Međimurje Press
Gospodarstvo

Novi ciklus besplatnih edukacija za poduzetnice i poduzetnike

Lista poduzetničkih ideja koje će biti tražene

na hrvatskom tržištu u 2020 godini

Krećemo s četvrtom godinom naših edukacijskih aktivnosti u sklopu kojih kroz besplatna predavanja, radionice i vježbe diljem Hrvatske, u suradnji s jedinicama lokalne uprave i samouprave, našim prijateljima ženskog poduzetništva, podižemo kompetencije za poslovanje na realnom tržištu vlasnica i vlasnika tvrtki i obrta, kao i svih onih koji to tek kane postati.

U našem četverogodišnjem obrazovnom radu do sada smo održali više od 900 edukacija s više od 1.300 polaznica i polaznika, a uz nas u gradovi i županije prijatelji ženskog poduzetništva – Vukovar, Nova Gradiška, Lipik, Pakrac, Daruvar, Sinj, Sisak, Zaprešić, Petrinja, Zagreb, Jastrebarsko, Poreč i Prelog, te Međimurska, Varaždinska te Krapinsko zagorska županija.

– Iznimno sam sretna što su jedinice lokalne uprave i samouprave prepoznale aktivnosti u sklopu kojih se održavaju edukacije za sve one koji žele postati poduzetnici i koji to već jesu. Lokalna zajednice najbolje može dati „vjetar u leđa“ poduzetnicima koji posluju lokalno – od povezivanja s ostalim krajevima Hrvatske do pomoći u predstavljanju poduzetnika na širem regionalnom ili svjetskom području. Mali poduzetnici koji posluju u svojim sredinama, najčešće svoje poduzetničke aktivnosti obavljaju sami, s toga im ostaje jako malo vremena za odlaske na edukacije u druge, veće sredine, stoga je iznimno važno da im lokalna zajednica omogući dostupnost resursa, koji bi im olakšali poslovanje – izjavila je začetnica projekta Grad – prijatelj ženskog poduzetništva Mirela Relković, vlasnica tvrtke Kontoar d.o.o. iz Nove Gradiške i blogerica na vlastitom portalu ProknjižiMe.com, prvom i jedinom specijaliziranom blogu za računovodstvo i financije, u povodu novog besplatnog edukacijskoga ciklusa koji će se u 2020 godinu među prvima provoditi u gradovima Prelogu, Daruvaru i Poreču.

A projekt Grad / Županija – prijatelj ženskog poduzetništva ima veliko uporište za širenje po cijeloj Hrvatskoj zahvaljujući i iznimno ohrabrujućoj statistici koju je iznjedrilo četiri godine našeg predanog edukacijskog rada – projekt je pomogao da je 1/3 sudionica i sudionika otvorilo svoje tvrtke, 2/3 uspješno pohađa besplatne edukacije Poduzetničke akademije. 1/2 ostvarilo je kroz projekt učinkovit networking te plasman svojih proizvoda i usluga. 1/5 polaznica i polaznika prije pohađanja edukacija željela je odustati od svojih poduzetničkih aktivnosti, ali su se nakon edukacija predomislili.

No, ne samo kao idejna začetnica projekta nego kao i vlasnica tvrtke smatram da znanje koje imaju poduzetnice i poduzetnici u pojedinim sredinama, lokalne jedinice nisu još dovoljno prepoznale kako bi s nama razvijale partnersku suradnju. A to znanje može pomoći u razvijanju i predlaganju novih mjera prema svima koji rade na realnom tržištu. Smatram da lokalna zajednica treba još inovativnije načine poticanja i rasterećenja poduzetništva, a to sigurno mogu napraviti svojim djelovanjem zajedno sa nama koji smo već u poduzetništvu. Načini na koji se sada prijavljuju poduzetnici na natječaje lokalne zajednice je po meni već zastario te je otežan s brojnim administracijskim preprekama. A zajedno možemo ukloniti brojne prepreke koje nam stoje na putu da budemo još poduzetnički uspješniji – smatra Mirela Relković, idejna začetnica projekta Grad / Županija prijatelj ženskog poduzetništva.

Koliko besplatne edukacije financirane iz proračuna jedinica lokalne uprave i samouprave, a u provedbi Ženskog poduzetničkog centra, znače poduzetnicama i poduzetnicima kao i svima onima koji će to tek postati, najbolje govore dojmovi onih koji su ih pohađali, napose i u protekloj 2019. godini u Poreču, Daruvaru i Zaprešiću.

Među prvima naše projektne managerice iz Daruvara Snježane Sabo, koja je ujedno i Ambasadorica Kongresa poduzetnica 2020. Upravo zahvaljujući njezinom velikom angažmanu kao i promociji projekta Grad prijatelj ženskog poduzetništva, uprava Daruvara s gradonačelnikom Damirom Lneničekom, brzo je prepoznala sve kvalitete našeg rada u lokalnoj zajednici i pružila nam ruku suradnje 2019 godine, a suradnja se nastavlja i ove godine.

– Doista sam sretna da sam i kroz moj skromni obol mogla pomoći razvoju projekata Ženskog poduzetničkog centra, posebice jer sam se i sama kroz pohađanje edukacija uvjerila koliko su one potrebne, ali i dobro došle svakoj sadašnjoj i budućoj poduzetnici i poduzetniku. Sretna sam što su ove edukacije pomogle ženama koje su poduzetništvu ili će to tek biti s područja Grada Daruvara, nego i okolnih mjesta, čak i ostalih županija. Sigurna sam da ova priča ima svoj učinak i na realnom sektoru kroz veću profitabilnost poduzetničkih projekata žena, ali i podizanja znanja i informiranosti o svemu što poduzetništvo nudi. Sretna sam što projekt ide dalje i što se družimo i u 2020. godini na edukacijama kako za sadašnje tako i buduće poduzetnice – istaknula je Snježana Sabo, polaznica edukacija te projektna managerica za Grad Daruvar.

Ni ostale sudionice edukacija u Daruvaru iz prvog modula Poduzetničke Akademije, financiranu iz proračuna grada, a u provedbi Ženskog poduzetničkog centra, nisu skrivale oduševljenje sadržajem, temama, kao i usvojenim znanjima s netom okončanih predavanja za 2019. godinu, a u susret početku novih za 2020 godinu.

– Uživala sam u svemu što ste nam predavali, dosta sam toga naučila, dosta sam toga potvrdila da sam znala od ranije i radila kako treba, a puno nedoumica ste mi riješili i pomogli da dođem do novih ideja za vlastite poslovne projekte. Svaka tema predavanja je bila zanimljiva i “iskoristiva” u realnom svijetu na svoj način, te je sigurno dobila primjenu i u mom poduzetništvu. Sretna sam što smo svi skupa na edukacijama puno toga zajednički rješavali, komentirala i prije svega usvajali na znanje što je poseban pozitivni dio edukacija kojima se radujem i na koje ću dolaziti i u 2020. godini – komentirala je Andrijana Vinković, vlasnica cvjećarnice Andy iz Daruvara.

Iznimno predano sudjelovanju na edukacijama posvetila se i Dragica Šarić, koja iza sebe ima veliko poduzetničko iskustvo, ali i brojne naučene lekcije upravo na vlastitim primjerima iz poslovanja. Dolaskom u Daruvar poželjela je nešto naučiti i iz iskustva te temeljem znanja ostalih u poduzetništvu. I kako ističe – nije pogriješila.

– Edukacije su iznimno poučne i motivirajuće za svakoga tko i najmanje promišlja o poduzetništvu. Čak i oni koji se puno kolebaju, nakon ovih edukacija sigurno bi se odlučili pokrenuti “nešto svoje”, a da ne govorimo o nama koji smo već iskusili realno tržište – edukacije pomažu da budemo još odlučniji u svojim poslovnim nakanama, te naravno uspješniji. Tko god je došao na edukacije, ukratko – profitirao je. Ja osobno mislim da ću se opet vratiti u poduzentištvo jer je jako dobro biti “svoj gazda”, a odličnu pripremu dobila sam za novi početak upravo kroz ove edukacije. Motivaciju, puno znanja, a lagano primljenjivo – smatra Dragica Šarić.

Jednako motivirane i za novu godinu edukacijskog druženja su i poduzetnice iz Poreča, koji je drugu godinu uz Ženski poduzetnički centar i projekt besplatnog obrazovanja za vlasnice i vlasnike tvrtki i obrta, ali i sve one koji će to tek biti. Jer primjerice iako ima iskustva na realnom tržištu “prekaljena” poduzetnica Lorena Močibob, uvijek naglašava, da znanja i informacija bez obzira na prijašnja znanja, nikada nije dovoljno. Stoga je redovito i s velikim entuzijazmom poslušala sve naše edukacije u protekloj godini u Poreču i zaključila jednu glavnu misao – radujem se svemu što još dolazi i u 2020. godini u edukacijskom ciklusu.

– Poduzetnica sam već 15 godina, ali edukacijama me je uz ostalo i privukla ciljana skupina kojoj se projekt obraća – a to su žene u poduzetništvu, što sam i sama. Žene koje više nisu ostavljene “po strani”, da nismo u manjini, da nismo više bez potpore, zajedničke suradnje, bez međusobnog uvažavanja i drago mi je da sam to osjetila i dobila na ovim edukacijama. Ovo je projekt koji mi govori da se konkretno može napraviti nešto za žene (ne samo u poduzetništvu nego i inače) kada se to hoće i imate moju punu potporu – ocijenila je poduzetnica Lorena Močibob.

Njezino mišljenje dijeli i Graciela Bićanić koja radi u srednjoj školi kao profesor ekonomskih predmeta, a na edukacije je došla, te kani i dalje dolaziti, kako bi i svojim učenicima mogla nešto novog prenijeti i dati novu vrijednost svojim predavanjima.

– Ono što me je potaknulo da radim na sebi i naravno usavršim svoja znanja, svakako je želja da i moji učenici nešto dodatno dobiju kroz sve što sam poslušala uz vas i na vašim edukacijama. Jer su ovo znanja koja su hvale vrijedna i dobro došla – poručuje profesorica spremna na usvajanja novih znanja, baš kao i njezini učenici.

Irijana Babić radi u jednoj porečkoj banci već tri desetljeća, ali je u “privatno” vrijeme poduzetnica i najveća potpora svom suprugu poduzetniku, kao i kćerki koja stasava sa željom da se također bavi poduzetništvom.

– Već 15 godina vodim knjigovodstvo mom suprugu obrtniku, pa sam mu i kroz ovu edukaciju željela unaprijediti poslovanje, a svakako s radošću polažem i sve moje nade u kćerku koja je trenutačno na drugoj godini studija poduzetništva i kojoj će također informacije koje ću s njom podijeliti s vaših edukacija dobro doći u karijernom razvoju. Prikupila sam puno informacija s edukacija, kako radi mojih znanja tako i onih koje želim da ima moja kćerka. Sve sam zapisivala i predat ću bilježnicu kćerki na daljnju uporabu – objasnila je svoje motive za educiranjem Irijana Babić, koja najavljuje marljivo pohađanje besplatnih edukacija u Poreču i u 2020. godini.

SVE EDUKACIJE SU U CIJELOSTI BESPLATNE, UZ PRETHODNU PRIJAVU DOLASKA PUTEM MAILA INFO@PODUZETNICA.HR S NAZNAKOM GRADA ZA KOJI SE PRIJAVLJUJETE.

raspored svih predavanja Daruvar – Poreč – Prelog

KATARINA VILIĆ

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja