim projektima. Domaći startupovi predstavili su zanimljiva i perspektivna rješenja iz područja energetike, mobilnosti i cleantecha, a ovogodišnji pobjednik dobit će priliku odmjeriti svoje snage s finalistima drugih europskih država na međunarodnom natjecanju u Pragu“, komentirao je Dalibor Marijanović, osnivač i partner Invento Capital Partners, lokalnog HUB-a zaduženog za podršku natjecanju u Hrvatskoj.

Osim po kvaliteti sadržaja projekata, natjecatelji su ocjenjivani i u kontekstu poslovne osviještenosti te potencijalu tima i proizvoda. Članovi ovogodišnjeg žirija bili su Michał Bajda, predstavnik InnoEnergya, Kristijan Horvat, vlasnik tvrtke Optima energy, Vedran Blagus, menadžer za investicije u South Central Ventures, Nina Antičić, direktorica Centra za transfer tehnologije i Nenad Bakić, istaknuti hrvatski investitor i poduzetnik.

Pobjednički tim suočit će se 19. lipnja s pobjednicima iz drugih europskih zemalja u palači Žofin, u Pragu, gdje će se natjecati za novčane nagrade u vrijednosti do 30. 000 eura, kao i za investiciju od 150.000 eura i sudjelovanje u prestižnom Highway® akceleratoru koji pomaže u preobrazbi startupova iz ranih faza razvoja u uspješne poslovne tvrtke.

Agnieszka Wasilewska- Semail (izvršna direktorica RAFAKO-a i zlatni sponzor natječaja) na sljedeći način tumači važnost natjecanja: „Podupiremo ideju InnoEnergyja za poticanjem inovacija u području održive energije. To u velikoj mjeri predstavlja i poslovnu motivaciju RAFAKO-a s obzirom na to da naš posao nije ograničen isključivo na dizajn i proizvodnju opreme. Naš ambiciozan cilj je stvoriti ekološki osviještene generacije, koliko god je to moguće. PowerUp natjecanje savršeno se uklapa u ciljeve RAFAKO-a i nadamo se da će novootkriveni startupovi pridonijeti čišćem okruženju.“

O EIT InnoEnergy:

EIT InnoEnergy je pokretač inovacija na području održive energije širom Europe.

Podržavamo inovacije i ulažemo u njih u svim fazama razvoja – od učionice do krajnjih kupaca. S našom mrežom partnera gradimo veze diljem Europe, okupljajući izumitelje i industriju, studente i poslodavce, istraživače i poduzetnike, poslovni svijet i tržište.

Djelujemo u tri bitna područja inovacija:

  • Obrazovanju koje pomaže u stvaranju informirane i ambiciozne radne snage koja razumije zahtjeve održivosti i potrebe industrije.

  • Inovacijskim projektima koji povezuju ideje, izumitelje i industriju kako bi stvorili tržišno atraktivne tehnologije koje korisnicima pružaju konkretne rezultate.

  • Uslugama za stvaranje poslova za podršku poduzetnicima i startupima koji svojim inovativnim ponudama unapređuju europski energetski ekosustav.

Povezivanje ovih disciplina povećava učinak svake od njih, ubrzava razvoj tržišnih rješenja i stvara plodno okruženje u kojem možemo prodavati inovativne rezultate našega rada.

(Marko Boko)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Komentiraj

*