medjimurjepress@gmail.com

Novosti iz plastičarskoga kutka

Pred vama je peti broj Novosti iz Plastičarskog kutka kojim ulazimo u novu, 2021. godinu. Za koju se nadamo kako će biti bolja od prošle.

Nakon Zagreba i Sisačko-moslavačku županiju pogodio je razorni potres. Pružanju pomoći u svojim proizvodima (građevinskim folijama i vrećicama) priključili su se i plastičari, tvrtke Muraplast, Brković i Optiplast.

Završena je javna rasprava o prijedlogu Zakona o gospodarenja otpadom u kojemu se traži zabrana stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica, onih debljine 15 do 50 mikrometara. EU traži smanjenje njihove uporabe, a ne zabranu.

Europljani se žele boriti protiv nepotrebnoga stvaranja otpada i idejom o uvođenju indeksa popravljivosti kojim bi se produljio uporabni vijek elektroničkih i električnih uređaja. Naravno, da i ta inicijativa nailazi na otpor dijela proizvođača.

Organizaciju PlasticEurope, Udruženje europskih proizvođača plastičnih materijala u novom broju NIPK-a predstavlja Mario Ceribelli, predsjednik PlasticsEurope Italia PlasticsEurope Mediterranean Region.

Od ostalih naslova ističemo:

  • Plastika u brojkama
  • Zašto bi Greenpeace zabranio lagane plastične vrećice?
  • Jednostavnije do ciljeva EU-a – usmjeriti se na najvažniji otpad
  • Kapljevito staklo – novi oblik tvari
  • Novi katalizator za pretvorbu plastičnoga otpada u gorivo i vosak
  • Kineski reciklažeri na prekretnici

NIPK_2021_1 (1)

Uredništvo

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*