Međimurje Press
Gospodarstvo

Novo financijsko razdoblje u EU fondovima donosi mnoge promjene

U planu je nastavak sufinanciranja za siromašnije regije koje imaju BDP manji od 75 % prosjeka EU, što uključuje i Hrvatsku

Danas je počela Međunarodna konferencija o EU fondovima „Što nam donosi novo financijsko razdoblje 2021-2027 u EU fondovima? Učimo iz iskustva strateškog razvoja i provedbe EU projekata drugih zemalja članica EU“, u organizaciji PJR-a.

Vittoria Alliata di Villafranca, ravnateljica Opće uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije i jedna je od autorica novih pravila za financijsko razdoblje 2021 – 2027, održala je predavanje o pripremi za kohezijsku politiku u novom razdoblju. Istaknula je kako je kohezijska politika stvorila više od 1,6 milijuna poslova. Za sljedeće razdoblje iznesene su politike EU kroz nekoliko ključnih točaka, a jedna od točaka je i nastavak većeg sufinanciranja za siromašnije regije koje imaju BDP manji od 75% prosjeka EU, što uključuje i Hrvatsku.

Istaknula je kako je cilj novih politika pojednostaviti sustav. „Europska unija i Europska komisija žele pojednostaviti sustav kako bi države mogle brže raditi, no često su problemi i u administraciji i pravnom okviru u državi članici, ne samo na razini EU. Hrvatska mora raditi na pojednostavljivanju poslovnog okruženja, koje je na regionalnim razinama dobro, no na nacionalnoj je dosta sporo.“ rekla je Vittoria Alliata di Villafranca.

Predavanje su održale Ana Odak, pomoćnica ministrice Gabrijele Žalac te Spomenka Đurić državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te posebna izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice Žalac.

U svom izlaganju, pomoćnica ministrice Ana Odak govorila je o Nacionalnoj razvojnoj strategiji (NRS) za 2030. godinu kojoj je glavni cilj uspostaviti sustav, i red u sustavu strateškog planiranja.

Kako je istaknula, velika promjena koju donosi Strategija (NRS) je i činjenica da svakom novom vladom neće dolaziti do promjena strateških ciljeva, koji ostaju isti do 2030. godine. Glavna ideja NRS-a je da imamo jasno definirane ciljeve, koji neće biti samo slovo na papiru.

Spomenka Đurić državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU iznijela je presjek stanja EU fondova u Hrvatskoj, u kojoj je 65 % ukupnih alociranih sredstava ugovoreno, a svega 15 % dodijeljeno. Istaknula je da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU svjesno velikog nesrazmjera, ali u ovoj i sljedećoj godini planira se veliki broj isplata korisnicima. Već sada, u prva dva mjeseca 2019. godine su krenuli u intenzivne isplate. Protekle dvije godine uglavnom se radilo na ugovaranju te sada većina projekata kreće u provedbu.

Prvi dan je završen panel raspravom na kojoj su sudjelovali: Aurelio Cecilio, voditelj Odjela za Hrvatsku, Bugarsku i Sloveniju, glavna uprava za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije,

Florentina Ciocanel zamjenica generalnog direktora, Ministarstvo europskih fondova Rumunjska, Spomenka Đurić, državna tajnica, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Ana Odak, pomoćnica ministrice, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Martina Jus, direktorica Sektora, Hrvatska banka za obnovu i razvoj, te Petra Sentić, direktorica HUP Udruge profesionalaca za fondove EU. Tema panela bili su izazovi novog razdoblja financiranja.

(Tomislav Grdić)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja