Međimurje Press
Gospodarstvo

Od 21. do 24. listopada na Zagrebačkom velesjamu održava se Ambienta

Uprava Zagrebačkog velesajma najavila je Ambientu – 48. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, na kojemu će od 21. do 24. listopada nastupiti 125 izlagača iz devet zemalja.

Ulaz na Ambientu je slobodan, ali uz predočenje EU covid potvrde, odnosno važećeg negativnog testa. Direktor službe za sajmove i događanja ZV-a Mladen Staroveški rekao je prilikom predstavljanja Ambiente kako je Upravi ZV-a veliko zadovoljstvo nakon gotovo 18 mjeseci zabrane održavanja sajmova najaviti pokretanje sezone sajmova ZV-a. Ambienta je prva u nizu, slijedi Interliber, a za prvu polovicu iduće godine rezervirani su prostori i termini za održavanje sajmova.

“Ambienta je jedini sajam ZV-a koji se održava na godišnjoj razini”, naveo je Staroveški. Izvijestio je da će se Ambienta održati u paviljonu pet ZV-a, na 6.500 kvadrata i da će se pritom iznimno mnogo voditi računa kako ne bi došlo do miješanja ljudi koji dolaze na sajam s onima koji dolaze na cijepljenje.

Ove godine će se prema njegovim riječima na Ambienti predstaviti 125 izlagača iz devet zemalja, što je po njemu iznad očekivanja obzirom na epidemiološke uvjete koji su vrijedili sve do 16. rujna, a što je dovelo da se organizacija takvog sajma morala provesti u samo nešto više od mjesec dana.

Zbog kratkog vremena za pripremu, na ovogodišnjoj Ambienti stoga prevladavaju mali i srednji proizvođači koji su se uspjeli na vrijeme pripremiti za sajamski nastup.

“U neizvjesnosti u kojoj smo radili, zajedno s izlagačima, ovo je više nego uspjeh i nadam se da ćemo napokon sljedeće godine raditi izvan covid uvjeta i da ćemo napokon postići puni sadržajni i programski format Ambiente”, istaknuo je Staroveški.

Četiri tematske cjeline

Dugogodišnja voditeljica Ambiente Nada Banek naglasila je kako se ovogodišnja Ambienta prezentira sa četiri tematske cjeline: namještaj i unutarnje uređenje te industrijski program, design zona, Art Fair Zagreb i HORECA.

Banek je kazala kako je sajam odlično mjesto za inspiraciju u uređenju doma kao i za redizajn postojećih prostora. Isto tako, u design zoni predstavit će se dizajnerski noviteti u izradi namještaja, dok Art Fair Zagreb  donosi umjetničku nadgradnju djelima slikara, kipara i fotografa. Posebno je zastupljen i segment industrijskog programa opreme HORECA.

Spomenuta design zona, rekla je Banek, okuplja 20-ak izlagača koji će prikazati najnovije serije proizvoda od kojih je dio nagrađen prestižnim svjetskim nagradama za dizajn.

Prema njezinim riječima, jedna od najvećih atrakcija ovogodišnjeg Art Faira Zagreb je izložba Muzeja policije krivotvorenih umjetnina “Ljepota lažnog sjaja”. Na izložbi će se tako moći vidjeti 30-ak krivotvorenih radova renomiranih hrvatskih i stranih autora poput Ede Murtića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, pa čak i Salvadora Dalija i  Pabla Picassa.

Na Jesenskoj aukciji umjetnina bit će ponuđene umjetnine hrvatskih umjetnika sa početnom cijenom od  2.000 do 50.000 kuna.

Izvor: Hina/P.hr

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja